{ "title": "Bipolar Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bipolar-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 10:45:11", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Bipolar hastalığı yaşayan kişilerin, tedavi edilmemeleri halinde intihara eğilimleri olduğu kabul edilmektedir. Bu hastalık ilk evrelerinde tedavi edilmeye başlanırsa, çok ağır bir hal almadan önlenebilmektedir. Ancak bipolar bozukluk görülen kişilerde, deprasyon halinden manik hale kadar tüm evrelerle birlikte normal tepkilerde alınabildiği için, erken teşhis ve tedavi genellikle çok zor yapılabilmektedir.

Genellikle enerjik, kendine güvenli, konuşkan ve güçlü manik halden depresyona yani öfkeli, kafası karışık ve karanlık ruh haline geçişler, bu geçişle birlikte yorgunluk bezginlik ve değersizlik hissi yaşanması, sık sık görülebilmektedir. Bipolar hastalığının başlangıç evrelerinde bu geçişler daha başa çıkılabilir olabilsede, ilerleyen evrelerde çok dramatik bir hal almaktadır. İşte bu dönemde daha çok göze çarpan hastalık, çevredeki kişiler tarafından fark edilebilmektedir. Kişinin mantıksız ve saçma davranışlarının sıkça görülebileceği bu dönemlerde, kendine ve çevresindekilere de zarar verme potansiyeli oldukça yüksektir. Hastanın hastalığı kabul etmesi beklenmez, yapılabilecek en doğru yaklaşım ise mutlaka tedavi yoluna gidilmesidir. Tedavi sonrası kontrol altına alınabilen bu hastalık, yetişkinlerde daha sık olsa da çocuklarda da görülebilmektedir.

Bipolar Hastalığında Tanı Nasıl Konulur?

Günümüz şartlarında daha çok artmış olduğu belirlenen bipolar hastalığı, uzmanlar tarafından kolayca teşhis edilip tanı konulabilen bir hastalıktır. Ancak doğru tanının konulabilmesinde doktorun hastanın davranışları, duygu değişiklikleri ve yaşam sitili hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olması da gereklidir ve bu tedavinin daha kolay ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için yol gösterici bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca bilinmektedir ki bu hastalığın güçlü genetik kalıtsallığı da mevcuttur. Aile bireylerinde daha önce yaşanmış olması muhtemel olmakla birlikte, hastanın çocuklarında da görülme riski vardır. Bu yüzden hastanın genetik geçmişi mutlaka araştırılmalı ve bu konu hakkına hastaya da bilgi verilmelidir.

Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bipolar hastalığı tedavisinde ilaç kullanımı esastır. Genellikle yapılan ilaç tedavileri ruh halindeki değişiklikleri stabilize etmek üzerine olmaktadır. Lityum, Depakote ve Carbamazepine en çok kullanılan ilaçlar arasında yer almaktadır. Fakat doktorun önerisi doğrultusunda anti-epileptik ilaçlarla birlikte tedavi de yapılabilmektedir.

Hastalığın tedavisinde yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri, tedaviye gösterilen olumlu gelişmelerin geri dönüşler yapabilmesidir. Bu yüzden aldatıcı iyileşmeler en istenmeyen durum olsa da yaşanabilmektedir. Bipolar hastalığı tedavisinde dönemsel olarak antidepresanlar da kullanılmakta ancak sürekli kullanımı önerilmemektedir. Uzman hekim kontrolünde yapılan bu ilaç tedavileri ile hastanın normal bir şekilde hayatına devam etmesi mümkündür.
" } ] }