{ "title": "Alerjik Cilt Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/alerjik-cilt-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 18:54:05", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Alerjik Cilt Hastalıkları, ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar gibi belirtiler genellikle alerjik bir rahatsızlığın vermiş olduğu belirtiler olabilir. Kendini gösteren bu belirtiler özellikle bağışıklık sisteminin bir reaksiyonu yani alerjik cevabı ile gelişme gösterir. Alerjik Cilt Hastalıkları, birçok değişik görünüm sergileyebilmelerinin yanı sıra çeşitli sebeplerle ortaya çıkarlar.

Egzama (Atopik dermatit): bu cilt hastalığı özellikle ciltte kaşıntı pullanma, kızarıklık ve kuruluk meydana getiren, tekrarlayıcı ve süreğen şekilde kendini gösteren bir rahatsızlıktır ve kişiden kişiye bulaşma riski yoktur.

Atopi: Kişilerin alerjik alerjik tepki gelişimine yatkın olması nedeni ile genetik özelliklere sahip bir hastalıktır. Atopik dermatiti hastalığı var olan kişilerde ilerleyen zaman içinde alerjik nezle ile astım benzeri farklı hastalıklarla da karşılaşılabilir.

Ürtiker: Diğer bir ismi ile kurdeşen olarak da bilinen cilt hastalığının, çevresi kızarık ortası ise oldukça soluk kaşıntılı ve cilt yüzeyinde meydana gelen cilt döküntüleri olarak bilinmektedir. Ürtiker hastalığında cilt üzerinde meydana gelen döküntüler aniden başlar ve oldukça kaşıntılı ve döküntülü cilt üzerinde oluşan kabarıklıklar yaklaşık 2 mm'den 30 santimetreyi bulabilen farklı şekillerde ve ebatlarda döküntülere rastlanabilir. Plak şeklinde meydana gelen döküntüler genel olarak 20 dakika ya da 3 saat kadar ciltte kaldıktan sonra iz bırakmadan yok olmasının yanı sıra diğer bir cilt kısmında yeniden çıkar. Ürtiker hastalığının başlıca 2 türü vardır ve her iki türde de oluşan döküntülerin şekilleri aynı olurken yalnızca görülme süreleri farklılıklar göstermektedir.

Akut Ürtiker: Cilt üzerinde oluşan plakların çoğunlukla 6 hafta gibi bir zaman içinde rastlandığı bir durumdur. Özellikle bu zaman içerisinde kendi kendine kaybolmasıyla birlikte lezyonların oluştuğu devrelerde kesinlikle ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Yetişkinlerde en fazla rastlanan akut ürtiker sebebi kullanılan ilaç reaksiyonlarıdır. Ayrıca kabuklu yemişler, ceviz, fındık benzeri besinler ve farklı besinlerde ürtikere sebep olabilir.

Kronik Ürtiker: Meydana gelen döküntüler en fazla 6 hafta devam ederken her gün ya da birkaç gün aralıklarla meydana geldiği durumdur. Kronik ürtiker hastalığı ise sıklıkla yetişkin kişilerde rastlanır.

Kontakt Dermetit: Özellikle bazı farklı maddeler cilt üzerine temas etmeleri sonrasında döküntülere sebep olurlar. Bu şekilde kendini gösteren döküntülere de kontakt demelit cilt hastalığı olarak kabul edilir. Meydan gelen bu döküntülerin bazıları bağışıklık sisteminin cilde teması gerçekleşen maddeye karşı alerjik oluşturması sebebiyle meydana gelirken, bazı zamanlarda da alerjik olmayan fakat irritasyon sebebi olarak döküntülere neden olur.

İrritan Kontak Dermatit: Cilt hastalığında kaşıntının yanı sıra oldukça ağrılı seyreden bir cilt hastalığıdır. Tipik bir şekilde alerjiye sebep olarak gösterilen maddelerin temas ettiği kısımlarda döküntülere sebep olur. Bu cilt hastalığına neden olan en fazla deterjandır. Bu yüzden rahatsızlık genel olarak ellerde sıklıkla rastlanır. Ayrıca egzama hastalığı olanlarda kontak dermatit meydana gelme olasılığı çok daha fazladır ve bu hastalık kişilerin kimyasal içerikli maddelerle temasının ardından kısa sürede gelişim gösterir.

Alerjik Kontakt Dermalitt: Oldukça kabarıklık, kızarıklık ve kaşıntı ile oluşan alerjik cilt hastalığıdır. Bu alerjik hastalığı en iyi tanımlayacak örnek ise herhangi bir bitki ile temasın ardından pek çok kişinin karşılaşmış olduğu istenmeyen döküntülerdir. Alerjik etkilere sebep olan bazı farklı bitkilerin içeriğinde yer alan \"urisiol\" adı verilen maddedir. Etkili teması takiben yaklaşık 24 ila 48 saatin ardından hastalık gelişmeye başlar. Uygulanan tedaviye rağmen tamamen iyileşmesi 14 ile 28 gün devam edebilmektedir.
" } ] }