{ "title": "Beyin Damar Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/beyin-damar-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 17:25:46", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Beyin Damar Hastalıkları; Beyin damarlarının farklı patolojik durumlar sebebi ile daralması, tıkanması veya yırtılıp kanın damar dışına çıkması sonucunda meydana gelen durumlardır. Çeşitli isimleri bulunmaktadır. Serebrovasküler hastalık, stroke, inme gibi terimlerde aynı manada kullanılır. Beyin damarlarının daralması ve tıkanması sonucunda oluşan duruma iskemik beyin damar hastalığı denilirken, damarın yırtılıp kanın beyin içinde yayılmasına olayına ise beyin kanaması denilmektedir.

Beynimiz günlük hayatımızda çok önemli görevlere sahip olduğundan dolayı, beyin damar hastalıklarının sonucunda, kişilerde bilinç kaybı, felç ya da kısmi felç, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, denge sorunu gibi beyin fonksiyonlarının bozukluğu nedeni ile çeşitli ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Bu anormal durumun gelip geçici veya hafif şekilde olması bu olayların önemini yine de azaltmamalı, tam aksine hasta ve hasta yakınları ile doktor tarafından ciddi bir şekilde ele alınarak, gelecekte oluşabilecek durumların önlenmesi bakımından önem taşımalıdır. Bu şekilde hafif olan bir durumun daha fazla ciddileşmesi de engellenebilmektedir.

Beyin damar hastalıkları ölüm neden olur?

Kalp hastalıkları ile kanserden sonra üçüncü sıradayken, kişide hasar bırakma bakımından birinci sıradadır. Nörolojik hastalıklar içinde en sık rastlanılan hastalık grubudur.

Son dönemlerde düzeltilebilir faktörler ile aşırı hasar durumu azaltılabilmektedir. Görüntüleme teknikleri ile erken tanı koyma avantajı, stroke ünitelerinin devrede olması ve yeni tedavi imkânlarının sunulması ile bu hastalık grubundan ölüm oranlarında azalmalar görülmektedir. Beyin damar hastalıkları, yüksek ölüm ve sakat bırakma riskinden ötürü, önemli bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra, aynı zamanda büyük bir sosyal ve ekonomik sorun olma özelliği de bulundurmaktadır. Bundan dolayı, hastalık sebeplerinin saptanması, korunma ve tedavi açısından birçok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.
" } ] }