{ "title": "Baş Dönmesi Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bas-donmesi-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 17:09:40", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Baş Dönmesi Hastalığı, baş dönmesi durumu çoğunlukla hareket yanılması ile ortaya çıkmaktadır. Kişi genel olarak var olmayan bir hareketi algılayarak hem kendisinin hem de çevresinin hareket halinde olduğunu zannetmektedir. Özellikle kişinin yaşamış olduğu baş dönmesi durumu dengesizlik hissi ve çevresinde dengesini sağlayamama durumudur. Baş dönmesi ile denge bozukluğu en sık olarak rastlanılan şikâyetlerdir ve hastanelerde acile gelen kişilerin yaklaşık %25'i bu sebep ile gelmektedir. Baş dönmesi en sık olarak orta yaş grubu ve ileri yaş grubu olan kişilerde rastlanmaktadır. Genellikle çocukluk döneminde baş dönmesi oldukça seyrek olmaktadır. İnsanın hareket etmesi için ve dengeyi sağlayabilmesi özellikle pek çok sayıda vücut siteminin beraber uyum içerisinde çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun sonucunda vücuttaki pek çok sistemi etkileyen hastalıkların etkilemesinden kaynaklı olarak baş dönmesi ile dengesizlik şikâyetleri meydana gelmektedir.

Baş Dönmesi Hastalığını Etkileyen Sistem

Baş dönmesi şikâyeti ile beraberinde dengesizlik problemi yaşayan hastaların öncelikle sistemik muayenesi yapılması gerekmektedir. Bu durum çoğunlukla kardiyoloji, kulak burun boğa ve nöroloji bölümünü ilgilendiren durumdur. Kişi baş dönmesi şikâyeti ile başvurduğunda hangi organda meydana gelen bir rahatsızlık sonucunda ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Bu araştırma yapılırken pek çok teknolojik aletlerden faydalanılabilir. Çünkü baş dönmesi durumu tek başına bir hastalık olarak görülmez, ancak başka bir hastalığın belirtisi olabileceği göz önünde bulundurularak kişi muayene edilir ve araştırması yapıldıktan sonra tedaviye başlanmalıdır.

Baş Dönmesi Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Kulak baş dönmesi hastalığının büyük kısmından sorumlu olmaktadır. Kişinin pozisyonuna bağlı olarak gelişen baş dönmesi klinik vakalarının içinde en sık olarak rastlanılan sebeplerden birisidir. Bu hastaların genelinde baş dönmesi sorunları mevcut olmaktadır. Kulak ile alakalı olan baş dönmesinin tanısı ise iç kulakta yarım daire kanalının manevralara vermiş olduğu yanıtlar doğrultusunda konulmaktadır. Yaşanan travmalar, sık olarak kişinin başına almış olduğu sert darbelerden kaynaklı olarak kafatasında oluşan ve iç kulakta bir zedelenmeye ya da kırık sorununda baş dönmesi sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Geçirilen travma sonrasında kişinin kafatasında herhangi bir kırık sorunu oluşmamış, ancak iç kulağın yapısında sarsıntı ya da kristallerin yer değiştirmesi sonrasında baş dönmesi gelişebilmektedir.

Baş Dönmesi Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişide gelişen baş dönmesi ve dengesizlik problemi çoğunlukla ön tanısı yapılarak tedavi süreci kısa sürede uygulanmaya başlanır. Özellikle baş dönmesi tedavisi sebebe yönelik olarak yapılmaktadır. Ayrıca baş dönmesine yol açan neden ortadan kaldırılınca kişinin de baş dönmesi yakınmaları tam anlamı ile düzelecektir. Baş dönmesi meniere hastalığında kişinin hem yaşam tarzı kontrol altına alınırken hem de ilaç tedavisi uygulanarak yaklaşık %90 oranında kontrol edilmektedir. Ayrıca kişi için zararlı olan maddelerden uzak tutulması, aynı zamanda iç kulağın sıvı basıncını arttırıcı olarak görülen içeceklerden de uzak durulmalıdır. Uzman hem baş dönmesi hem de kulakta mevcut olan dolgunluğu gidermek için ilaç tedavisine başlamaktadır. Kişide pozisyonel olarak gelişen baş dönmesi iç kulakta meydana gelen şikâyetlerin giderilmesi yönünde tedavi uygulanmalıdır. Bunun için kişinin sürekli olarak aynı kulağında sık olarak manevralardan kaynaklı baş dönmesi durumunun iyileşmesi sağlanmaktadır. Ancak kulakla ilgili olan semptomlarda eğer çok şiddetli ise bu durumda cerrahi işlem uygulanabilir. Özellikle kişide baş dönmesi ve denge bozukluğu için sistematik muayene yapılması gerekmektedir. Ancak diğer branşların baş dönmesi ile ilgili yapmış olduğu teşhis sonrasında uygun yöntem ile tedavi uygulanmaktadır.
" } ] }