{ "title": "Behçet Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/behcet-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 12:36:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Behçet hastalığı, Behçet sendromu olarak da bilinir. Hastalığın ilk kez Türk doktor Hulusi Behçet tarafından gündeme gelmesiyle bu isimle anılmaktadır. Genellikle 30-40 yaş arası erkekleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde de yaygın şekilde görülür. Hastalarda ağızda, cinsel bölgede, eklemlerde, ciltte, damarlarda, gözler ve sinirlerde ülserleşmeye neden olur. Sonuçta beyin damarlarında iltihaplanmaya yol açabilir. Hastalığın hem oluşma nedeni hem de tedavi hakkında henüz kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Hastalığın en karakteristik özelliği ağız içindeki ülser oluşumlarıdır. Bağışıklık sisteminin dokularla savaş halinde olduğu bir otoimmün hastalığıdır. Tam olarak sebebi bilinmese de virüs ve bakterilerin hastalığın oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir. Eğer yeteri kadar tedavi edilmezse, ciddi sorunların yaşanmasına yol açabilir. Özellikle gözlerde bozukluk ortaya çıkabilir. Bu durum kısa zamanda körlüğe yol açabilir. Tedavi olmayı erteleyen, ihmal eden kişilerde menenjit, felç, psikolojik problemler olabilir. Bu nedenle hastalar sürekli olarak izlenmeli ve gereken tedavileri uygulanmalıdır.

Behçet hastalığı belirtileri nelerdir?

Ağızda ortaya çıkan aftlar hastalığın en belirgin belirtisi olarak kabul edilir. Damarlarda iltihaplanmaya yol açan Behçet hastalığı gözlerde de olumsuz etkilere neden olur. Genital bölgede de kızarıklık ve yaralar meydan gelebilir. Hastalık ciltte her alanda etkili olabilir. Ortaya çıkan belirtiler damarların olduğu alandaki yapıya, özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Kişide kalıtsal yatkınlık olması da Behçet hastalığının görülmesinde etkili olur. Çoğu hastada sinsi bir ilerleme göstererek, ileri bir tarihte teşhisi yapılabilir.

Behçet hastalığının belirtileri Crohn ve Lupus gibi hastalıklarla da benzerlik gösterir. Bu nedenle teşhis aşamasında dikkatli olunmalıdır. Uzman doktorun ortay çıkan belirtileri iyi değerlendirmesi gerekir. Nadiren hastalarda eklem iltihabı, ağrı, testis iltihabı gibi belirtilerde ortaya çıkabilir. Hastalarda merkezi sinir sistemini etkileyebileceğinden, kalıcı hasarlarda olabilir. Bazı hastalarda şiddetli baş ağrısı görülebileceğinden, migren ile ayırıcı tanısı yapılmalıdır.

Behçet hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmasa da belirtilerin ilerlemesinin durdurulması amacıyla en kısa zamanda tedaviler uygulanmalıdır. Özellikle vücuttaki organların hasarlanmasına engel olunmalıdır. Özellikle damarlar, gözler, merkezi sinir sisteminin olumsuz şekilde etkilenmemesi için tedavi uygulanmalıdır. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılarak, hastalığın seyri kontrol altına alınır. Bunların dışında çeşitli bitkisel tedavilerden de yararlanılabilir. Bunun için bir uzmandan destek alınması gerekir.

Behçet hastalığında bitkisel tedavi nasıl yapılır?

Hastalara uygulanan tıbbi tedavinin yanında, doktora danışılarak bazı bitkisel ürünlerden faydalanılabilir. Bunların arasında taze kişniş tüketmek, kuru kişnişi demleyerek içmek yararlı olabilir. Ayrıca oğul otu, kurt pençesi, lavanta, biberiye, okaliptüs, ardıç, söğüt yaprağı, tarhun otu, kuşburnu gibi bitkilerle hazırlanan çaylarda Behçet hastalığı tedavisine destek olabilir. Aç karnına iki litre suda eritilen 250 gram demirhindi suyunu içmek de faydalıdır. Hastaların bunların yanında beslenmesine de dikkat etmesi tavsiye edilir. Pazı, turp, soğan, kereviz, ıspanak, pırasa, havuç gibi yiyecekler Behçet hastalarına iyi gelir. Bunları düzenli tüketmeleri önerilir. Yağlı besinler, asitli içecekler, kızartma hastaların kaçınması gereken yiyeceklerdir.
" } ] }