{ "title": "Bebeklerde Sedef Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bebeklerde-sedef-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 05:35:32", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bebeklerde sedef hastalığı, En fazla görülen sedef hastalığı plak tipinde olan hastalıktır. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda saç deri bölgelerinde sedef hastalığı görülür. Ayrıca yeni doğan bebeklerde sedef hastalığı genellikle idrar bölgesi çevresinde başlamaktadır. Bunun sebebi ise bebeğin idrarın ve dışkısının sedef hastalığının tetikleyici bir etken olarak görmesidir. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebeplerden dolayı sedef hastalığının başladığı görülmüştür. Çocuklarda daha fazla görülen sedefler karşısında bu oluşan yaraların kabuklarını kavlatma olmasın diye güneşten uzak kalmasını sağlayabiliriz. Böylelikle hem de hastalığın çoğalması engellenir. Ayrıca çocuklarda ve bebeklerde erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında sedef hastalığının görülme oranı daha yüksektir. Sedef hastalığı bebek ve çocuk çağındaki kişilerde psikolojik açıdan da yıpratıcı etkiler yaratabilir. Çünkü görünümü itibariyle yüzlerde ya da el ve ayak kısımlarında döküntüler, kaşıntılı kabarıklıklar oluşması sebebiyle diğer bebek ve çocuklardan farklı bir görünüm sergilemektedirler. Bu sebepten dolayı duygusal bir problem ve çöküntü yaşayarak psikolojik açıdan olumsuzu etkilenirler. Bunun sonucunda böyle çocuklarda psikiyatri yardıma almalarında oldukça fayda vardır.

Bu hastalık eklemleri etkileyen hastalıklar arasında sayılır. Ağır sedef vakalarında sedef romatizması olarak tanımlanan hastalık görülür. Bu konuda bebek ve çocukları dikkatli bir şekilde takip etmekte fayda vardır. Bu hastalığın erken aşamada teşhis edilmesi ile önemli aşamalar kaydedilerek; sedef hastalığının gerilemesi sağlanmış olur.

Sedef hastalığı olan bebeklerde dikkat edilmesi gerekenler

Sedef hastalığı genellikle çocuklarda ve bebeklerde simetri kızarıklıklar, kaşıntılı lezyon yaralar, el ve ayak tabanlarında sedefler ile kendini göstermektedir. Kime bebeklerde ise daha hafif belirtileri ile sedef hastalığı kendini gösterebilir. Bazı durumlarda ise daha ağır aşamada seyreden sedef hastalığı görülebilir. Bu sebepten dolayı çocukların ve bebeklerin hareketlerini kısıtlayacak etkiler ortaya çıkabilir. Kimi çocuklarda tırnaklara yerleşen lezyonların sarı lekeler, kalınlaşmalar yaralar ve iltihaplanma gibi sonuçlar gösterdiği görülmüştür. Ayrıca sedef hastalığı bulunan bebeklerin vücut bölgelerinin tamamı gözlem altına alınarak; takip edilmesi gerekir. Ayrıca tırnaklarda oluşan sedef romatizması gibi ağır seyreden sedefe çevirebilir. Bebeklerde görülen saç derisindeki lezyonlar sonucu kaşıntı ve kabuklanmalar meydana gelir. Bu hastalık genellikle egzama ile karıştırıldığından dolayı tedavi edilmede gecikmeler görülür. Sedef hastalığının cilt hastalıkları sorunlarından farklı olduğunu, bu hastalığın kırmızı zemine yerleşen pullanmalar ve kabuklanmalar halinde olması, ailenin de kronik geçmişinde sedef hastalığı olup olmadığının dikkatle takip edilmesi oldukça önemlidir.

Ağır sedef hastası olan bebeklerin ve çocukların güneş ışınlarına maruz kalmamaları, sedef hastalığının yayılması açısından son derece önemlidir. Çünkü çocuklar güneşe maruz kaldıkları zaman ciltte oluşan sedef lezyonlarının çoğaldığı ve bunu lezyonların kabuklarını kavlatmaya zemin hazırladığı görülmüştür. Çocuklarda ve bebeklerde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sıcaklık dolayısıyla sedef hastalığının tetiklendiği konusudur.

Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık olmaması sebebiyle ortak eşyaların kullanılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir böyle durumlarda bebeklerin ve çocukların tedirgin edilmeyerek; olumlu bir şekilde yaklaşımla, destek de bulunmakta fayda vardır.

Sedef hastası bebeklerin ve çocukların beslenme şekilleri

Sedef hastası olan bebeklerin ve çocukların beslenmesi ile alakalı bir hastalık olmadığının bilinmesi gerekir. Buna karşın sedef hastası olan bebek ve çocukların kırmızı et tüketimi ve yağlı besinler tüketim miktarını belirli ölçüde azaltmalarında fayda olacaktır. Ayrıca sedef hastası olan çocukların ve bebeklerin ağırlıklı olarak sebze ve meyve gibi ürünler tüketmeye dikkat etmesi gerekir. Beyaz et ve balık tüketimi beslenmeleri açısından oldukça faydalıdır. Taze ve yeni pişmiş yemekler yemeleri faydalıdır.
" } ] }