{ "title": "Demans Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/demans-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 05:16:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Demans hastalığı, beyin hücrelerinde hasar oluşturan, hücrelerin kaybına yol açan ciddi bir sendromdur. Normalde insanların yaşı ilerledikçe beyin hücrelerinde kayıp normal bir durumdur. Bunun fazla oranda olması halinde beyin işlevlerini yerine getirmekte zorlanır. Kaybın artması demans hastalığının oluşmasına yol açar. Kişide zihinsel becerilerde meydana gelen bu bozulma, sosyal yaşamdaki düzenin bozulmasına yol açar. Demans hastalığı bunama ile kullanılır. Toplumda en fazla 65 yaşın üzerindeki kişileri etkilemesine rağmen, nadiren daha erken yaşlarda görülebilir. Demans etkisiyle hastalarda günlük aktiviteleri engelleyen bunama, problem çözme, plan yapma, davranışların kontrolü, bellek yitimi gibi sorunlar ortaya çıkar. İnsanlarda yorgunluk, stres, kullanılan bazı ilaçların etkisiyle yaşanan unutkanlık gibi problemlerin demans hastalığı ile karıştırılmaması gerekir.

Genç yaşta görülen demans hastalığı

Bu hastalığın genç yaştaki kişileri etkilemesi halinde, kişinin depresyon etkisinde olduğu söylenebilir. Depresyon sonucunda sinir sisteminde biyokimyanın bozulmasıyla demans için uygun ortam hazırlanır. Bu hastalarda sinirlere hâkim olamama, uykusuzluk ya da aşırı uyuma gibi etkiler meydana gelebilir. Günlük yaşamın yoğun olması, iş koşullarının ağırlaşması, işsizlik gibi etkenler genç yaştaki kişileri etkileyebilir. Beslenmede hazır gıdaya yönelme obezite ve vitamin eksikliği sorunlarına yol açabilir. Bu durum unutkanlık sonucuna neden olabilir. Beyin hasarına yol açan diyabet, sara gibi hastalıklar, kazalarda unutkanlığın oluşmasını kolaylaştırır. Özellikle sara hastalarında unutkanlık daha fazla görülür.

Demans hastalığının belirtileri nelerdir?
Demans hastalığı tanısı nasıl konulur?

Bu hastalığın teşhis edilmesinde en önemli unsur hastanın anlama, bilgi ve idrak etme yeteneklerindeki bozulmayla günlük aktivitelerin olumsuz etkilenmesi gelir. Hastaları dinleyen doktor, aynı zamanda onu tanıyanlardan bilgi alır. Yapılan fiziki muayeneyle birlikte nörolojik değerlendirmeye tabi tutulan hastalara kesin tanı konulabilir. Demans hastalığı klinik bir tablodur.

Demans hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalıkta uygulanan tedavi uzun bir süreci kapsar. Tedavi sırasında hastanın genel sağlığı da korunmalıdır. Çünkü yüksek tansiyon, kan değerlerinde yükselme gibi problemler demans hastalığı bakımından risk kabul edilir. Bu aşamada hastaların zihinsel faaliyetler içinde olması tavsiye edilir. Kitap okuma, bulmaca çözme, su doku oyunu gibi etkinler yapılmalıdır. Günlük yürüyüşler, egzersizler planlanmalıdır. Eğer hastada depresyon varsa bunun tedavisi yapılmalıdır. Unutkanlık sorunu da tedavi kapsamına alınmalıdır. Alzheimer hastalığı ile olmayan demans tedavi edilebilir. Eğer Alzheimer hastalığı da olursa, bu durumda hastalığın ilerleme sürecini yavaşlatan tedaviler uygulanır. Hastalara ne kadar erken aşamada tanı konulduysa, tedavi o kadar başarılı olur. Bu tedavi yöntemlerinin yanında hastalara çevresinden destek verilmesi, sosyal destek alması olumlu etkiler yapacaktır. Her geçen gün demans hastalığının tedavisinde önemli aşamalar kaydedilmektedir. Bu nedenle hastaların tedaviden kaçınmaması ve aksatmaması gerekir.
" } ] }