{ "title": "Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar.jpg", "date": "20.01.2024 13:41:15", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bütün insanları etkiler. Bu hastalık üzerinde önlemler almak gerekir. Kadın ve erkeklerde doğacak çocuklarda ve yakın akrabaları etkileyen hastalıklar arasındadır. Cinsel yolla temas halinde bu hastalıklar kişilere bulaşarak; yayılmaya devam eder. Bu hastalık kadınlara erkeklere göre daha fazla etki eder. Bu hastalığın çoğunun tedavi edilmesi mümkündür. Tedavi edilmeyen hastalıklar ise kısırlıktan, kötü hastalıklara hatta ölüme bile yol açabilir. Cinsel yolla kadına bulaşan hastalık anne karnındaki bebeklere ve yeni doğmuş bebeklerde de tehlikelere sebep olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sırasıyla şöyledir:

Bel soğukluğu

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların içerisinde olup; erkeklerde yanmalı, sık şekilde idrar yapma, akıntıyla kendini belli eder. Kadınlarda ise adet düzensizliği, yanmalı idrara çıkma, akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Erken fark edildiği dönemlerde tedavisi mümkündür. Karın içi iltihaplanmalarına, üreme organlarında kısırlığa kadar sebep olabilir. Kadınlarda doğum kanalından bebeğe kadar ulaşarak; bebeğe etki eder. Fark edilmezse zatürre gibi hastalıklara yol açar. Bu hastalık bulaştıktan üç hafta sonra kendini belli eder.

Yumuşak çıban

Bu hastalık üreme organlarında ağrılara, yararlara sebebiyet vererek kendini belli eder. Genellikle bu hastalıkta yaraya yakın kasıkta oluşan şişlikler oluşup; zamanla büyüyerek iltihaplanmalar ile akıntılar oluşturur. Tedavisi kolay bir hastalıktır.

Frengi

Bütün vücudu etkileyen bir hastalıktır. Erken fark edildiği dönemlerde tedavisi mümkündür. Anne de var ise bebeğine geçebilir. Bu hastalığa sebep olan virüs vücuda girişinde ağrı, ağrısız bir yara, şişkinlik gibi belirtiler ile kendini belli edebilir. Fark edilmeyip ilerlediği durumlarda sinir sistemine büyük zararlar verir. Körlük ve sağırlığa kadar hastalıklara yol açar. Kalp hastalıklarına da sebep olur. Ayrıca frengi hastalığı vücudun çeşitli yerlerinde tümör oluşumuna ve ölüme bile sebebiyet verebilir.

Klamidya

Kadınlarda akıntıyla kendini belli eder. Erkeklerde klamidya hastalığı yanmalı bir şekilde idrara çıkma, sarı akıntı gibi sıvı gelmesi ile kendini belli edebilir. Bu hastalık kadınlarda yaygın iltihaplanmalara yol açar. Kısırlığa, üreme organlarında apselere sebep olur. Gebe kadınlarda ise düşük olma, ölü doğuma yol açar ve yüksek ateş ile kendini belli eder. Bebekte doğum sırasında annenin kanalından mikrop alarak bebeğe bulaşmasına ve karaciğerde hasara, gözlerinde iltihaplar oluşmasına sebep olur. Fark edildiği takdirde tedavisi mümkündür.

Genital uçuk

Bu hastalık üreme organlarında ağrı, kaşıntı, uçuk şeklinde sivilceler ile görülür. Bunlarla beraber ağrılı yaralara dönüştüğü görülmüştür. Bu hastalık kendiliğinden iyileşerek; daha sonra tekrar eder. Tedavisi zaman alan hastalıklar arasındadır. İdrar yollarından hastalıklara, kadınlarda rahim ağzı kanserine, menenjite, gebelerde düşüklere yol açar. Bebeğin doğumu esnasında anne kanalından bebeğe bulaşır. Sinir sistemini etkiler ve bebek ölümüne yol açar.

Hepatit B

Hepatit B hastalığı su ve besinlerle ile bulaşan sarılık tipi bir hastalık. Kan ürünleri ile cinsel temas halinde geçen hastalık türlerindendir. Hepatit B karaciğerde büyüme, hassaslık, sarılık, ateş, kusma, idrar renginde koyulaşma gibi belirtiler ile kendini belli eder. Bu hastalığın salgın olduğu bölgelerde aşı uygulaması yapılır. Bu hastalık ile karaciğer iltihabı, siroz, kanser gibi hastalıklara ve ölüme sebep olur. Kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. Vücudu güçlendirici tedavi ile hastalığın vücuttaki etkisi azaltılır.

HIV- AIDS

Bu hastalık cinsel yolla bulaşan virüsler arasında ilk sıralarda yer alır. Bu hastalığı taşıyan kişiden kanamayla başka kişiye temasla geçebilir. Anneden bebeğe doğum sırasında bulaşabilir. Hamilelik döneminde de yaygın olarak bulaşıcıdır. Bu hastalık vücuda girdikten 3 ay sonra Eliza testi ile belirlenir. Ancak virüs taşıyanlar başkalarına rahatlıkla bulaştırabilir. Virüsün neden olduğu hastalığa AIDS de denilmektedir. Tedavisi olmayan hastalıkların ilk sırasındadır. Bu virüs ile vücut mikrobu karşı konulamaz hale gelerek; hastalıkların oluşmasına sebep olur. Bu vücuda girdikten sonra uzun süre belli olmayabilir. Hastalığın belirtileri arasında sürekli halsizlik, kilo kaybı, geceleri terleme, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, cinsel organlarda uzun süreli yaralar, zatürre, tedavi ile geçmeyen mantar gibi hastalıklar ile kendini belli edebilir. Bu virüsü taşıyan kişinin kullandığı bardak, çatal, kaşık, klozet ile bulaşmaz. Tokalaşma gibi şekillerle de bulaşmaz. Ancak ağızdan öpüşmekle ağızdaki yaralarda, diş fırçalaması sırasında diş etindeki kanama ve kesik yaralarda temas halinde bu hastalığın bulaşmasına sebep olur. En belirgin bulaşma şekli cinsel ilişkiyle bulaşma şeklidir. Cinsel yolla bulaşma halinden korunmak için erkeğin penisini diğer eşin ağzı kısmına veya tükürük teması ile bulaşmaya sebep olabilir. Bu sebepten erkeğin prezervatif kullanması zorunludur. Penisten akan sıvı kadına temas halinde cinsel yolla bulaşma ihtimali yüksektir. Cinsel organlar ve anüs çevresindeki deriyle temasından bu virüs bulaşabilir.
" } ] }