{ "title": "Astım Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/astim-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 04:44:24", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "
Astım hastalığı, günümüzde hava kirliliğinin artmasına bağlı olarak artmış olan bir durumdur. Özellikle bu hastalığın kalıtsal bir özelliğinin olması nedeni ile anneden ya da babadan çocuğa geçmesi, hastalığın daha da artmasına neden olmuştur. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde çok fazla görülen bu hastalık özellikle sigara içen insanlarda daha fazla görülür. Astım hastalığının oluş şekli ise genellikle ataklar şeklindedir. Astım hastalığında kişinin akciğerinin giriş kısımlarında ve iç kısımlarında bulunan bronşlar alerjik bir şekilde daralarak kişinin solunumunu yavaşlatmakta ve hatta bazen kesmektedir. Bu durum meydana geldiğinde kişilerde nefessizliğin yanı sıra aynı zamanda akciğerin üst kısımlarında yanma hissi meydana gelir. Bu nedenle astım hastalığının çok ciddi bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Astım hastalarının ani krizlere karşı yanlarında bir sprey taşımaları gerekmektedir. Bu sprey, nefes alırken ağza sıkılır ve direk olarak akciğere hava kanallarına gider. Sprey bu bölgelere hızlı bir şekilde etki ederek bu bölgelerin yumuşamasını sağlar. Bu şekilde kişi kriz geçirmekten kurtulur. Tabi ki bu durum geçici bir çözümdür. Astım hastalığını tetikleyen bazı durumlar vardır. Bu durumlardan biri, mesleği nedeni ile sürekli olarak tozlu ortamlarda çalışan kişidir. Bu kişiler, ortamdaki tozu, uzun yıllar boyunca solumaları nedeni ile akciğer bronşlarında iltihaplanmalar meydana gelir. Bu iltihaplanmalar ise astım hastalığının başlamasına neden olan bir sorundur. Bunun yanında insanların sigara içmeleri de aynı şekilde kişilerde astımın görülmesine neden olur.

Astım hastalığı belirtileri nelerdir?

Bazen solunum yolu hastalıkları, insanlarda astım hastalığı ile karıştırılmaktadır. Astım hastalığının kendisine özgü bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerden biri ise kişinin normal zamanlarda da hırıltılı nefes almasıdır. Bu durum kimi zaman uyku sırasında da olabilir. Bunun yanı sıra bir diğer belirti ise kişinin göğüs kafesinde sürekli bir sıkışma hissinin var olmasıdır. Bu kişiler ara ara nefes almakta zorluklar çekebilmektedir. Kişilerdeki bu sıkışma hissi, kişinin asabileşmesine de neden olabilir. Bir diğer belirti ise kişinin en küçük yorulması sonrasında bile nefessiz kalmasıdır. Bu durum yine göğüste sıkışma olarak kendisini gösterecektir. İşte bu üç belirti, astım hastalığı sırasında görülebilecek ana belirtilerdendir.

Astım hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Astım hastalığının tamamen iyileşmesi içi çok ilerlemeden erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda yapılan tedaviler astım hastalığının tam olarak ortadan kalmasına yetmeyecektir. Bu nedenle daha çok önleyici tedaviler yapılır. Bu şekilde astım hastalığı kişilerde en az rahatsızlık ile seyreder. Bu tedavi yöntemi tamamen ilaçlardır. Bunun yanında kişinin yapması gereken bazı önlemlerde tedavi içerisinde sayılmaktadır.

Astım hastalığında ne yapılmalı?
" } ] }