{ "title": "Çocuklarda Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Cocuklarda-Kalp-Hastaliklari-18.jpg", "date": "19.01.2024 18:14:46", "author": "Fatoş Özçelik", "article": [ { "article": "Çocuklarda kalp hastalıkları, Çocuk kalbi sağlamdır bir şey olmaz diye bir düşünce gerçek değildir. Kalp hastalıkları her yaşta görülebilmektedir. Bu sebeple anne ve babaların daha bilinçli olmaları ve gözlemleri gerekmektedir. Bebeklerde meme emerken çabuk yorulma, ağlarken morarma, aşırı heyecan sonrası bayılma gibi rahatsızlıkları varsa bir an önce doktora götürmek gerekmektedir.

Çocuklarda görülen kalp hastalıkları 3 şekilde incelenmektedir
Doğumsal ve kalp delikleri gibi yapısal sorunlara yol açan kalp hastalıkları yüzde 1 oranında yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Yüzde 25'inde ise kritik kalp hastalığı olarak değerlendirildiği için açık kalp ameliyatı ile müdahale edilmektedir. Çocuklarda kalp ameliyatı zor ve çaresiz gibi görünse de ameliyatlar genel olarak başarı oranı fazladır. Çocuk kalbi ile yetişkin kalbi birbirinden farklıdır. Çocuk kalp hastalıkları doğuştan itibaren hızla ilerleyip tedavi edilmediğinde kısa süre içerisinde ölümle sonuçlanabilmektedir. Bazı kişilerde ise çok yavaş ilerleyip yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple çocuk kardiyolojisi yetişkin kardiyolojisinden daha fazla uzmanlık istemektedir. Çocuk kalbinin aniden duruş sebebi genetik kökenli kalp ritim hastalıklarıdır. Bu hastalıklar genellikle anne veya babadan geçebilmektedir.

Çocuklarda kalp hastalığı belirtileri şunlardır
Çocuk kaç yaşında kalp ameliyatı olabilir?

Çocuklarda ve bebeklerde böyle bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır gerekli görüldüğü her vakit ameliyat olabilmektedir. Prematüre doğmuş 500 gramlık bir bebek bile gerekli görülüyorsa Uzman doktorlar tarafından ameliyat yapılabilmektedir.
" } ] }