{ "title": "Akciğer Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/akciger-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 18:53:01", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Akciğer Hastalığı, Akciğer vücudumuzun sağlığını koruyan iç organlarımızdandır. Akciğerin temel görevi vücuda giren oksijeninin kana geçmesini sağlayarak vücuttaki karbondioksidin dışarı salınımın sağlamaktadır. Hakeza vücut ısının dengeleyerek vücudumuzun ısını sağlamaktadır. Akciğer hastalığının altında yatan ayrıntı uzmanlarca yapılan araştırmalar neticesinde bütün solunum yollarıyla ilgili olan bir konudur. Akciğerde oluşan bir rahatsızlık gırtlak yani solunum borusundan kaynaklı bir iltihap kaynaklıysa başlangıç itibariyle bronşit hastalığına dönüşür. Bronşit ise zamanla akciğerin bütün fonksiyonlarını etkileyerek bütün akciğer üzerinde iltihap oluşmasına sebep olmaktadır. Akciğer hastalıklarında bir diğer rahatsızlık türü de yabancı bir cismin akciğere kaçmasından endeksli olabilmektedir. Akciğer hastalıklarına maruz kalan hastada bitmek bilmeyen öksürük krizleri, kusma, solunum güçlüğü, nefes darlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Akciğer hastalıklarında yutulan cismin broşları kısmen veya tamamen kapatması halinde rahat nefes alamayan hasta rahat solunum alamaz ve Akciğer kısmında hava birikmesine neden olarak şişmeye sebep vererek diğer organlara gidecek olan oksijenin kan yoluyla tam manasıyla gönderilmediğinden hasta üzerinde ciddi tahribatlara neden olur.

Akciğer Kanseri

Kanser çeşitlerinin tamamı insan üzerinde ciddi anlamda tahribatlara sebep olmaktadır ancak akciğer kanseri ciddi bir hastalıktır. Akciğer üzerinde bulunan dokuların üzerine yerleşen küçük kötü huylu kanser hücrelerinin yayılmasıyla akciğer zamanla zarar görevini yerine getiremez. Küçük hücreli bu kanser hücreleri zamanla akciğerin görevi olan oksijeni kana gönderemez haliyle karbondioksit de dışarı atamayarak vücudun iflas etmesine sebep olabilmektedir. Akciğer kanserinin başlıca nedenleri sigara tüketilmesidir. Akciğer hastalıklarında akciğer kanserine yakalanma oranı sigara içenlerde çok yüksek orandayken sigara içmeyenlerde bu rahatsızlık daha azdır. Sigara tüketen biri vücudun alması gereken oksijeni daha az alıp bunun yerine sigaranın içinde bulunan nikotini ve karbondioksiti daha fazla solumasına neden olmaktadır.

Akciğer Hastalıkları ve İltihap Oluşumu
Akciğerde iltihap oluşumu genellikle ağız ve burun yoluyla alınan havayla birlikte vücuda giren mikroorganizmaların broşlar üzerinde iltihap oluşturması ve vücuda hava yoluyla giren bu zararlı organizmalar ile iltihabın zamanla akciğer üzerine yerleşerek havadan kanımıza yeterli miktarda oksijen girmesini engeller böylelikle akciğer çalışmasında kısıtlar. Akciğer hastalığının oluşmasında virüsler, bakteriler ve mantarlar ciddi anlamda etki göstermektedir. Bu virüs tarzı mikroplar yüzünden akciğer hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Akciğer iltihabının en belirgin belirtileri.
Yukarıda sıralanan belirtiler görülen kişi acilen bir doktora başvuru da bulunmalıdır. Akciğer iltihabı nefes almayı zorlaştırarak vücut için tehlike arz etmektedir. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde akciğer hastalıklarının oluşmasında en önemli etken S. Pnemoniae ve Haemophilus influenze adlarındaki bakteri türleridir. Ayrıca akciğer hastalıklarının oluşmasında grip ve su çiceği mikrobu ile kimyasal gazlar, kirli hava ile sigara dumanı akciğer hastaları üzerinde olumsuz etkiler göstermektedir. Akciğer iltihabı kimi hastalarda oksijen almayı ciddi anlamda güçleştirdiğinden çok tehlikeli bir hastalıktır.

Akciğer Hastalıkları Kimlerde Daha Fazla Görülür
Akciğer Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akciğer hastalığına maruz kalan hasta zaman kaybetmeden doktoruna başvuruda bulunmalıdır. Bakteri türü ve virüs şekline göre hekimin vermiş olduğu antibiyotik ve ilaçları eksiksiz tüketmelidir. Hakeza mikroplara karşı bu ilaçlar etki göstermezler ise hekim tarafından bu ilaç çeşidi değiştirilecektir. Akciğer kanseri olan biri Uzman hekimin yönlendirmesi ile belli aralıklar ile kemoterapi önermektedir. Kaldı ki Uzman doktorun yazmış olduğu antibiyotikler 5-7 gün aralıkları ile düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu antibiyotikleri tükettikten 2 gün sonra eğer hastada bir değişme gözükmüyorsa doktoruna bu konu bildirilmelidir. Muhtemelen Uzman hekimin vermiş olduğu ilaç 2 günün sonunda virüsler ile savaşarak kendi antikorunu üretebilmektedir. Bazen hekimler hastanın daha çabuk kendisini toparlaması amacıyla damar yoluyla antibiyotik tedavisi de uygulamaktadır.

Çağın en sıkıntılı hastalıklarından biri olan akciğer hastalığı ciddi bir hastalık türüdür. Hastalar ne şart altında olursa olsun Uzman hekimlere başvuruda bulunarak bu hastalık geçmesi için doktorunun yönlendirdiği doğrultuda hareket etmelidir. Eğer sigara tüketiyorsa bir daha kullanmamak üzere sigarayı kırıp atarak kendisini ve kendisine değer veren insanları düşünmelidir.
" } ] }