{ "title": "Bebeklerde Cilt Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bebeklerde-cilt-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 14:31:09", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Bebeklerde cilt Hastalıkları, bebeklerin cildi oldukça hassa ve yumuşaktır. Genellikle bebeklerin tenine dokunulduğu zaman daha fazla dokunmak isterseniz ve bebeğinizin o bembeyaz tenini her türlü şeye karşı korumak istersiniz. Ancak bazı zamanlarda bebeğin bu yumuşacık hassas tenini koruyamadığımız için tenlerine hastalık bulaşabilmektedir.

Bebeklerde Pişik, herkes tarafından pişik olarak bilinen \"ammonia dermatit\" çoğunlukla üç bebeğin birisinde bir defa olarak görülen dermatolojik hastalıktır. Özellikle bebeklerde meydan gelen pişik durumu bebeğin idrarındaki amonyak, dışkısında bulunan bakteriler ve sıcak havanın etkilemesi ile hassas cilde sahip olan bebeklerde ve hem kilolu hem de kalın kıyafet giydirilen bebeklerde rastlanmaktadır. Bebeklerde meydana gelen pişik durumunun engellenmesi için bebeğin bezi çok sık olarak değiştirilmeli, cildi her zaman kuru ve temiz tutulmalı, bebeğin kıyafeti dar ve cildine sürtünerek tahrişe sebep olmayacak bol kıyafetler giydirilmelidir.

Bebeklerde Konak Olması, çoğunlukla bebeklerin kafasında kabuklanma şeklinde ortaya çıkan konak bebeğin saç derisinde oldukça fazla yağın birikmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Konağın rengi beyazımsı ya da sarı renkte kabuklanma şeklindedir. Bu durumda bebek banyo yapmadan önce kafasına zeytinyağı ile hafif bastırmadan masaj yapılması çok iyi gelecektir. Özellikle bebeklerin cildi ile uyumlu olan bebek şampuanı kullanılması konak oluşumunu büyük ölçüde azaltmaktadır.

Bebeklerde Atopik Dermatit, bu cilt hastalığı yeni doğan birkaç haftalık bebeklerde oldukça sık rastlanılan cilt rahatsızlığıdır. Genellikle bebeğin cildi döküntülü, kuru, kırmızı ve kabarık bir görünümdedir. Ayrıca kaşıntının da eklendiği bu cilt hastalığı alerjik hastalıklar arasında yer almaktadır. Çoğunlukla atopik dermatit cilt hastalığı beş yaşın altındaki bebeklerde daha sık olarak görülmektedir. Bu cilt hastalığı özellikle genetik sebeplerden dolayı da ortaya çıkabildiği gibi aynı zamanda hayvan, besin, polen alerjisi ve ev içinde mevcut olan toz akarlarından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bebeğin cildinde gözle görülebilen kaşıntı ve kuruluk belirtisi olan atopik dermatit bebekte şiddetli tere sahip olan rahatsızlıktır. Bebeğin terlemesinin engellenmesi bu hastalığı büyük ölçüde rol oynamaktadır.

Bebeklerde Cilt Kuruluğu, bebeklerde ortaya çıkan cilt kuruluğu hastalığı genetik olarak gelişebilmektedir. Bebekte hem egzama hem de rinit geçmişi yaşanmış aile bireyinde risk daha fazla olmaktadır. Ayrıca bebeklerdeki cilt kuruluğu tedavi edilmez ise ileride bebekte döküntülü hastalıklara ya da egzama hastalığına sebep olabilmektedir. Bunun için bebeklerin cildi temiz tutulmalı aynı zamanda banyo sonrasında bebeğin cildi nemlendirici ya da bebek yağı ile beslenmesi gerekmektedir. Hatta cildi kuru olan bebeklerin özellikle soğuk ve sıcak havalarda mutlaka ciltlerinin korunması çok önemlidir.

Bebeklerde İsilik, çoğunlukla terlemenin sonucunda bebeklerde isilik meydana gelmektedir. Özellikle bebeğin ter bezlerinin tıkanmasından kaynaklı olarak isilik rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bebeğin vücudunun hava almasını engelleyen ve çok sık giydirilen bebeklerde çok sık olarak rastlanılan bir cilt hastalığıdır. Bebeğin çamaşırlarının çok sık olarak sabun ile yıkanması, cildini kurutan ürünlerin kullanılması, kıyafetlerin kimyasal ve parfüm içerikli temizleyici ile yıkanması isilik durumunu oldukça fazlası ile arttırmaktadır. Bebeğin isilik olmaması için hem bezi hem de kıyafetleri sık olarak değiştirilmelidir. Ayrıca bebeğin cildinin hava almasını sağlayan kıyafetler ve serin tutulması da büyük ölçüde isilik durumu engellemiş olur.
" } ] }