{ "title": "Çiçek Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/cicek-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 13:43:51", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Çiçek hastalığı: Genç yaşlı her yaşta ve her cinste canlının başına gelebilecek ateşli bir hastalıktır. Küçük kızarıklıklar ile başlar ardından kızarıklıkların ortasında su belirir ardından iltihaba dönüşür. Su çiçeği eskiden çocuklarda daha sık görülen bir hastalıktı fakat günümüzde çiçek aşısı ve korunma yöntemleri geliştirildiği için eskiden olduğu gibi çok sık görülmemektedir. Çiçek hastalığı geçmiş yıllarda korkutucu hatta ölümcül hastalıklar içerisinde yer alır ve çok ağır geçirilen hastalıklardandır. Yüksek ateşten ve çiçek hastalığının taşıdığı virüsten dolayı ölümlerde yaşanmıştır. Günümüzde bu durumların önüne geçilmiş olsa da muhakkak her canlı hayatı boyunca bir defa bu hastalıkla karşılaşması kaçınılmazdır. Hafif ateş ve ciltte kızarıklıklar şeklinde eskiden olduğu gibi ağır geçiştirilmektedir.

Çiçek hastalığı belirtileri nelerdir?

Çiçek virüsü insan vücuduna girdikten bir hafta sonra belirtileri kendini gösterir. Örneğin sıtma şeklinde üşümeler, ani ateş yükselmeleri, vücutta ağrılar, halsizlik yorgun hissetme iştahsızlık ve yiyeceklerden tat alamama gibi. Bu belirtiler bazen hafifte geçirilebilir. Bunun sebebi çiçek aşısıdır. Gün geçtikçe hastanın karın, koltuk altı ve sırt bölgelerinde kaşıntı ile başlayan küçük kızarıklıklar oluşur. Daha sonra yüz bölgesine ve el ayak bölgelerine sıçrar. Bu lekeler sivri uçlu su toplamış iri sivilceler şeklini alır ve zamanla irine dönüşür ve bu görüntü irin dolu bir çıban şeklindedir. Hastalığın bu aşamasında hasta kendini ilk günlere nazaran daha iyi hisseder fakat lekeler gözle görülür ve çoğalmış hale gelir. Göz içerisinde saç diplerinde ve ağız içlerinde de görülebilir. Çiçek aşısı olmamış ve gerekli önlemleri almamış kişilerde bu hastalık normalde fazla ağır geçer bu çıban şeklindeki lekelerden kan akmaya ve mora çalan bir renk almaya başlar bu durumda hastanın vücudundaki virüs kişiyi zehirlemiş olabileceğini gösterir ve kişinin hayati tehlikeye girdiğinin belirtileridir. Muhakkak Uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Çiçek hastalığı bir hafta ile on gün arasında devam eder ve sonrasında iyileşmeler görülür. Çiçek hatalığı sırasında oluşan lekelere kesinlikle el sürülmemelidir ne kadar ızdırap verse de kesinlikle kaşıma olmamalıdır. Çünkü çiçek lekeleri iz bırakan ve bulaşan lekelerdir kaşındığınız taktirde vücudunuzda daha çok dağılacaktır ve istemediğiniz lekeler ve cildinizde çukurlar açılacaktır. Bir haftanın sonunda lekeler kabuk bağlayıp kendiliğinden dökülecektir. Çiçek hastalığı ciddiye alınmadığı ve gerekli tedaviler yapılmadığı taktirde kana bulaşan virüs insanı zehirleyebilir kulakta sağırlık veya felce sebep verebilir.

Çiçek hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?

Çiçek hastalığına yakalanmış bir kişi muhakkak yalnız tedavi edilmelidir. Hasta odasına hasta ile ilgilenen kişiden başkası girmemelidir hastaya bakan kişi mümkün ise maske veya eldiven giyerek ilgilenmek gerekir. Hastanın kullandığı bütün eşyaları temiz tutulmalıdır kesinlikle bu eşyalar başka kişiler ile temas ettirilememesidir. Beslenmeye özen gösterilmeli bol sulu ve besleyici yiyecekler yedirilmelidir. Mutlaka doktora başvurulup çıbanların üstüne sürülebilecek merhemler ve ağız yolu ile alınabilecek ilaçlar temin edilmelidir. Çiçek virüsü ilaçlar ile tamamen veya aniden geçebilecek bir hastalık olmasa da kalp damar güçlenmesine ve zehirlenmelere karşı bir önlem olur. Lekelere sürülecek kremler veya merhemler o bölgenin kaşıntısını alır ve lekelerin dağılmasına ya da iz bırakmasına engel olmuş olur.

Çiçek hastalığından korunma yöntemleri nelerdir?

Öncelikle çiçek hastası kişilerden kesinlikle uzak durulmalı. Kullandığı eşyalar sıkça temizlenmeli hastalıktan sonra elden çıkarılmalı. Hasta olan kişi başkalarına bu virüsü bulaştırmamak için mutlaka ayrı yerde kalmalı ve hastalık bittiğinde üst üstte birkaç kez sıcak duş almalı. Çiçek hastalığından korunmanın en önemli yöntemi çiçek aşısıdır. Çiçek aşısı olan bir kişide çiçek hastalığı görülmez veya hafifi olarak atlatılır kişi bunu herhangi bir soğuk algınlığı gibi hafif ve kısa sürede atlatabilir.
" } ] }