{ "title": "Cüzzam Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/cuzzam-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 11:20:40", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Cüzzam Hastalığı, Cüzzam ya da lepra adı verilen bu hastalığın ortaya çıkış sebebi Hansen basili olarak adlandırılan bir mikroorganizmanın meydana getirdiği, sinir sistemi ve deri başta gelmekte üzere birçok sistem ve organı tesiri altına alan bulaşıcı olan bir rahatsızlıktır. Cüzzam mikrobu, 1876 yılında bilim insanı Armauer Hansen tarafından keşfedilmiştir. Fakat bulaşma durumu yok denecek kadar az olan bu hastalık, uzun yıllar bulaşıcı bir rahatsızlık olarak kabul edilmediği gibi halk arasında en az veba kadar bulaşmasından korkulur hale gelinen bir rahatsızlık olmuştur. Bu mikrobun kişiden kişiye bulaşabilen bir mikrop olduğu fikri temelde bir farazidir ve henüz nasıl bulaştığı kanıtlanamamış bir gerçektir. Bu hastalık eski zamanlarda miskin hastalığı olarak isimlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde bu hastalığı yaşayan kişi sayısı yaklaşık 4 milyon kadardır. Ülkemizde ise bu hastalığı yaşamış olanların sayısı 2589 kişidir. Lepra ya da cüzzam hastalığı yaşayan kişiler daha çok kırsal alanda yaşamış olan yoksul kişilerdir. Sağlık ile ilgili hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamayan bir bölgede yoğunlaşmıştır. Çoğunlukla çok çocuklu ailelerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Tek odada yaşamakta olan, aynı tabaktan yemek zorunda olan, yetersiz miktarda ve tek tip beslenmek zorunda kalan, dirençleri düşük ailelerde bu enfeksiyon çok daha hızlı yayılmaktadır. Cüzzam ya da lepra hastalığı bebeklik döneminden ileri ki yaşlara kadar görülmektedir. Ayrıca o dönemlerde 3 haftalık bir bebekte lepra mikrobu tespit edilmiştir.

Cüzzam Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Cüzzam Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkta ilk teşhis en az tedavisi kadar önemli ve gereklidir. Teşhisi gecikmiş olan ve herhangi bir tedavi görmeyen kişilerde 10 ila 20 sene sonrasında sakatlıklar ve vücutta dökülmeler meydana gelebilir. Bu gibi hastalıkların ilk teşhisi ve tedavisi deri hastalıkları uzmanları olan devlet hastanelerinde yapılması gerekmektedir. Bu hastalıkta da verem tedavisinde yapıldığı gibi en az üç ilacın karışımı ile yapılan bir tedavi sonucunda en geç 2 yıl içinde iyileşilmesi mümkündür. Tedavide tesirli ilaçların varlığı ve bulaşıcılığın baskı altına alınabileceğinden hastalar yalnızca ön tedavi için hastaneye gider ve şekil bozuklukları ameliyat yoluyla düzeltilir. Vücutta oluşan yara ve görsel sıkıntıların giderilmesi yine hasta, doktor kontrolünde giderilebilmektedir.
" } ] }