{ "title": "Cushing Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/cushing-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 15:43:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Cushing hastalığı, genellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır. Böbreküstü bezlerinde salgılanan kortizol hormonunun aşırı şekilde üretilmesi nedeniyle oluşur. Hastalık hipertansiyon, kısrlık ve kemik erimesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve erken tedavi oldukça önemlidir. Eğer hastalık teşhisi ve tedavisinde geç kalınırsa ölümle sonuçlanabilecek tablolar ortaya çıkabilir.

Cushing hastalığı için risk faktörleri nelerdir?
Cushing hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın en önemli ve belirgin bulgusu hastanın yüzünde şişlik ve pembe bir görünüm oluşmasıdır. Hastanın omuz ve ense bölgesinde ciddi anlamda yağ birikir. Bu bölgelerde biriken yağ buffalo sırtı olarak tanımlanır. Omuz ve ense haricinde karın bölgesinde de yağlanma oluşur. Kol ve bacaklar vücuda göre çok zayıftır. Hastada baş, sırt ağrısı, aşırı yorgunluk, kas zayıflığı gibi şikâyetler de oluşabilir. Karın ve göğüslerde mor renkli çatlaklar görülür. Sindirim sistemi ile alakalı gelişen hastalıklarda artış yaşanır. Kadın hastalarda adet düzensizliği, kıllanma ve sivilce meydana gelir. Erkek hastalarda ise cinsel isteksizlik yaşanabilir. Hastalık ilerlediğinde diyabet, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları, kadınlarda kellik, vertigo, depresyon, yaraların geç iyileşmesi, kemik erimesi ve psikolojik problemler yaşanabilir.

Cushing hastalığı tanısı nasıl konulur?

Bazı şikâyetler nedeniyle doktora başvurulduğunda doktor ilk olarak hastanın şikâyetlerini dinleyerek değerlendirir. Ardından fizik muayene ile hastada gerçekleşen değişiklikleri tespit eder. Muayeneden sonra tanının kesinleşmesi için bazı testlere ihtiyaç duyulur. İdrar testi ile kortizol hormonu seviyesi ölçülür. Beraberinde kan tetkikleri yapılır. Uygulanan tetkiklerin ardından cushing hastalığı tanısı rahatlıkla konulabilir.

Cushing hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Cushing hastalığı tedavisi hastalığa neden olan etkene bağlı olarak yapılır. Tedavi için farklı seçenekler kullanılabilir. Kortizol inhibe eden ilaçlar, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilecek tedavi seçenekleridir. Tedavide en etkili yöntem kortizol üreten ur ya da bölgenin cerrahi ile alınmasıdır. İlaç tedavisi cushing hastalığı için her zaman tek başına yeterli olmaz. Çok nadir durumlarda yalnızca ilaç tedavisi kullanılabilir.
" } ] }