{ "title": "Addison Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/addison-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:48:03", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Addison Hastalığı, böbrek üstü kabuğunun hasarlanması ile ve böbrek üstü bezlerinin kortizol ve aldosteron adlı steroid hormonlarını yeteri kadar üretememesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Kortizol, vücudun stresli durumlara karşı reaksiyonlarını düzenlemektedir. Ayrıca vücudun karbonhidrat, protein ve yağ kullanımını düzenleyerek kan basıncının, kardiyovasküler fonksiyonların devamına yardımcı olarak enflamasyonları (İltihapları) kontrol etmektedir. Aldosteron vücutta bulunan sodyum ve potasyum minerallerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, böbreklere tuz ve su dengesinin sağlanmasında yardımcı olup, kan hacminin ve kan basıncının kontrolünü sağlar. Aldosteron hormonu eksikliğinde ise böbrekler su ve tuz dengesini sağlayamaz ve kan basıncı düşme eğilimi gösterir. Addison hastalığı her 100.000 kişiden 1 kişide görülen ender hastalıklardandır ve her yaştaki erkek ve kadınlarda görülebilmektedir. Addison hastası olan insanlar, ilaçlarını aldığı sürece normal yaşamlarına devam edebilmektedir. Addison hastalığının iki tür çeşidi bulunmaktadır; birincil olan böbrek üstü bezi yetmezliği ve ikincil böbrek üstü bezi yetmezliğidir. Hatasız ve eksiksiz tedavi için doktorun hangi tür hastalığa sahip olduğunu tespit etmesi gereklidir.

Addison Hastalığı sebepleri nelerdir?
Addison Hastalığı

Addison hastalığı çoğu zaman bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerine saldırması ile ortaya çıkmaktadır. Bu neden ile bu bir otoimmün hastalığıdır. Otoimmun hastalıklarında, vücudun bağışıklık sistemi bir organ ya da bölgesini virüs, bakteri ya da dış saldırganla karıştırmaktadır.

Addison Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın teşhisinde belirti ve semptomlar ve sonrası fiziksel bir test uygulanır. Bunun yanında, potasyum ve sodyum seviyeleri ölçülmelidir. Diğer testlerde ise hormon seviyeleri görüntülü olarak tespit edilmektedir. Addison hastalığı böbrek üstü bezlerinden üretilen hormonların eksikliğinden kaynaklandığı için hastalığın tedavisi eksik olan bu hormonları takviye ederek gerçekleştirilmelidir. Bu da hidrokortizon steroid hormon tabletlerinden hastalığın durumu ve şiddetine göre günde 1 veya 2 tane alınması ile sürdürülür. Gerektiğinde aldosteron fludrokortizon asetat adlı sentetik bir steroid ile değiştirilir ve bu da tablet olarak günde 1 kez alınmalıdır. Bu ilaçların bazen doktor müdahalesiyle enfeksiyon, stres, ameliyat ya da sakatlık gibi nedenlerden dolayı dozları artırılabilir.
" } ] }