{ "title": "Bakteri Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bakteri-hastaliklari(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:11:04", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bakteri Hastalıkları, insanlar sağlıklı bir şekilde hayatı boyunca bu bedenleriyle görmeyi, nefes almayı, yemek yemeyi, yürümeyi, koşmayı vs. Hak ederler. Tüm bunlar, insan vücudunun birbiriyle mükemmel biçimde uyumlu olduğunu gösterir. Bu molekülü yaratan ve her insanın vücuduna tüm özellikleriyle birlikte yerleştiren Allah'tır. İşte Rabbiniz olan Allah budur. Bu bağlamda insan vücudunun yapısı üzerine cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşar. Bunların büyük bir çoğunluğu zararsızdır. Ancak bakteriler hayatta kalabilmeleri ve üreyebilmeleri için insan vücuduna ihtiyaç duyarlar. Çünkü vücudumuzun derinliklerinde, her gün biz hiç farkında olmadığımız bir savaş yaşanır. Savaşın bir tarafı, vücudumuza girip onu ele geçirmeyi hedefleyen bakteriler ve virüsler, diğer tarafı ise vücudumuzu bu zararlı bakterilere karşı koruyan savunma hücreleridir. Eğer damarlarımız incecik ve estetik bir deri ile gizlenmeseydi, korkunç bir görüntüye sahip olurduk. Cildimiz bakterileri dışarıda tutan bir kalkan gibidir. Mesela, gözden giren bakteriler gözyaşımızla temizlenir. Ancak en küçük bir bozuklukta birçok bakteri vücudumuzda yaşayabilir. Süratle çoğalırlar, uygun bir ortamda bir bakteri hücresi 24 saat içinde 80 milyon bakteriye ulaşır ve hastalık yapabilmek için belli bir hücre yoğunluğuna gelir.

Bakterilerin büyüklüğü

Sadece mikronla ölçülen küçük canlılardır. Genellikle boyları bir veya iki mikron arasında değişir. Yeryüzündeki her ortamda bakterilerin var olduğunu biliyoruz. Kendileri için çok çeşitli ortamlarda yaşarlar. Toprakta, tatlı ve tuzlu sularda, canlı vücutlarda, bitki ve hayvan ölüsü içerisinde bir nehir gibidirler. Oksijenli ve oksijensiz ortamda yaşayanları da vardır. Bu bakteriler, çubuk, yuvarlak, spiral ya da virgül şeklinde olabiliyor. Ayrıca yiyeceklerin bozulmasına ve besin zehirlenmesine sebep olurlar. Bakterilerin insan sağlığına faydalı olanları da vardır. Mesela yoğurt, peynir, sirke ve turşu hazırlamak için bazı bakterilerden faydalanılır. Çünkü bağırsaklarımızda bulunan B ve K vitaminlerini oluşturması bakımından yararlı bakteriler yardımcı olur. Bağırsakta var olan bakteriler, vücudumuza sonradan giren ve zarar veren bakterileri öldürür. Bazı çürükçül yaşayan bakterilerde toprakta bulunan canlı atıkları ayrıştırarak kendilerine besin elde ederler. Bu sayede toprağın da daha verimli bir şekilde zenginleşmesine neden olurlar.

Bakteri Hastalıkları
Korunma Yolları
" } ] }