{ "title": "Aids Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/aids-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 05:25:09", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Aids Hastalığı, Vücut bağışıklık sisteminin çökmesi ile normalde nadiren görülen veya hafif seyreden enfeksiyonların ve kanserlerin daha sık görüldüğü ve ağır bir şekilde seyreden bulaşıcı, ölümcül bir hastalık türüdür. İngilizce ismi, Acquired ımmune deficiency syndromedur, Türkçesi ise edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromudur. Aids ismi ise İngilizce baş harflerinin kısaltması ile tanımlanmaktadır. 40 milyonu aşkın insanı ırk, cins, yaş, zengin, fakir gözetmeksizin etkileyen bir hastalık türüdür. Tespit edildiği 25 yıldan bu yana, 30 milyona yaklaşan insanın ölümüne sebep olmuştur. Bu rakamlara dakikada 11 kişi günde 15 000 kişi eklenmektedir. Ayrıca henüz tam tedavisi ve aşısı da bulunmamaktadır. Tüm dünyada 4. Sıradaki ölüm sebebidir bazı Afrika ülkelerinde birinci sırada yer almaktadır. Bir virüs tarafından oluşturulan aids hastalığına sebep olan virüse HIV virüsü adı verilmiştir. HIV adı da İngilizce adının baş harflerinden oluşan kısaltmadır. HIV virüsü vücuda bulaştıktan sonra özellik ile bağışıklık sisteminde rol oynayan, hastalıklara karşı koruyan akyuvarları hedef alarak zaman içerisinde akyuvarların fonksiyonlarını bozarak ve tahrip ederek sayılarını azaltır. Dolayısı ile de normal insanlarda nadiren görülen veya hafif seyreden enfeksiyon hastalıkları ve kanserler bu hastalıkta daha sık görülür ve ağır bir şekilde seyreder. Hastalığın ağırlaşmasına ve ölüme sebebiyet olacak enfeksiyonlara ve kanserler sebep olmaktadır. Bu hastalıklar, enfeksiyonlar ve kanserler bulaşmadan hemen sonra vücutta gelişmez. Bağışıklık sisteminin zayıflaması zaman almaktadır. Bulaşmadan sonra ortalama 7 ila 10 yıllık bir süre sonra ortaya çıkar, 2 yıl kadar kısa, 20 yıl kadar uzun sürebilir. Aslında AIDS tabiri müzmin enfeksiyon ve kanserlerin geliştiği dönem için kullanılmaktadır. Bulaştıktan bu döneme kadar yaklaşık 7 ila 10 yıllık süreyi ise HIV enfeksiyonu, HIV pozitif veya HIV taşıyıcı olarak adlandırılmaktadır. Yine de taşıyıcılık demek bulaştırıcı lığın olmadığı anlamına gelmemektedir. Taşıyıcı kişi aynı zamanda bulaştırıcıdır ve asıl bulaştırıcılıklarının farkında olmadıklarından bu dönemde bulaşma daha sık olmaktadır.

Aids hastalığı belirtileri nelerdir?

HIV bulaşması gerçekleştikten sonra belirtiler 2 dönemde görülmektedir. Birincisi bulaştıktan sonra 15 gün ile 2 ay geçince, gözlenen grip benzeri belirtilerin olması vardır ki, 3-5 gün veya 1-2 ay kadar sürdükten sonra kendiliğinden geçer gider. (Ateş, farenjit, deri döküntüleri, lenf bezlerinde büyüme, kas veya eklem ağrısı, baş ağrısı, ishal, bulantı ve kusma, karaciğer ve dalak büyümesi, pamukçuk.) Bağışıklık hücrelerinin yani akyuvarların sayısı belirli bir sayının altına düşmesi ile gelişen fırsatçı enfeksiyonlara ve kanserlere ait belirtiler gözlenmeye başlanır. Bunlar;
Aids hastalığının bulaşması

HIV virüsü taşıyan kişinin özellik ile her türlü yaşamsal sıvı ve çıkartılarında HIV virüsü bulunmaktadır. Ama değişik oranlarda bulunmaktadır. Kan, vajinal sıvı ve sperm sıvısında yoğun bulunur iken, süt, idrar, tükürük gibi çıkartılarda az oranda bulunmaktadır. Dolayısı ile de yoğun bulunduğu salgı ve çıkartılar yolu ile bulaşmalar daha çok olmaktadır. HIV virüsü 3 yolla bulaşmaktadır.
" } ] }