{ "title": "Bebek Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bebek-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 16:22:29", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Bebek hastalıkları, Bebekler anne karnında iken anne rahminde hastalıkları ve birçok hastalıklara karşı güvenli bir ortamda yaşarlarken, doğdukları günden itibaren korunmasız ve savunmasız olurlar. Bebeklerimiz ilk iki, üç yıl içerisinde bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bu süre zarfında pek çok hastalıklarla karşılaşabilirler. Bu hastalıklara karşı oldukça savunmasız olan bebeklerin, en sık karşılaştıkları sorunlar ve hastalıkların başında, kafa derisi kabuklanması gelmektedir. Hasta olan bebekler şikâyetlerini dile getiremedikleri için yapabilecekleri en doğru şey ağlamaktır. Kendini ifade edemediği taktirde ateş başta olmak üzere çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Kafa derisi kabuklanması: Bebeklerin kafa derisinde kuru beyaz ya da sarı pullarla kaplı olan bir kabuk çeşididir. Genellikle pH değeri ayarlı bebek şampuanlarını kullanmak kafa derisi kabuklanma oluşumunu azaltır. Bunun dışında, bebeği yıkamadan önce bir saat ya da yarım saat önce başını zeytinyağı ile ovarak bunların yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında ise yumuşak fırça ile başını tarayarak kepeklerin kabuklanmanın dökülmesine yardımcı olabilirsiniz.

Pamukçuk: Bebeklerin ağzında beyaz bir tabaka oluşumu şeklinde kendini gösterir. Bu hastalığa pamukçuk denmektedir. Pamukçuk genelde yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Ancak bir yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyon çeşididir. Annede oluşan enfeksiyon, normal doğum sonrasında bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. Bu oluşum, ağız içinde, dilde, yanaklarda, yumuşak ve sert damaklarda beyaz şeklindeki bir bulgulardır.

Sarılık: Sağlıklı bir zamanında doğmuş yeni doğan bebekler ile erken doğan bebeklerin daha çok görüldüğü sarılık, cilde sarı rengi veren bir maddenin, kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan bir tür hastalık çeşididir. Bebeklerde sarılık önce yüzlerde başlar. Kandaki seviyesi arttıkça sırasıyla göğüslere, karnına, kola ve bacaklara doğru ilerleme göstermektedir. Ciltteki sarı rengin, iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülmektedir. Parmakta hafifçe çöktürün ya da karın cildine bastırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edildiğini görmekteyiz. Yeni doğan bebeklerde sarılığın erken tespiti oldukça önemlidir. Çünkü sarılık çoğunlukla kendiliğinden geçmez, geçse de bazı durumlarda kandaki yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabilmektedir.

Soğuk Algınlığı veya Üst solunum yolu enfeksiyonu: Bebeklerde özellikle altıncı aydan itibaren, üst solunum yolu hastalıklarına daha sık yakalanmaktadırlar. Genelde sanılanın tersine soğukta kalmak ya da üşütmekle olmaz. Bebeklerde üst solunum enfeksiyonu boğaz ve burun da gelişen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon genelde virüslerle oluşan bulaşıcı bir hastalık türüdür. Değişik mikroplardan ve bakterilerden bu hastalıklara sebebiyet verir. Bu hastalığın belirtileri akan bir burundur. Hapşırma ve burun tıkanıklığı başlarında gelmektedir.

Kabızlık: Yeni doğan bebekler anne sütüyle beslendikleri için kabızlık durumu söz konusu değildir. Fakat anne sütüne alternatif gıda ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu görülmektedir. Hastalığın belirtilerinin başında çok az kakasını yapma ve sertliğinden dolayı zorlama, karında şişlik ve huzursuzluk gibi nedenleri sayabilmek mümkündür. Kabızlığın nedeni az çalışan bir sindirim sisteminin, yetersiz gıda tüketimi olabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde pek sık rastlanmaz böyle olmasına rağmen bu belirtiler görüldüğünde doktorunuza başvurabilirsiniz.

İshal: Yenidoğan bebeklerde en sık görülen hastalıklardan birisidir. En fazla 0-2 yaş arasındaki bebeklerde görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde anne sütüyle beslenmeden dolayı altın sarısı renkte ve günde 7-8 kez dışkılama normal sayılmaktadır. Her bebekte bağırsak çalışma düzeni farklı farklı olduğu için gözlemlemek çok önemlidir. Bebeğin dışkısı normalde daha sulu ise ve daha sık ishal olmuş demektir. İshal belirtileri olan bebeklerde ise ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve kilo kaybı olarak adlandırabiliriz. İştahsızlık ve kusma, ateş görüldüğü vakit doktora başvurulmasında fayda vardır.

Bunların yanı sıra yeni doğan bir bebeğin belirli bir süreler zamanında en çok üzen ve yoran sorun gaz sancılarıdır. Bebeklerin mide kapakları ilk, 2-3 ay içerisinde çok iyi çalışmadıkları için bu nedenden dolayı beslenme sonrası hemen yatırılması, özellikle de yatırılıp kaldırılması altını değiştirmek veya giydirmek amacıyla evirip çevrilir ise bebeğin midesini bulanmasına ve sütün köpürerek daha çok gaz yapmasına, daha da önemlisi sütün kapağı açık bir şişede döküldüğü gibi geri gelmesine neden olur. Beslenme sonrasında bebeğinizin en az 15-20 dakika süreyle hareketsiz bir pozisyonda tutmanızda fayda vardır. Tüm bu önlemlere rağmen bebeğinizde, ayaklarını karnına çekme ve devamlı ağlama, huzursuzluk gibi şikâyetler oluyor ise bunlar genellikle gaz sancılarıdır.
" } ] }