{ "title": "Bel Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bel-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 18:49:26", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Bel Hastalıkları, Bel, vücudumuzun arkasında, başımızdan aşağı kuyruk sokumuna kadar bedenimizi ayakta tutan bölüme denir. Beli oluşturan omurlar, diskler, sinirler ve kas yapısı ile kompleks bir yapıdır. Belimizde meydana gelen ağrılar yaşantımızı olumsuz etkiler. İleri seviyeler de bel ağrısı çoğunlukla bel fıtığı olarak karşımıza çıkar. Bacaklar da uyuşma ve hareket azalması bel fıtığının başlangıcıdır. Bu nedenle bel ağrıları hafife alınmamalıdır. Bel ile ilgili hekimlik branşı beyin ve sinir hastalıklarıdır. Ağrılarınız üzerine doktora gittiğiniz de İlk muayeneden sonra doktorunuz gerekirse ortopedi polikliniğine havale edecektir. Belimiz hayat boyu bedenimizin yükünü çektiğinden, bel hastalıklarını öğrenmek ve en ufak rahatsızlığında tedavi uygulamak yararımıza olacaktır.

Bel hastalıkları nelerdir?

Siyatik: Bir çeşit omurilik sinir hastalığı olan siyatik; belden, kalçadan bacaklara ve ayaklara inen sızılar ve ağrılara denir. Görüntüleme tekniklerinin tam gelişmediği yıllarda kalça, bacak ve ayaklar da meydana gelen ağrıların, kalça sinirlerindeki hasar nedeniyle oluştuğu sanılırdı. Tıbbi gelişmeler siyatik hastalığını bel sinirlerinin geçtiği herhangi bir yerde sıkışması olarak kabul etmektedir. Bacak, kol gibi uzunlarımızın büyük bir bölümüne hizmet eden ve kalçadan geçen sinir bedeninizin en büyük siniridir. Hastalığın tedavisinin zorluğu ve ağrıların kontrolsüzlüğü doktorların da karşılaşmak istemedikleri bir durumdur.

Siyatik neden olur?
Siyatik Tedavisi: Kısa zamanda geçeceğini düşünmek doğru bir yaklaşım olmaz, siyatik teşhisi konduktan sonra her şey size kalmıştır. Çünkü doktorunuz sihirli değnek ile sizi iyileştirmeyecektir. Hekimin uygulayacağı tedavi şekli; giderek artan yürüyüş ile ağrıların dinmesi için size yazacağı ilaçlar olacaktır. Siyatik ileri seviyede ise doktorunuz ameliyat önerecektir.

Kötü huylu bel hastalığı: bu hastalık bir çeşit omurga kanseridir. Omurga da başlayan hastalık kan hareketiyle vücudun başka yerlerine ulaşarak sinsice gelişebilir. Fakat başka organlar da meydana gelen kanser hastalıkları omurgayı etkileyerek aniden ortaya çıkarabilir. Tabi ki böyle bir durum mutlaka kanser olacak anlamına gelmez, başka bir disk hastalığı olabilir.

Skolyoz: Omurganın sağ yana ve sol yana eğilmesi hastalığıdır. Özellikle gelişim çağındaki gençler de rastlanan hastalık, uzun boylu insanlar da daha fazla görülür, kişiye arkadan bakıldığında belli belirsiz eğrilik görülmesine rağmen omurilik röntgen görüntüsünde eğrilik bariz bir şekilde görülür, yetersiz beslenme, hormonal dengesizlik, omurga tüberkülozu ve çocuk felci bu hastalığın çıkmasına neden olurken, sayılan nedenlerin ortadan kalkması ile hastalıkta yok olacaktır.
" } ] }