{ "title": "Çalma Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/calma-hastaligi(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:54:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Çalma hastalığı, kleptomani olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Bu hastalar çalmadan duramazlar. Herhangi bir şeyi çaldıktan sonra değişik düşünceler içine girerler. Bunların arasında ben çalmayı düşünmedim, ben hırsız değilim, çalmayı planlamadım, benim çaldıklarımın zaten bir değeri yok, çalınca bende rahatlıyorum, fakat ardından pişmanlık duyuyorum gibi düşünceler olur. Bu hastalığı olanlar herhangi bir ihtiyacı olmasa da çaldıklarının parasal değeri olmasa da çalmaktan kendilerini alıkoyamazlar. Çaldıktan sonra yaşanacakları bilseler de hislerine engel olamaz, devamlı olarak çalarlar.

Çalma dürtüsü yardımıyla kendilerini engelleyemeyen hastalar genellikle çaldıkları eşyayı alabilecek maddi olanaklara sahip olurlar. Çalmayı daha önceden planlamadan gerçekleştirir, ani şekilde karar verirler. Bu eylemde başka birinden intikam alma gibi bir düşünce de olmaz. Kadınlar bu hastalığa erkeklere oranla daha yatkın olur. Genellikle 50-55 yaşları arasında erkekler çalma hastalığına yakalanırken, kadınlar 30-35 yaşlarında daha yatkın olur. Eğer insanları ergenlikte etkilemeye başlarsa, bu sorun farkına bile varılmadan uzun dönem etkili olabilir. Çalma dürtüsüyle birlikte erkeklerde öfkenin kontrol edilememesi, patolojik kumar oynanması, yangın çıkarma gibi sorunlar, kadınlarda saç yolma, kıl yolma gibi problemler görülebilir.

Çalma hastalığı çeşitli şekillerde etkili olabilir
Çalma hastalığı neden olur?

Bu hastalığın nedenleri hakkında değişik görüşler vardır. Bazı görüşlere göre hastalarda doğuştan gelen alt benlik sürekli haz alma duygusunu hissetmek ister. Toplumda otoriteyi meydan getiren üst benlikte çevreyle uyum sağlamak için kişinin isteklerine belirli sınırlar koyar. Benlik ise alt ve üst benlik arasındaki dengenin sağlanmasına çalışır. Çalma hastalığında hastalar alt ve üst benlik arasındaki ego dengenin sağlanmasında zorlanır. Bu kişilerde üst benlik acımasızlaşır, çalarak kişiyi cezalandırmayı ister. Çalma hastalığının nedenlerini psikanalitik kuramda böyle açıklanmıştır.

Çalma nedenleri başka bir görüşe göre, kişinin bastırılmış çatışmalarıdır. Bunu yapan kişide cinsel doyum oluşmaktadır. Freud çalma nedenini bu doğrultuda açıklamıştır. Bunun 3-5 yaşlarındayken çocukların cinsel organlarına düşkün olduğu dönemde yaşadıkları sorunlardan kaynaklandığı düşünülür. Çocukluk dönemi travmaları çalma hastalığının oluşumunda etkili olmaktadır. Bu durumların bastırılması için, bilinçaltı koordineli şekilde çalışmaktadır. Bu dürtüye yaşanmış travmatik olaylara duyulan öfkenin değiştirilmesi, öç alma gibi duygularda eşlik edebilir. Yani bu görüşte yaşanan travma çalma hastalığına yakalanmaya yol açmaktadır.

Çalma hastalığına eşlik eden psikolojik hastalıklar

Hastalar üzerinde yapılan araştırmalarda, çalma hastalığının tek başına kişileri etkilemediği belirlenmiştir. Çalma dürtüsü psikolojik sorunlarla birlikte yaşanmaktadır. Bunların arasında takıntı, depresyon, alkol ve uyuşturucu kullanımı, cinsel işlevin bozulması, dissosiyatif bozukluk, yeme bozukluğu, kişilik bozuklukları, kompulsif bozukluk gibi sorunlar olabilir.

Çalma hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalarda gelişen çalma dürtüsü bazen fiziksel sorunlarla birlikte gelişebilir. Özellikle demans, epilepsi, beyin atrofisi, bazı ilaçlar, tümörler çalma hastalığının oluşuma yol açabilir. Bu tür hastalığın tedavisinde altta yatan neden tedavi edilmektedir. Bilinmelidir ki çalma hastalığı tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Hastanın doğru değerlendirmesi, gerekirse psikolojik sorunlarına kadar inilmesi gerekir. Hastaların çocukluk dönemine kadar inilerek sorunlar doğru tespit edilmelidir. Ailedeki sorunlar araştırılmalıdır. Hastanın ihtiyacı varsa psiko terapi alması sağlanmalıdır. Bunların sonucunda çalma hastalığı tedavi edilebilir.
" } ] }