{ "title": "Beyin Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/beyin-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 12:07:21", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "
Beyin hastalıkları, beyinde meydana gelen kanamalar, tümörler, iltihaplanmalar gibi çeşitli hastalıklarıdır. Daha da önemli olan organ beyinde görülen farklı bozukluklar, bedenin başka yerinde önemli hastalıklar yaratma olasılığı fazladır. Tifo, kızamık, zatürre tarzındaki hastalıklar sırasında veya göz, iltihaplanmalarında bakteriler beyne dağılarak beynin iltihaplanmasına sebep olabilir. Bu hastalığa beyin iltihabı (Ansefalit) deniliyor. Ansefalit, ölümcül, psikolojik yetersizlik ve de felçlerle sonuçlanabilir. Kılcal damarların sertleşmesinden olan beyin kanamaları daha fazla yaşlılarda olabilir. Aşırı kanamalarda komaya girme, felçle ve ölümle sonuçlanabilir. Kan dolaşım sisteminde meydana gelen kan pıhtısı, beyinde tıkanmaya sebep olur. Bu hastalığa beyin ambolisi adı verilir ve sonunda felce sebep olur.

Beyin damarlarının iç yüzeyinin, kanser gibi hastalıklarla bozulmasına beyin trombozu ismi verilir. Çeşitli sebeplerden beyin dokusunda, beyin zarında tümörler ortaya çıkarak, bulunan yere ve sebep oldukları rahatsızlıklara göre farklı belirtiler gösterebilirler. Hareketlerde işitme, görme şeklinde duyularda bozukluk oluşur. Baş ağrısı biçiminde belirtisi olan tümörler çoğunlukla ameliyatla alınır. Daha çok ufak yaşlarda görülen beyine, beyin-omurilik suyunun birikmesinden ileri olan “hidrosefali” görülür. Sebebi, beyin-omurilik sıvısının beyinden akmasını sağlayan yollardan birinin tıkanıklığıdır. Çarpma, vurma, düşme gibi olaylar sebebiyle beyin sarsıntıları, ezilme ve beyin patlaması olur. Bazı akıl hastalıkları direk beynin şekliyle ilgili olmasa da psikoz benzeri hastalıklar beynin iyi çalışmaması sonucu ortaya çıkar. Hafıza yitimi gibi hastalıklarsa beyin hasarıyla ilgilidir. Bu sayede birçok akıl hastalığı son zamanlarda beyin cerrahisiyle düzelmektedir.

Beyin İltihabı: Merkez sinir sisteminin virüslerden gelen hastalıklarına ansefalit denir. Ateş, baş ağrısı, ense sertliği gibi belirtilerle olabilir. Bu hastalığa kabakulak, enfeksiyoz, hepatit, herpes, simplex, enfeksiyoz, hepatit ve enfeksiyoz mononükleoz biçimindeki virüsler sebep olurlar. Kuduz virüsünün sebep olduğu ansefalit ise ölümcüldü. Bu hastalıkta, bakteri görülmediğini göz önünde tutarak, cerahatli menenjitten benzetmemek için aseptik menenjit ismi verilir. Tanı için alınmış olan beyin omurilik sıvısında, glikoz, normal göze, yani lenfositler albüminin çoğalmış olduğu görülmüştür. Lenfositik koriomenenjit ismi olan viral menenjit tarzı grip salgını olarak görülür. Bu hastalıklar ateş, ense sertliği tarzında menenjit belirtileri hafif olur. Genellikle bu hastalık iki hafta içinde semptomatik tedavisiyle iyileşir.

Beyin Kanaması: Beyin fonksiyonlarının birden işlevini yitirmesine felç ya da beyin inmesi denir. Bu bozulmanın başlıca sebepleri beyin trombozu, beyin kanaması veya ambolisidir. Beyin Kanaması, yüksek tansiyon ya da damar sertliği olan ellili yaş üstündeki insanlarda birdenbire bilinç kaybı biçiminde hemipleji (Yarım felç) görüldüğünden beyinde bir kanama veya tıkanma meydana gelmesi düşünülmelidir.

Beyin Trombozu: Damar sertliği olan kişilerde genellikle gece uyurken başlar. Hasta tuvalete giderken yolda yere düşer, bilinç kaybı olmamıştır. Ciddi durumlarda bilinç bulanıklaşır ve hastayı komaya sokar.

Beyin Ambolisi: Yaş aralığı yoktur. Hemipleji aniden genç bir kimsede olursa önce beyin ambolisi düşünülür. Daha çok kalp hastalarında görülen bu olay, kanın pıhtılaşmasına karşı gelen ilaçlarla tedavi edilebilir.

Beyin Travması, Beyin Sarsıntısı, Komosyo: Kafatasının kırılması veya sarsılması sonucu kafa tasındaki beyin dokusunun zarar görmesine beyin travması (Concussion) denir.

Beyin Tümörleri: Kafatası boşluğunda beynin farklı alanlarında gelişen urlara beyin tümörleri denir.
" } ] }