{ "title": "Bulimia Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/bulimia-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 17:24:52", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Bulimia Hastalığı, ergenlik sonrası yetişkinlik başında görülen yeme bozukluklarına Bulimia Hastalığı adı verilmektedir. Genellikle kızlarda görülür. Normal bir insanın kapasitesinin dışında alınan aşırı miktarda yiyeceğin kaçınılmaz kilo alma sonucunu önleyebilmek için kusma ve ardından zevk için yemek yeme eyleminin artarak bir döngü olarak devam etmesi olarak da Bulimia Hastalığını tanımlayabiliriz. Bu hastalar her kusma eyleminden sonra yemek yeme ihtiyacı duyar ve mideleri dolana kadar yemek yemeye devam ederler. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte artan yemek içgüdüsü, artıkları karıştırma ve çöp kutularını karıştırma gibi eylemlere yönlendirir.

Bu hastalar genellikle aşırı duygusal yoğunlukta olduklarından aşırı miktarda yemenin ardından kendilerini pişman hissederek kusma eylemine başvururlar. Buradan da anlaşılacağı üzere Bulimia Hastalığı bulunan insanlar aslında öfke, sinir, endişe gibi duygularını saklamaya çalışır ve bu duyguların ortaya çıkış şekillerini değiştirmek için çabalarlar.

Bulimia Hastalığının Özellikleri Nelerdir?

Genellikle bu hastalığa sahip insanlar yeme bozuklukları olduklarını bilmektedirler. Kilo almaktan korkan hastalar, oruç tutarak, kusarak veya egzersiz yaparak yediklerinden kurtulmaya çalışırlar. Ayrıca bu kişiler hırsızlık yapar, alkol ve ilaçları kötüye kullanırlar. Bulimia Hastaları, ince olarak toplumda değer göreceklerini de düşünürler. Hastalığın ölüm riski olduğu da söylenmektedir.

Hastalar dış görünüş olarak güçlü görünseler de yalnız ve içleri bomboştur. Kendilerini daima değersiz hissederler ve şüphe, endişe gibi duyguları barındırırlar.

Yemek yememek için kendilerine yeminler ederler ancak aç kaldıklarında yoksunluk hissinden dolayı zevk için yemeye devam ederler.

Bulimia Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Bulimia Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha çok psikolojik bir hastalık olduğu için genellikle bilişsel davranış terapisi bu hastalığın tedavisinde kullanılır. Her üç hastadan biri bu psikolojik tedavi ile iyileşebiliyor. Bazı durumlarda bilişsel tedavinin yanında ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.

Ayakta tedavinin mümkün olmadığı durumlarda hasta yataklı tedaviye alınabilir.

Özellikle aile ve çevre desteği bu hastalığın tedavisi için çok faydalıdır. Hasta her şeyi reddederek içine kapanır. İşte bu durumlarda hasta yakınları devreye girebilir ve hastayı yormadan ona tedavi için bilgi verilebilir.
" } ] }