{ "title": "Cerrahi Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Cerrahi-Hastaliklari-62.jpg", "date": "21.01.2024 09:18:01", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Cerrahi Hastalıkları, İnsanların ilaç ya da benzeri uygulamalarla tedavi edilemediklerinde, yaralanmalarda, bedendeki yapısal bozukluklar ve organın tamamen çıkarılması için uygulanan yönteme cerrahi denmektedir. Cerrahi insanlığın ilk zamanlarında başlayan bir tedavi metodudur. İlk uygulamalar daha yüzeyseldi; günümüzde organ değişikliği bile yapılabilmektedir.

Cerrahi Hastalıkları, Günümüzde ilerleyen teknolojinin tıp ilmine kazandırdıklarıyla hastaları cerrahi yöntemle tedavi etmek birçok branş için çok kolaylaştırmış. Önceleri bazı tıp branşlarda ameliyat metodu uygulanamazdı. Teknolojinin kazandırdıklarıyla cerrahi müdahaleler kolaylaşmış ve hastalar günlük yaşama daha çabuk dönebilmektedir.

Cerrahi müdahale edilen hastalık alanlar

Genel cerrahi: Cerrahi müdahale ile tedavi edilen hastalıklar denince akla ilk gelen genel cerrahi alanındaki rahatsızlıklardır. Bunlar çeşitli nedenlerden dolayı yaralanmalar, mide, safra kesesi, pankreas, dalak, akciğer, apandis, bağırsaklar gibi iç organlara yapılan müdahalelerdir. Genel cerrahlar tarafından duruma göre iç organları onarıcı veya tamamen çıkarılma gibi müdahaleler yapılır.

Kalp damar hastalıkları: Çağımızın en çok rastlanan hastalıklarının başında gelmektedir. Kalp kapakçıklarının fonksiyonunu yitirmesi, kalp büyümesi, odacıklar arası duvarlarda görülen rahatsızlıklar, kalpte ritim bozukluğu, damarlarda oluşan tıkanma ve serleşme gibi durumlarda cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

Üroloji: Boşaltım sistemi ile ilgili rahatsızlıklar özellikle böbrek fonksiyonlarında oluşan sorunlar, erkeklerde üreme sistemi ile ilgili görülen rahatsızlıklar için cerrahi müdahaleler yapılır.

Kulak burun boğaz: İşitme ile ilgili sorunlar, geniz ve burun işlevlerinde oluşan problemler ve boğaz yolunda görülen rahatsızlıklar özellikle bademcik sebebiyle cerrahi müdahaleler yapılır.

Nöroşirurji (Beyin ve sinir sistemleri): Beyinde ve sinir sisteminde özellikle omurilikte ortaya çıkan ilaçla tedavisi mümkün olmayan durumlarda cerrahi müdahaleler yapılır.

Kadın doğum: Kadın hastalıklarında ilaçlı tedavinin cevapsız kalması ve doğumun normal yolla olmaması gibi sebeplerle cerrahi müdahale yapılır.

Plastik ve rekonstruktif: Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun çeşitli yerlerinde oluşan şekil bozuklukları veya organ-doku fonksiyonlarının onarımı ya da cerrahi yöntemlerle yeniden yapılmasıdır.

Mikro cerrahi: Gözle görülemeyen durumlarda özel mikroskoplar ve özel aletlerle yapılan cerrahi müdahalelerdir.

Göğüs hastalıkları: Solunum sistemi organlarında meydana gelen ilaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda yapılan cerrahi müdahalelerdi.

Ortopedi: Bedendeki kemik, eklem, kas, kiriş, sinir gibi hareketi sağlayan organ ve yapı bozukluklarını düzeltmek için yapılan cerrahi müdahalelerdir.

Göz: Göz ve göz yuvasında oluşan ilaçla tedavisi mümkün olmayan durumlarda yapılan cerrahi müdahalelerdir.

Oral ve maksillofasiyal: cerrahi diş hekimlerince estetik ve işlevsel olarak ağız, dişlerin, dişetleri ve boyunda oluşan hastalıklar.
" } ] }