{ "title": "Bulaşıcı Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bulasici-hastaliklar.jpg", "date": "19.01.2024 03:22:08", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "Bulaşıcı Hastalıklar, Enfeksiyon olarak da bilinmekte olan bulaşıcı hastalık mikropların ve parazitlerin bir bireyden başka bir bireye herhangi bir yolla bulaşmasına bulaşıcı hastalık denmektedir. Hastalıklara sebep olan mikroplar, virüsler, parazitler, bakteriler ve mantarlar insandan insana olduğu gibi hayvandan insana, topraktan insana da bulaşabilmektedir. Bulaşma şekilleri ise genellikle öksürürken, hapşururken veya konuşma anında ağızdan çıkan tükürükler başkası tarafından teneffüs edilmesi ile birçok solunum yolu hastalıkları ortaya çıkabilmektedir veya deri temasıyla, hasta bir annenin hamilelik zamanında veya doğum zamanın da bebeğe hastalık bulaşması şeklinde görülebilir.

Bulaşıcı Hastalıkların Bazıları

Uyuz

Dokunma ile eşyalardan bulaşan bir cilt hastalığıdır.

Mantar

Bu hastalık deri hastalığı olup genellikle kıyafet yoluyla bulaşmaktadır. Merkezi sinir sistemini direk etkileyen hastalık hayvanların salyasında bulunur. Sonucu ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bu hastalıkta önemli olan ısırıldıktan sonra kuduz tehlikesi yaşayacağından dolayı aşı yapılmasıdır. Ortalama 40 gün içinde kendini belli eden bu hastalık kendini belli ettikten sonra aşı yapılırsa o aşıdan bir sonuç beklenemez. Bu hastalığın belirtileri ateş, baş ağrısı, kaşıntı, kusma, sudan korkma, kavgacılık gibi belirtileri bulunmaktadır.

Kuduz

Merkezi sinir sistemini direk etkileyen hastalık hayvanların salyasında bulunur. Sonucu ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bu hastalıkta önemli olan ısırıldıktan sonra kuduz tehlikesi yaşadığından dolayı aşı yapılmasıdır. Ortalama 40 gün içinden kendini belli eden bu hastalık kendini belli ettikten sonra aşı yapılırsa o aşıdan bir sonuç beklenemez. Bu hastalığın belirtileri ateş, baş ağrısı, kaşıntı, kusma, sudan korkma, kavgacılık gibi belirtileri bulunmaktadır.

Veba

Farelerin ısırmasıyla başlayan bulaşıcı hastalıktır. Yüksek ateş, kusma, kas ağrıları, titreme gibi belirtileri olan vebanın 2 türü vardır. Hıyarcıklı veba ve akciğer vebasıdır. Hıyarcıklı vebanın ilerlemesi ile akciğer vebasına dönüşmektedir. Çok ağır bir hastalık olan akciğer vebasında 3 - 4 gün içinde ölür.

Sıtma

Yine hayvanlar tarafından insana bulaşan bir hastalık türü olup sivrisineklerin aracılığı ile bulaşmaktadır. Sıtma taşıyan bir insana iğne batırıp daha sonra sivrisinek o sağlıklı insana o iğneyi batırırsa sıtma sağlıklı insana bulaşmaktadır.

Tifüs

Bitle geçmekte olan bu hastalık vücutta pembe leke oluşturmaktadır. Hastalık aniden başlamaktadır. Yüksek ateş, belde ve başta ağrı, burun kanaması gibi belirtiler göstermektedir. Küçük ve çok sayıda kırmızı lekenin oluştuğu görülen tifüsten korunmak için genel temizliğe dikkat edilmesi gerekmektedir.

Grip

Hava yoluyla bulaşan bu hastalık virüslerin solunum sistemini tutması ile şiddetli bir ağrı görülmektedir. Ateş, soğuk ter, öksürük gibi belirtiler gösteren gribin belirtileri birden başlar. Bu hastalığın sonucu başka hastalıklara çıkabilmektedir.

Kızamık

Genellikle çocukluk zamanında görülen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişi bir daha bu hastalığa yakalanmamaktadır. Mikrobun vücuda girmesinden yaklaşık 1 - 2 hafta sonra belirtileri gözükmektedir. Yüksek ateş öksürük gibi belirtiler göstermektedir. İlk olarak yüzde çıkan küçük kırmızı lekeler daha sonra tüm vücuda yayılmaktadır.

Boğmaca

Öksürük nöbeti gibidir. Çocuklarda görülen boğmaca çocuktan çocuğa ufak temas halinde geçen bulaştıktan sonra 2 - 7 gün sonra kendini göstermektedir.

Kabakulak

Mikrobik ve bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak tükürük bezinin iltihaplanarak şişmesi şeklinde görülür. Özel tedavisi olmayan hastanın yatarak dinlemesi gerekir.

Kızıl

Bulaşıcı yüksek ateşli geniş kırmızı döküntüler meydana getiren genelde küçük yaşlarda görülen tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklar da kalıcı sakatlık ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Döküntüler çok kısa sürede yaklaşık 2 saat içinde kendini belli eder.

Kızamıkçık

Kızamığa göre daha hafif bir hastalık olan kızamıkçık hamile bir annede görülmesinde kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bebeklerde sağırlık, körlük ve kalpte sorun meydana gelmektedir. Vücutta ve yüzde küçük pembemsi renkli şekilde kendini belli eder.

Nezle

Soğuk algınlığından daha ağır ve burunda başlamakta olan bir hastalıktır.

Bunların dışında verem, tifo, dizanteri, kolera ve çocuk felci gözükmektedir.
" } ] }