{ "title": "Çocuklarda Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/cocuklarda-seker-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 23:03:59", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "Çocuklarda şeker hastalığı, Şeker hastalığı bir diğer adıyla diyabet her yaşta görülebilmektedir. Şeker hastalığında erken tanı çok önemlidir. Erken tanı ile hastalık ne kadar önceden fark edilirse, tedavisinde o kadar olumlu sonuç alınır. Eğer ihmal edilirse sonuçları da bir o kadar ciddi olur. Özellikle çocuklarda görülen şeker hastalığı diyabet 1 olup, son derece zor olan bir hastalıktır. Çocuklarda çok sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, ani kilo kaybı, cilt enfeksiyonları ve büyüme geriliği çocuklarda başlıca şeker hastalığının belirtileridir.

Diyabet Tip 1 çocukların çok rastladığı bir tür şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı, pankreasın insülin salgılayamaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte diyabetinde tam olarak nedeni bilinememektedir. Ancak çocuklarda görülen şeker hastalığının daha çok kalıtımsal, çevresel ve enfeksiyon gibi nedenlerin diyabete yol açtığı kabul gören bir nedendir. Çocuklarda görülen şeker hastalığı cinsiyet fark etmezsizin erkek ve kız çocuklarında görülebilir. Diyabet Tip 1 şeker hastalığı, çocuklarda belirtileri uzun bir zaman önce kendisine ortaya çıkarmaktadır. Ebeveynlerin şeker hastalığı belirtilerini iyi bilmeleri bilinçli olup, erken tanıya yardımcı olmaları gerekir.

Çocuklarda görülen şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

Ebeveyn tarafından fark edilince, doktora ne kadar erken başvurulursa, çocuk şeker hastalığı zararından o kadar az etkilenir. Çocuklarda şeker hastalığının birçok belirtileri vardır. Çok sık görülen belirtiler; sık sık idrara çıkma, gece idrara çıkma, çok susama, bilhassa tuvalet terbiyesi almış bir çocuğun geceleri altını ıslatmaya başlaması, çocuklarda görülen şeker hastalığının en yaygın görülen belirtileridir. Bu belirtiler dışında; yorgunluk, aşırı kilo kaybı, cilt enfeksiyonları, büyüme geriliği, kız çocukların genital bölgede oluşan mantar durumları, vücutta aşırı su kaybı, çok sık uyuklama kusma, karın ağrısı, sık nefes alıp verme gibi belirtilen çocuklukta oluşan şeker hastalığı belirtileridir. Hatta halk arasında karın ağrısı, kusma, sık nefes alıp verme şeker koması olarak nitelendirilmiştir. Bazı çocuklarda ise diyabet Tip 2 şeker hastalığı görülmektedir. Yukarıda sayılan belirtilerin dışında aşırı kilo veya obezite durumu yaşanırsa, cildin koltuk altı boyun ve kısımlarında koyulaşma, kalınlaşma gibi durumlar oluşup, cilt kadifeyi andırır gibi olursa, diyabet Tip 2 şeker hastalığından bahsedilir.

Çocuklarda şeker hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Modern tıp ve doğal tedavi uygulanarak şeker hastalığından kurtulunabilir. Modern tıp tedavisinde çocuklara diyet ve insülin uygulanmaktadır. Çocukta şeker hastalığı teşhisinden sonra, 1 yıl içinde çocuğun insülin ilacı zamanla azalacağı, anne ve baba tarafından görülecektir. İnsülin enjeksiyon ile kalça ya da karın bölgesinden yapılır. İnsülin uygun bir başka bölgeden de yapılabilir. Bunların yanında soğan ve sarımsak kan şekerini dengeler ve hatta düşürücü özelliğe sahiptir. Eczanelerden ya da aktarlardan alınacak sarımsak tabletleri ile günde bir defa çocuğunuza yedirerek, şeker hastalığı zararlarından korunulur. Bunların yanında doğal tedavi yöntemlerinde şifalı otlardan faydalanılır. Özel terapiler ile şeker hastalığının zararları en aza indirilir. Geleneksel Çin terapileri, herbalizm, homeopati, akupunktur tedavileri çocuklarda görülen şeker hastalığına faydalı olmaktadır.

Çocuklarda diyabet hastalığında çocukların uygun bir yaşa geldiğinde açlık ve tokluk olmak üzere kan şekerini ölçmeyi öğrenmeleri gerekir. Yine uygun bir yaşında geldiğinde, eğer insülin kullanılıyorsa vücuduna enjekte etmeyi öğrenmesi gerekecektir. Anne ve baba olarak, çocukların kan şekeri düşmesi ihtimaline karşı cebinde şeker bulundurması gerekir. Şeker hastası olan bir çocuğun diyabet ile nasıl mücadele etmesi gerekeceğini bilmesi gereklidir. Özellikle öğretmenlerine ve yakın arkadaşlarına şeker hastalığı ile bilgiler verilmesi gereklidir. Evinizde çocuğu beslenme tarzı da değişiklik olması gerekecektir. Karbonhidrat ve lif yönünden zengin besinler çocuğa iyi gelecektir. Diğer taraftan çocuğa öğün planı oluşturarak çocuğun uyması da sağlanması gereklidir.
" } ] }