{ "title": "Akdeniz Ateşi Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/akdeniz-atesi-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 15:13:12", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Akdeniz Ateşi Hastalığı, Akdeniz ateşi çoğunlukla karın, eklem ağrısı, ateş ve göğüs bölgesinde meydana gelen ağrılar şeklinde ortaya çıkan ve kalıtsal olan bir hastalıktır. Akdeniz ateşi hastalığının atakları kişide ile gün kadar sürebilmektedir. Geçirilen atağın sona ermesinden sonra hastalığın belirtileri de ortadan kaybolmaktadır. Genellikle başka bir atak yaşayana kadar hiçbir şekilde belirti göstermez. Akdeniz ateşi hastalığı aile içinde baba ya da anneden çocuğa kolaylıkla geçen bir durumdur. Kısacası bu hastalık genetiktir. Bu hastalık çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde yaşayan kişilerde ortaya
Çıkmaktadır. Ayrıca İç Anadolu ve Eğe bölgesinde de Akdeniz ateşi hastalığı görülebilmektedir. Genellikle Akdeniz ateşi hastalığı kişide yaşın öncesinde ya da çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır.

Akdeniz Ateşi Hastalığında, bu hastalıkta meydana gelen ataklar haftada bir defa ya da bir ay içerisinde birkaç defa ortaya çıkmaktadır. Kişide meydana gelen ataklar çoğunlukla 72 saat kadar sürebilmektedir, ayrıca Akdeniz ateşi hastalığında ortaya çıkan ataklar bazen belirtiler gösterebilmektedir. Bu hastalıkta karın ağrısı şikâyeti oldukça şiddetli olarak görülür. Özellikle göbek etrafında meydana gelir ve kişi ağrıdan dolayı çok fazla hareket edemez. Bu ağrının sebebi ise genellikle karın bölgesinin içerisinde bulunan bağırsak ve diğer organları örten zarda iltihaplanmanın oluşmasından kaynaklanmaktadır. Akdeniz ateşi hastalığı olan kişilerde hafif dereceli başlayan ateş daha sonra 40 dereceye kadar çıkabilmektedir. Eğer hemen kişiye müdahale yapılmaz ise havale geçirebilir. Dizlerde ve ayak bileklerinde sıklıkla ağrılar meydana gelmektedir. Ayrıca bu ağrıyan bölgelerde kızarıklık, şişlik durumları da gözlenmektedir. Göğüs bölgesinde ortaya çıkan ağrının nedeni de çoğunlukla akciğerde şişliğin olması ve iltihaplanmadan kaynaklanmaktadır. Akdeniz hastalığı olan kişide ayrıca nefes alıp verişinde ağrıları daha fazla artarken batma gibi ağrılarda hissetmektedir.

Akdeniz Ateşi Hastalığının Tanısı, çoğunlukla Akdeniz ateşi hastalığının tanısının yapılabilmesi için aile içinde genetik bir incelemenin yapılması gerekmektedir. Ancak şimdilerde bu hastalığın tanısı için bu yol kullanılmamaktadır. Doktorun yapmış olduğu tanı ve testler sonrasında Akdeniz ateşi hastalığının tanısı kolaylıkla yapılabilmektedir. Fakat bu hastalığın tanısının yapılabilmesi için aile içinde Akdeniz ateşi hastalığının olup olmadığı ya da aile ırkında herhangi birinde bu belirtilerin yaşanıp yaşanmadığı mutlaka bildirilmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda kişide Akdeniz ateşi hastalığının tanısı çok daha kolay yapılabilir.

Akdeniz Ateşi Hastalığının Tedavisi, bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan ilaç bulunmaktadır. Akdeniz ateşi hastalığı olan kişinin kullanmış olduğu bu ilaç şiddetli olan ağrılarının azalmasında ve atak yaşama süresini uzatır ve ağrı sürelerinin daha kısa olmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu ilaç oldukça faydalı ve etkilidir. Bunun için başarı oranları da oldukça yüksektir ve özellikle kullanılması gerekmektedir. Ancak Akdeniz ateşi hastalığı için kullanılan ilaç tedavi amaçlıdır ağrı kesici değildir. Kişide Akdeniz ateşi hastalığının belirtisi geçse bile ilaç kullanımına devam edilmelidir. Çünkü ilacın düzenli olarak kullanılması hastalığın tedavi aşamasında oldukça önemlidir.
" } ] }