{ "title": "Çocuklarda Bağırsak Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Cocuklarda-Bagirsak-Hastaliklari-12.jpg", "date": "19.01.2024 12:41:25", "author": "Alim Burak AKDAĞ", "article": [ { "article": "Çocuklarda bağırsak hastalıkları, sindirim sisteminin kronik iltihabı ile sentezlenmektedir. Sindirim sistemi, vücuda alınan besinlerin gerekli olanlarını kullanıp geriye kalanları dışarı atan bir sistemdir. Sindirim sisteminin bölümleri; ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüstür. Sindirim sistemi ile ilgili problemler yapısal anormallikler ve bağırsaktaki problemlerden kaynaklanabilir. Bağırsak hastalıkları günümüzde çocuklarda sıklıkla rastlanan bir vaka haline gelmiştir. Özellikle down sendromlu çocuklar yapısal anormalliklerinden dolayı bağırsak hastalıklarına daha yatkındır. Bağırsak kabaca, mide ile anüs arasında kalan bölüme denir ve vücudun ikinci beyni denecek derecede büyük öneme sahiptir. Bağırsak ince ve kalın olmak üzere iki bölümden oluşur. Bağırsak, sindirimin yapıldığı ve gıdaların ayrıştırılıp gerekli olanların emildiği yerdir. İşe yaramayan posalar ise vücuttan anüs yoluyla dışarı atılmaktadır. Bu kadar önemli bir organın işleyişinin anormalleşmesi vücudu önemli derecede etkilemektedir. Özellikle çocuklarda oluşan bağırsak hastalıkları çocuğun geleceği adına da kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Çocuklarda bağırsak hastalıkları

İrritabl bağırsak sorunu: İrritabl bağırsak sorunu, tam sindirilmemiş besinlerin çocuklarda yol açtığı bir sindirim sorunudur. Belirtisi hem ishal hem kabızlık olabilir ve zaman zaman hafif ağrılı kramplar görünür. Tedavisi ise çocuğun beslenme alışkanlığını değiştirme ve düzene koymaktır. Çocukla konuşulup sıkıntı ve stres yaptığı konular olup olmadığı bulunmalıdır. Bu sorunlara çözüm bulunup çocukların stresten uzak durması sağlanmalıdır.

Kolit: Kalın bağırsağın iltihaplanmasıyla oluşan bir bağırsak hastalığıdır. Kolit; mükoz kolit, basit kolit ve ülseratif kolit olmak üzere üç gruba ayrılır. Belirtileri, kanlı dış ve yüksek ateştir. Tedavisi ise B12 vitamini ağırlıklı beslenme düzeni oluşturmaktır.

Bağırsak tıkanması: Bağırsaktaki bir bölgede meydana gelen tıkanma sonucu çocuklarda dışkının dışarı atılamaması olarak bilinir. Karında şişkinlik, kusma, bağırsakta şişme gibi belirtileri vardır. Tedavisi, su tüketimini arttırmaktır. Çocukların günde ortalama 6-8 bardak arası su içmeleri tavsiye edilir. Bunun dışında bakliyat ve meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır.

Bağırsak solucanları: Çocuklarda bağırsak hastalıkları denince akla ilk gelen rahatsızlıktır. Hastalığın kötü yanı bulaşıcı olmasıdır. Tokalaşmayla bile bulaşabilir. Nefes ile bulaşabilir. Belirtileri şunlardır; anüs bölgesinde geceleri kaşıntı, kızlarda idrar yaparken yanma, düzensiz uyku, zayıflıktır. Tedavisi ise doktorun belirlemesine göre değişir. Eğer ilaçla temizlenecek gibiyse ilaçlar ile solucanlar zehirlenir ve anüs yolu ile atılır. Eğer ilacın etki etmeyeceği teşhisi konursa ameliyat ile solucanlar temizlenmektedir. Bunun dışında el tırnakları sürekli kısa olmalı ve düzenli olarak eller yıkanmalıdır.

Meckel çıkmazı: bu hastalık ince bağırsağın sonunda bulunan Meckel divertikülü olarak bilinen kesenin tıkanması ile baş gösterir. Bu sebeple meckel çıkmazı ismini almıştır. Belirtisi çok olmamakla birlikte karında olan ani ağrılar meckel çıkması belirtilerindendir. Bazı çocuklarda doğuştan da rastlanabilen bir bağırsak sendromudur. Tedavisi genel olarak antibiyotik ile sağlanır. Düzenli antibiyotik kullanımı kesin çözüm olacaktır.
" } ] }