{ "title": "Burun Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/burun-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 12:46:19", "author": "Dilşad yıldız", "article": [ { "article": "Burun Hastalıkları, Burun, yüz bölgemizde bulunan koku almamıza, nefes almamıza yarayan organdır. Burun yollarımızın sağlığını koruyamadığımız durumda çeşitli burun hastalıkları meydana gelir. Bu hastalıklar şunlardır:

Sinüzit Hastalığı

Sinüs boşluklarımızı dolduran mukozanın iltihaplanmasına sinüzit denir. Sinüzit hastalığının oluşmasına en büyük etken sinüs mukozası tarafından meydana getirilen sıvı salgının burna akıtamayarak sinüslerin içinde birikmesidir. Bu birikme sebepleri şunlardır;
Sinüzit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik olmayan sinüzitlerde ilaç tedavisi tavsiye edilmektedir. Kullanacağımız ilaç doktor tarafından önerilmiş olmalıdır. Kronikleşmiş sinüzitte ameliyat tedavisi gereklidir. Bu ameliyatın adı \"Balon Sinoplasti\" denir.

Saman Nezlesi: Saman Nezlesi alerjik bir durumdur. Burnumuzun içini döşeyen mukozanın alerjik sebeplerle iltihaplanması durumudur. Saman nezlesinin en büyük etkeni polenlerdir. İlkbahar ve yaz aylarında polenler rüzgârla havada uçuşarak etrafa yayılır. Yayılan polenleri aldığımız nefesle burnumuza yerleştirmiş oluruz ve böylece yerleşen polenler bizde şiddetli hapşırıklara, burun akıntılarına sebep olur.

Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?
Saman Nezlesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saman nezlesinin kendiliğinden geçme oranı çok düşüktür, hatta yok denilebilir. Bu alerjiye sebep olan alerjenlerden uzak durmamız gerekir. Sanan nezlesinin en güzel tedavisi doktorun tavsiye ettiği ilacı düzenli kullanmaktır. İlaç düzenli alındığı sürece kendimizi bu alerjenlerden korumuş oluruz. Saman nezlesinin belli bir geçme süresi yoktur. Bu hastalık ömür boyu geçmeyebilir. Kesin sonuçlu bir tedavisi yoktur.

Burun Akıntısı: Mukusun çeşitli nedenlerden dolayı burun dışına akmasına ya da boğazımıza akmasına burun akıntısı denilmektedir. Burun akıntısının birçok nedeni vardır. Bu nedenler;
  • Soğuk Alğınlığı: Burun ve boğazdaki enfeksiyonun sonucunda meydana gelen rahatsızlığa soğuk algınlığı denilmektedir.
  • Alerjiler: Belli bir maddeye olan alerjimizin çeşitli yollarla vücudumuza alınmasıyla başlayan rahatsızlıklarda burun akıntısı görülür.
  • Sinüzit
  • Saman Nezlesi
  • Uyuşturucu Bağımlılığı
  • Grip
Burun Akıntısı Önlemleri

Burnumuzda oluşan tüm burun akıntılarını engellemek mümkün değildir fakat burun akıntısına neden olan sebepler önlenip burun akıntısı azaltılabilir. Soğuk algınlığı ve gripten ileri gelen burun akıntısını mikrop ve bakterileri kendimizden uzak tutarak önleyebiliriz. Burnumuzu ve ellerimizi temiz tutmalıyız. Gripten kendimizi korumak için grip aşısı vurulabilir. Eğer burun akıntımızın sebebi alerjik bir durumsa alerjimiz olan alerjenlerden uzak durmalıyız. Alerji ilacımızı düzenli kullanmalıyız. Sigara dumanından uzak durup burnumuzun iltihaplanmasını önlemeliyiz bu durumda burun akıntısını da önlemiş oluruz.

Burun Kanaması: Burnumuzdaki kılcal damarların zedelenmesi sonucu burnumuzdan dışarı akan kan durumudur. Burun kanamasının birçok nedeni vardır. Bu nedenler;
  • Burna Darbe Alınması
  • Yüz ve Kafadan Darbe Alınması
  • Burna Kullanılan Kortizonlu İlaçlar
  • Kokain Kullanımı
  • Burundaki Kemik Eğriliği: Kemik eğriliğinden ileri gelen dar alandan hava akımı hızlı olarak burnu kurutur ve kabuklanmalar görülerek burun kanamasına neden olur.
  • Pıhtılaşma Rahatsızlıkları
  • Vitamin Eksikliği: K vitamini eksikliğinde burun kanaması görülür.
  • Karaciğer Hastalıkları
  • Alkol Kullanımı
  • Aspirin ve Kan Sulandırıcı İlaçlar: Aspirin ve kan sulandırıcı ilaçları doktor önerisi olmadan kullanım sonucunda burun kanaması görülür. Bu kanama sadece burunda da olmayabilir.
  • Yüksek Tansiyon
Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun kanamasının neden olduğu duruma göre tedavi yöntemi değişmektedir. Burun kanamasının neden olduğu tespit edilip doktor gözetimi altında tedavi olmalıyız. Burnumuzu darbelerden uzak tutup kılcal damarların zedelenmesini engellemek, aspirinden ileri gelen bir burun kanamasında aspirin alımını kesmek. Burunda kemik eğriliği varsa bundan ileri gelen bir burun kanamasında tedavi için ameliyat gereklidir. Vitamin eksikliğinden ileri gelen bir burun kanamasında eksik olan vitaminin vücuda alınmasıyla burun kanaması tedavi edilir.
" } ] }