{ "title": "Beyaz Saç Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/beyaz-sac-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 13:07:30", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Beyaz Saç Hastalığı, Soydan soya geçebilen bir metabolizma hastalığı olan beyaz saç hastalığı, albinizm hastalığı diye de bilinir ve bu hastalara albina veya akşın denir. Birçok hayvanı ya da insanı etkileyen beyaz saç hastalığı vücutta renklenmeyi sağlayan melanin pigmentinin azalmasıyla veya yok olması ile oluşan bir hastalıktır.

Beyaz saç hastalığı neden kaynaklanır ve belirtileri nelerdir?

Bu hastalık genellikle tirosinaz denilen bir enzimin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Beyaz saç hastalığı olan hastaların derileri çok incedir ve çok beyazımsı bir renge sahiptir. Vücut tüyleri beyazdır ve göz bebekleri pembe renktedir. Gözleri ışığa karşı çok hassas ve çoğunlukla astigmat tır. Bu hastalığı yaşayan kişilerin derilerinde renk pigmentleri bulunmadığı ya da az bulunduğu için güneşten gelen zararlı ışınlara karşı bu kişiler oldukça hassastır ve güneş altında bulundukları takdirde ölüm tehlikeleri bile vardır.

Halk dilinde abraşlık olarak da adlandırılan beyaz saç hastalığı nadir de olsa zekâ geriliği veya bedensel gerilikle beraber gelişebilir.

Beyaz saç hastalığının çeşitleri

Tam olan beyaz saç hastalığı

Hastalığın vücudunun her yerini kaplanmış olan halidir. Bu hastalık daha çok yaban hayvanlarında görülür. Beyaz saç hastalığa sahip olan yaban hayvanları yırtıcı hayvanlara karşı koruyucu renklerden yoksun oldukları için uzaktan bile kolayca görünüp avlanabilirler.

Kısmi olan beyaz saç hastalığı

Kısmi olan beyaz saç hastalığı daha az zararlıdır ve insanın derisinde beyaz küçük noktalar veya kolların belirli yerlerinde beyaz perçemler şeklinde görülebilir.
" } ] }