{ "title": "5 Hastalık", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/5-hastalik.jpg", "date": "21.01.2024 12:51:25", "author": "ismail cengiz", "article": [ { "article": "5 Hastalık, 5. Hastalık parvovirus B 19 virüsünün yol açtığı genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Tıpta Eritema infeksiyözüm adıyla anılır. Özellikle 5 ile 15 yaş arası çocuklarda daha sık görülen bir hastalık türüdür. Döküntülü çocuk hastalığından biridir. Çok tehlikeli bir hastalık değildir, korunmak için aşısı yoktur, çok bulaşıcı bir hastalık değildir. Kromik kansızlığı olan veya bağışlık sistemi zayıf olan kişilerde bazı problemlere yol açabilmektedir.

5 Hastalığın belirtileri: 5 hastalık döküntülü çocuk hastalarından biridir. Döküntüden önce bazı belirgin olmayan bulgular görülür. Bu belirtiler genelde; halsizlik, baş ağrısı, vücutta ağrılar gibi genelde çok belli olmayan genel bulgulardan oluşuyor hastada ve bunun ardından vücutta döküntüler başlıyor. Öncelikle çocuğun yanaklarında kızarıklar görünmeye başlıyor hatta çocuğun yanağına tokat atılmış çocuk manzarası dediğimiz yanaklarında belirgin bir kızarıklık görülüyor döküntünün başlangıcında. Daha sonra kol ve bacaklarında dantele benzeyen farklı özel bir döküntüsü var, vücuda da döküntü nadirde olsa yayılabilir ve döküntünün bir diğer özelliği de genellikle kaşıntılı olmasıdır.

5 Hastalığı Bulaşma sebepleri: 5 hastalık solunum yolu ile bulaşıyor. Hasta kişinin hapşırığıyla, öksürüğü ile mikrop havaya yayılıyor ve bu mikropla daha önce karşılaşmamış kişide solunum yoluyla mikrobu vücuduna alabiliyor. Tabi burada hastalıktan korunmak için ne yapabiliriz; aslında çok fazla yapılacak bir şey yok çünkü hastalık özellikle belirti döneminden önceden bulaşıcı olduğu için bilmek ve korumak çok mümkün olmayacaktır. Hastalık ortaya çıkmadan 1 hafta öncesinden yani kuluçka dönemi diye tabir edilen zamanda hastalığı taşıyan kişi çevresine bulaştırma riski taşımaktadır. Hastalık bulaşan kişide döküntü başladıktan sonra çevreye bulaşma riski ortadan kalkar.

5 Hastalık Tedavisi: 5. Hastalık bir viral hastalık olduğu için aslında etkene yönelik özel bir tedavisi yoktur. Hastanın şikâyetlerine yönelik yardımcı tedaviler uygulanır. Örneğin çocukta ateş görüldüğünde gittiği doktorun önerdiği ateş düşürücüler kullanılabilir. Döküntü kaşıntılı olabilir eğer bu çocuğa çok rahatsızlık veriyorsa kaşıntı giderici ilaçlar ile rahatlaması sağlanabilir. Ergenlik döneminde bu hastalığa yakalanan hastalarda eklemlerde şişme ve ağrı olabilir. Bunun için antiromatizmal özellikli ağrı kesici gerekebilir.
" } ] }