{ "title": "Anemi Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/anemi-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 22:24:10", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Anemi Hastalığı, Kansızlık olarak da bilinen bu hastalık, kan hastalıkları içinde en sık rastlanılanıdır. Kandaki Hemoglobin değerlerinin 11 g/ dl'nin altına düşmesidir. Aneminin %90 nedeni demir eksikliğidir. Demir vücutta oksijen taşıyan alyuvarların yapımı için gereklidir. Gelişmiş ülkelerde 0-5 yaş arası çocuklarda anemiye rastlanma sıklığı %4-20 iken, az gelişmiş ülkelerde yine bu yaş grubunda oran %80'lere kadar çıkmaktadır. Türkiye'de bu oran %50, bu oldukça yüksek bir değerdedir. Demir eksikliği, özellikle altıncı ile yirmi dördüncü aylar arasındaki bebeklerde ve ilkokul dönemindeki çocuklar başta olmak üzere tüm yaş gruplarında görülür.

Demir, insan vücudunda toplam 4 gr. Kadar bulunur. Biyolojik bakımdan insan vücudu için oldukça önemli ve vücutta eksikliği durumunda ciddi sorunlara yol açan bir elementtir. Demirin eksikliği çoğunlukla büyümenin çok hızlı olduğu küçük çocukluk, ergenlik çağı ve hamilelik döneminde ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda bilindiği gibi istisna bir durum söz konusudur. Kadınlar doğurganlık dönemlerinde aylık âdet kanamaları ile kan kaybetmelerinden dolayı ‘kansızlık' yaşayabilirler. Demir değeri düşük olan yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve besinler yoluyla alınan demirin emiliminin de güç olması kansızlığın ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörlerdir. Kandaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma fonksiyonunu gerçekleştiren hemoglobinin yapımını da demir sağlar. Oksijen yaşamak için ne kadar önemliyse oksijenin kullanılabilmesi içinde demir o kadar önem teşkil eder.

Araştırmacılara göre kansızlık, öncelikle gebe kadınlarda ve çocuklarda daha yaygındır. Risk grubunda olanlar, doğurganlık çağındaki kadınlarda, hamilelik döneminde demire olan ihtiyacın artması nedeniyle ve emzirme döneminde, âdet kanamaları nedeniyle kan kaybı yaşayan kadınlarda kansızlık daha sık görülür. Bebeklerde ve çocuklarda, hızlı büyüme zamanlarında gelişmenin sağlıklı bir şekilde olması için demire olan ihtiyaç daha fazladır. Fakat besinlerle alınan demir tek başına bu ihtiyacı karşılamakta yeterli olmadığı için dışarıdan demir takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Genç kızlık döneminde de yine hızlı büyüme ve âdet kanamaları sebebiyle demire olan gereksinim daha fazladır. Alkol kullanımı, ağrı kesici ilaçların sürekli kullanılması, düzensiz beslenme de kansızlık riskini artırır. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olanlar, et yemeden besleneler, paraziter hastalıklar, ülser gibi kronik hastalıkları olanlarda da kansızlık oldukça sık görülür.

Kansızlığın Nedenleri?

Yeteri kadar demir alınmaması, normal beslenme sırasında gıdalar ile alınan demirin yetersizliği halinde görülür. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük toplumlarda, beslenme alışkanlıkları yanlış olan insanlarda daha sık görülmektedir. Bebeklerde sıkça görülür. Bebeklerde ek besinlere geç başlama, bebeği anne sütü yerine inek sütüyle besleme kansızlığa neden olabilir. Özellikle 6-24. Aylar arasında çok sık görülür. Yetişkinlerde ise hiç et yememek, yanlış uygulanan zayıflama diyetleri ve yeme bozuklukları da kansızlığa neden olabilir. Bayanlarda âdet kanamasının fazla olması da kansızlığa yol açabilir. Doğumla ilgili nedenlerden dolayı da kansızlık görülebilir. Sık doğumlar, ikiz veya üçüz gebelikler, annenin 2 yıldan daha sık aralıklarla ya da 4'ten fazla sayıda doğum yapması gibi durumlar kansızlığa neden olan durumlardandır. Demir ihtiyacının arttığı durumlar; ülser dolayısı ile meydana gelen kanamalar, kadınlarda âdet kanamaları gibi kan kayıpları, özellikle bebeklerin ve ergenlik dönemindeki kişilerin gelişme döneminde, vücudun demire olan ihtiyacı artar ve artan bu ihtiyacın sadece besinlerden karşılanamadığı durumlarda görülebilir. Uzun süren ishaller, sindirim sisteminde bozukluklar, kronik enfeksiyonlar vücuda alınan demirin emilimini bozarak kansızlığa yol açar. Kurşun zehirlenmesi de kansızlığa yol açar. Özellikle yoğun araç trafiğinin yaşandığı kentlerde akaryakıttaki kurşunun havaya karışması ile oluşan kurşun zehirlenmeleri de kansızlığa sebep olabilmektedir.
" } ] }