{ "title": "Bebeklerde Deri Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Bebeklerde-Deri-Hastaliklari-31.jpg", "date": "21.01.2024 23:56:17", "author": "Zeynep Belginkurt", "article": [ { "article": "Bebeklerde deri hastalıkları, bebeklerin ciltlerinin enfeksiyonlara karşı kendilerini koruyacak mekanizmanın henüz tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı çok sık rastlanır. Bu deri hastalıklarından bir kısmı kendiliğinden ve tedaviye gerek kalmadan geçebildiği gibi, bazılarında ise tedavi şart olabilmektedir. Bu yüzden bebeklerde deri hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak ve böyle bir durumda nasıl bir önlem alınabilineceğini bilmek büyük bir önem arz etmektedir.

Bebeklerde sık görülen deri hastalıkları

Pişik: Bebeklerde en yaygın görülen deri hastalıklarından biridir. En çok 0-18 ay arası görülür ve en büyük nedenleri ıslaklık ve kapalı ortamdır. Pişik olan bölge enfeksiyon riski arz eder.

Konak: Bebeklerin kafalarında oluşan sarı veya beyaz renkli kabuklanmalar konağın en büyük belirtisidir. Oluşum nedeni ise ciltte oluşan fazla yağ birikimidir. Tedavisi olan ve geçici olan bir rahatsızlıktır.

İsilik: Ter bezi gözeneklerinin tıkanması ile ortaya çıkan isiliğin sebebi genellikle havasız kıyafetlerdir. Bebeğin altının ve kıyafetlerinin sürekli değiştirilmesi ve cildin hava alımına uygun kıyafetlerin seçilmesi isiliğin oluşumunu engeller.

Doğum lekeleri: Doğumdan birkaç hafta sonra bebeklerin cildinde renk değişimi meydana gele yerler görülebilir. Doğum lekelerinin çoğu önemli ve kalıcı olmamakla birlikte, kalıcı olanları da vardır. Fark edildiği taktirde doktor ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Yenidoğan aknesi: Ortalama her 5 yenidoğandan 1'inde rastlanılan bir deri hastalığıdır. Doğum sonrası 4 hafta içinde ortaya çıkabilen yenidoğan aknesi genelde 4. Aya kadar geçen ve kalıcı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır.

Egzama: Bebeklerde görülen egzama, cilt kuruluğunun tetiklediği bir rahatsızlık olup genelde kalıtsal olan bir deri hastalığıdır.

Atopik dermotit: Alerjik bir rahatsızlık olan atopik dermotitin en büyük belirtileri kur, kabarık, kırmızı ve döküntülü bir cilttir. Atopik dermotitin oluşumunda ter büyük rol oynar ve en çok birkaç haftalık yenidoğanlarda karşılaşılır.

Toksik Eritemi: Genellikle karın, bacak, kol ve yüz etrafında görülen ve doğumdan 1-2 hafta sonra kendiliğinden kaybolan bir cilt rahatsızlığıdır ve nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir.
" } ] }