{ "title": "Ateşli Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/ates-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 09:50:50", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Ateşli hastalıklar, Vücudun gün içerisinde ısısında değişiklik gösterdiği zamanlarda, bir düşük bir yüksek seyrettiği dönemlerde ateşli hastalıklar görülebilir. Vücut ısısı dil altından, makat bölgesinden ve koltuk altı bölgesinden ateşin yükselip düştüğü ölçülerek anlaşılır. Dil altından ölçülen vücut sıcaklığı makattan ölçülen vücut sıcaklığına göre 0.6 derece daha düşüktür. Ancak koltuk altından ise 0.4 derece daha yüksektir. Vücudumuzda ısının yükseldiği zamanlarda yemek yeme bazı faktörler de vücut sıcaklığımızı etkiler. Klasik ateş tiplerinin özel durumlar dışında belirli tanımsal değeri olmasa da bazı ateşli hastalıklar için belirli tanımlamalar vardır. Bu ateşli hastalıklarda hastalıklardan sırası ile anlatalım.

Ateşli hastalıklarının çeşitleri

Sürekli ateş

Vücut ısısı sürekli olarak yüksek olarak seyreden ateşlere verilen isimdir. Akşam ve sabah ateşleri arasındaki fark 1 dereceden azdır. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden doktor muayenesi şarttır.

Subfebril ateş

Bu ateş durumunda vücut sıcaklığı 38 dereceyi geçmez. Bu ateş hastalığında sinsi Zatürre ateşi ve soğuk algınlığı ateş tipi olarak da tanımlana bilinir.

Bacaklı ateş

Bu ateş her gün devam eden ateşli hastalıktır. Bu ateş şeklinde sabahları vücut ısısı düşer, bu düşüş normaldir ve akşam olduğu zaman ateş hali tekrar devam eder.

Aralıklı ateş

Bu ateş durumu aralıklarla devam eder ve sürekli olarak hissedilir. Sabah ve akşam arasındaki vücut sıcaklığı farkı artmıştır. Bu fark aşırı ise septik ateş olarak tanımlanır. Aralıkla ateş apselerde, lenfomada ve tüberküloz gibi rahatsızlıklarda seyreden ateş şeklidir.

Ondülan ateş

Bu ateş hali birkaç gün içinde yavaş yavaş yükselip; tekrar yavaş yavaş normal haline dönmesi ile oluşur. Kişide birkaç gün ateş olmaz, sonra tekrar aynı şekilde yükselme devam eder. Bu dalgalanmalar uzun süre görülür, bu hastalıklarda bruselloz için tipik bir durumdur.

Tüberküloz ateş

Bu ateşli hastalık genellikle başlangıç olarak sinsi bir şekilde oluşur. Ateş hali başta çok yüksek değildir. Ama hastalık ilerledikçe vücutta bulunan ateş derecesi yükselir. Yükseliş daha çok akşam üzeri görülen ateş şeklidir. Hastayı fazla rahatsız etmez. Hasta geceleri terleme ile öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, uykusuz gibi belirtiler sebebiyle huzursuz olur. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden en kısa sürede doktora görünmekte fayda vardır.

Zatüre ateş

Zatürre kişi genellikle üst solunum enfeksiyonunun sonrasında Çok aynı şekilde titreme ve şiddetli üşüme ile kendini belli eder uzun süre devam eden bu nöbetin ardından Ateş hızlı bir şekilde yükselerek 40 dereceyi gösterir böyle durumlarda nefes sayısında artış şiddetli karın ağrısı çarpıntı kuru öksürük gibi rahatsızlıklar görülür bu hastalıklarda uçuk sık rastlanan bir komplikasyondur birkaç gün içinde yeşil renkte iltihaplı balgam ortaya çıkar böyle durumlarda aşırı kıyafet giyilmesi Ateş hastalığının yükselmesine yol açar bu durumlarda üzerine giyilen kıyafetlerin azaltılması uyurken de bu kıyafetlerin üzerinden çıkartılması gerekir. Terleme gibi durumlarda Ateş düşürülemez ve bu hastayım daha fazla zarar verir Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden doktora götürülmeli Hayati önemi vardır.

Grip ateşi

Grip ateşi ile ilgili ateş şekli yüksek ateş, titreme, kas ağrıları, halsizlik gibi belirtiler ile kendini belli eder. Bu durumda ilk gün ateş hali hızla yükselerek 41 dereceye kadar ulaşır. Böyle durumlarda ateş üç gün devam eder ve sonra yavaş yavaş düşmeye başlar. Soğuk algınlığında ateş yükselmesi normaldir ve kısa süreli ateş yükselmeleri görülebilir. Grip gibi hastalıkta ateşin düzenleyip; akut hali öksürük, morarma, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkması beklenir. Belirli bir süre geçtikten sonra ateş hali yeniden yükselmesi ile balgam, yan ağrısı, zatürre gibi başka hastalıkların geliştiğine işaret olabilir. Grip durumlarda ateş seviyesi yükselir, tekrar düşer. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden doktor kontrolünde tedavi edilmesi şarttır.

Yüksek seyreden ateşte yapılması gerekenler

Ateş çocuğun yaşına ve mevcut hastalığına göre değişiklik gösterir. Çocuğun durumu ile ilgili yorum yapmakta zorluk çekildiğinde doktora tarafından muayene edilmesi şarttır. Bazı durumlarda ise hiç vakit kaybedilmeden en kısa sürede doktor muayenesi hayati önem arz eder. 3 ve 6 ay bebeklerde ateş 38.5 derece üzerindeyse doktor kontrolü şarttır. Daha küçük bebeklerde ise makattan ölçülen ateş 38 dereceyi aşmamalıdır. 6 aydan büyük bebeklerde ise 40 derece ateş ölçülüyorsa; ateşle beraber çocukta ağlama, ateş düşmesine rağmen huysuzluk, uyuklama hali, bilinç bulanıklığı gibi sayıklama ile vakit kaybedilmeden doktora götürülmesi şarttır. Bebeklerde bıngıldak bölgesinde çöküklük, dudak ve ağız içi kuruluğu, idrar yapmama gibi durumlarda bir an önce doktora gidilmesi şarttır. Ayrıca daha öncesinde ateşliyken havale geçirilmesi hali var ise 72 saatten uzun süren ateşlerde vakit kaybedilmeden doktora görülmesi şarttır. Ateşli hastalıklar ile beyinde büyük hasarlar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı yüksek ateş uyarıcı bir etken olarak kabul edilir, vakit kaybedilmeden hastaneye götürülmesi önemlidir. Çünkü felç gibi istenilmeyen durumlar yaşanır.
" } ] }