{ "title": "Ağız Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/agiz-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 05:21:41", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Ağız hastalıkları, ağız sağlığının bozulmasının sonucunda oluşan rahatsızlıkları ifade eder. Ağız sağlığının bozulmasıyla birlikte ise hayat kalitemi düşmeye başlar. Bu yüzden de temiz tutulmasına çok dikkat etmemiz gereken organlarımızdan birisi de ağzımızdır. Ağızda belirebilecek birçok hastalık türü vardır. Yemek hemen sonra ağzımıza gerektiği kadar iyi bir şekilde bakmaz, sigara veya çok fazla çay ile kahve tüketirsek, ağzı bölgesindeki temizliği sağlamaz isek afttan ile dişeti rahatsızlıklara kadar birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Ağzınızın içinde ya da dişinizde meydana gelmiş olan bu yaralanmalar, aftlar bize rahatsızlık verilebilir, hayat kalitenizi düşürür ve bize büyük bir acı verebilir. Ağzınızın iç bölgesinde, diş etlerimizde ya da dişlerimizde birçok rahatsızlık görülebilir. Eğer ağzı bölgenizde birazdan yazacağımız hastalıklardan ve problemlerden herhangi birini yaşıyor iseniz hemen vakit kaybetmeden Uzman bir diş doktoruna gitmeniz gerekmektedir.

Uçuk: Uçuk oluşumu soğuk algınlığı ya da ateş sebebiyle ortaya çıkmaz. Ancak bu rahatsızlıklar uçuk oluşumunu tetikleyebilir. Uçuğa neden olan virüsün bulaşabilmesi için genelde ortak çatal, kaşık ve bıçak kullanmak, öpücük ya da yakın temasta olmakla bulaşır. Bazı kremler ile birtakım merhemler hastalığınızı önlemeye ve hızlı bir şekilde gelişmesine yardım eder. Sürekli gerçekleşen uçuklar reçeteli tedavi kullanılabilir.

Pamukçuk: Mantar enfeksiyonun meydana getirdiği pamukçuk yetişkinler, yaşlılar ya da bebeklerde çok daha fazla gözlemlenmektedir. Fakat zayıf hale gelmiş bağışıklık sistemi, şeker hastalığı, antibiyotikler veya belli başlı ilaçlarında bu pamukçuk hastalığının oluşmasına sebep olduğu bilinmektedir.

Aft: Ağzınızda oluşan küçük ve acı meydana getiren yaralara neyin sebep olduğunu pek bilinmemektedir. Ortaya çıkmasına neden olanlar arasında yeterince meyve ve sebze alamama, stres, enfeksiyon, hormonlar ve aşırı duyarlılık yer alır. Aftlar ağız bölgesinin içinde, dilinizin hemen üzerinde, diş bölgesinde ve bir de yanağınızda oluşabilir. İyileşip de tekrar eski haline gelmesi de 1-2 haftayı bulabilir. Sık sık meydana gelen, ciddi aftlar ile uyuşturucu olan kremler, reçete ile satılan ilaçlar ya da dental lazerler ile tedavisi mümkündür.

Ağız kanseri: Boynunuzda, yüzünüzde ya da ağzınızda tanımlanamayan bir halsizlik olduğunda, çiğneme ile konuşmada veya yutkunmada sorun yaşıyorsanız bu belirtiler ağız çevresinde oluşan kanserinin bir habercisidir. Sebepleri arasında tütün kullanmak, sigara içmek, güneşe çok fazla maruz kalmanıza ve çevrenizde gözlemlenen kanser hikayesi bulunuyor. Bir de ağız kanserinin İnsan papilloma adı verilen virüsü sebebiyle ile ilgilidir. Erken konulan bir teşhis sayesinde çok çabuk tedavi edilebilir.

Yontulmuş diş: Buz veya sert olan şekerlerin dişlerinize zarar vererek yemek, dişlerinizi gıcırdatmak ya da sıkmak ve hatta soğuk ve sıcağa maruz kalmak dişlerinizde meydana gelen yontulmalara, çatlamalara ve kırılmalara yol açar. Küçük çatlamalar veya kırılmalar can sıkıcı bir durum olabilir. Fakat bu durumun daha fazlası ise dişinizde oluşan ağrıya veya kalıcı diş zedelenmelerine sebep olabilir. Uzman hekiminiz zarar görmüş dişlerinizi düzenlemek amacıyla diş düzeltme, diş kaplama, kuron ya da porselen cila yapılabilir.

Dişeti hastalığı: Dişetinde görülen hastalığın gelişmesinde, plağın üzerinde bulunan bakterilerin dişeti sınırı boyunca birikme yaratabilir. Dişetinde oluşan iltihabın dişetinde görülen hastalığının ilk basamağı olduğu söylenebilir. Bilinen belirtilerini şunlar olabilir: kanayan, şişen ve kırmızı renkteki dişetleri bulunabilir. Uygun birtakım önlemler ile ağız hijyeni sağlanıp dişetiyle ilgili oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçilmesine yardımcı olur. Stres, yetersiz ve dengesiz beslenme ile sigara içmek ise hastalığı daha da kötüleştirir.
" } ] }