{ "title": "Bronşit Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bronsit-hastalisi.jpg", "date": "20.01.2024 08:29:41", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Bronşit Hastalığı; Bronşit, alt solunum yolunun önemli bir unsuru olan, bronşların iltihaplanma halidir. Yani bronşların herhangi bir nedenle ile enfekte olması durumuna denmektedir. Özellikle kış ve sonbahar aylarında oldukça fazla rastlanır. Erkeklerde, bayanlara göre daha fazla görülür. Eğer tedavi uygulanmaz ise ilk önce kronik bronşite, ondan sonra da bronşektazi hastalığına çevirebilir. Fiziken zayıf insanlarda, kilolu insanlardan daha çok görüldüğü gözlemlenmiştir. Bronşit, oluşumu ve görülme süresine göre akut ve kronik bronşit olarak iki kısma ayrılır.

Akut Bronşit

Akut bronşit, soluk borusuda birlikte olmak üzere, bronşların ani yani akut inflamasyonuna verilen addır. Bu hastalık esnasında alt hava yollarında ödem meydana gelir ve mukusta artış görülür. Genel olarak, üst solunum yolu hastalığıyla birlikte başlar ve tedavisi yapılmazsa ya da tedavi özen gösterilmeden yapılırsa, kronik bronşite dönüşebilir. Akut bronşitin sebebi, mikroorganizmalar ve fiziksel faktörlerdir. Akut bronşitde en sık karşılaşılan belirti, sıkça öksürmektir. Öksürük ilk zamanlarda kuru iken daha ileri dönemlerde balgamlaşır. Bronşların içerisinde balgam tarzında mukus çok fazla olduğundan dolayı, sürekli öksürme ihtiyacı hissedilir. Çünkü vücut bronşların içinde bulunan balgamı dışarı atmak istemektedir.

Kronik Bronşit

Bir yılın en az üç ayında balgamlı öksürük ve balgamı çıkarma ile kendini gösteren, en yaygın solunum hastalığıdır. Kronik bronşit ilk zamanlarda hastayı fazla rahatsız etmez bu yüzden seneler içinde ilerleyerek, ağırlaşmış bir hale gelir. Sigara içenlerin yarısından çoğunda kronik bronşit görülür. Kronik bronşitin sebeplerinin en başında sigara içmek gelir. Çünkü sigara sürekli solunum yollarını tahrip eder, hastalığı kronikleştirir. Özellikle büyük şehirlerde oluşan hava kirliliğinde, bronşlardaki balgamın artmasını tetikleyerek, kronik bronşite sebebiyet verir. Bunun yanı sıra, sık sık nemli ve tozlu yerlerde bulunmak, çok fazla egzoz dumanını yutmak zorunda kalmakda kronik bronşitin sebepleri arasındadır.

Bronşit durumu varsa, bulunduğumuz ortamlarda toz olmamasına dikkat edilmeli ve nem oranı yeterli miktarda olmalıdır. Balgamların katı hale gelmemesi için, bol sıvı tüketilmelidir. Solunum yolu enfeksiyonlarıyla beraber görüldüğü için, grip gibi hastalıkların aşılarının düzenli yapılması tavsiye edilir. Egzoz dumanından kesinlikle kaçınılmalıdır. Temiz havası olan yeşil alanı bol şehirler tercih edilmelidir. Temel sebep olan sigaradan kesin olarak uzak durulmalıdır.
" } ] }