{ "title": "Deri Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/deri-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 05:50:18", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Deri hastalıkları, Ciltte meydana gelen hastalıklardır. Çok fazla cilt hastalığı vardır. Deri rahatsızlıklarına dermotoz adı verilir. Dermatoloji ise deri hastalıklarına verilen bilim dalıdır. Deri hastalıklarının sebeplerinden bir tanesi alerjilerden kaynaklanmaktadır. Diğeri ise mikroorganizmaların neden olduğu cilt rahatsızlıklarıdır. Mikroorganizmaların nedeni olan rahatsızlıklarda organizmalar genel olarak ciltte iltihap oluşmasına neden olur. Mikroorganizmalar ciltteki bazı deforme olmuş yerler üzerine yerleşirler. Alerjilerin sebep olduğu hastalıklar ise kurdeşen, serum rahatsızlığı ve benzeri rahatsızlıklar. Birkaç tane deri hastalığından bahsedelim, mantarlar, saç bitleri, uyuz, kurdeşen, siğiller, egzama, benler, kaşıntılar, sivilceler, saç dökülmeleri vs. Bunlardan birkaç tanesini açıklayalım:

Egzama

Çeşitli nedenler ile vücudumuzun herhangi bir yerinde, ciltte kızarıklık oluşmasına sebep olan ve ardından şişme meydana getirebilen ve kaşıntılara sebep olan bir deri hastalığıdır. Birçok çeşidi de vardır. Akut egzama, kuru egzama, kronik egzama ve yaş egzama şeklinde. Egzamaya neden olan faktörler ise fazla sıcak su ile banyo yapılması, yünlü ve sentetik içeren kıyafetlerin sebep olduğu ve çeşitli deterjanların sebep olmasından dolayı oluşmaktadır. Egzamayı önlemek için banyomuzu ılık su ile gerçekleştirmeliyiz. Deterjanları kullanırken elimizi koruyucu eldivenler takmalıyız ve deterjanlardan uzak kalmalıyız. Kıyafetlerimizi de yünlü ve sentetik değil de yumuşak kumaşları tercih etmeliyiz.

Kaşıntı

Kaşıntılar ise vücudumuz da sürekli kaşınma arzusu sonucu kaşınan yerlerde kızarıklık ve kabarcıklar oluşmasına neden olur. Kaşıntının birçok sebepleri olmaktadır. İç hastalıkların neden olduğu kaşıntılar, alerjilerin sebep olduğu kaşıntılar, ilaçların sebep olduğu kaşınmalar, hamilelikte meydana gelen kaşıntılar. Menopoza giren hastaların kaşıntıları olmaktadır. İç hastalıklarınız varsa karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi. Herhangi bir yiyeceğe karşı alerjiniz varsa onun yüzünden kaşınmalar olabilir. Kimyasal maddelere karşı alerjiniz olabilir. Bunlardan korunmak için dikkat etmek gereklidir. Kimyasal maddelerden uzak durarak kaşınmaların tetiklenmesini önleyebiliriz. Mantar reaksiyonların sebep olduğu kaşınmalar da özellikle vajina bölgesinde gerçekleşmektedir. Bunun olmasını engellemek için o bölgelerin sık sık temizlenmesi gerekmektedir.

Uyuz

Bir tür parazit hastalığıdır. Yani parazitlerin sebep olduğu ve bu parazitlerin derinin altında yer edinmesiyle kaşınmaların meydana gelmesi sonucu oluşmaktadır. Bu rahatsızlığa sebep olan böcekler çok ufaktır. Gözle görülmesi çok zordur. Bulaşıcı bir hastalıktır ve insandan insana bulaşabilir. Parmak aralarında, karın bölgesinde çok şiddetli sebep olan kaşınmalardır. Özellikle gece yatarken uykudan bile uyanmalara sebep olmaktadır. Uyuz hastalığının tedavisi için bir doktor yardımı almak önemlidir. Doktorların verdikleri kremler aracılığıyla bu rahatsızlığı giderebilirsiniz.

Bitlenme

Vücudumuzun özellikle kıl olan alanlarında şiddetli bir şekilde meydana gelen kaşınmalardır. Bu alanlara yerleşen ufak bitle oraya yerleşerek sirkelerini bırakırlar ve bu bitler insan kanı ile beslenerek büyürler. Genelde bitler saç bölgesi ve genital alanlara yerleşmektedir. Bitlerin bulaşması insandan insana geçmektedir ya da giysilerinize, örtülerinize yapışmış bitler yüzünden de bulaşmaktadır. Bitlerin genelde kirli saçlarda üredikleri sanılmaktadır fakat bitler temiz saçlara bulaşmaktadır. Bitlerden kurtulmanın yolu eczanelerde atılan bit ilaçlarının saçlara uygulanması ile birkaç haftada kurtulabilirsiniz.

Kurdeşen

Kurdeşenin tıp dilinde adı ürtikerdir. Vücutta kaşınmalar sonucu oluşan kızarıklık veya kabarıklıklardır. Kaşıntılar sonucu oluşmaktadır. Bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Kurdeşenler küçük döküntüler biçiminde de olabildiği gibi büyük döküntü şeklini de alabilir. Bir gün içerisinde bu döküntüler kaybolur fakat yerine yenileri de çıkabilir. Kurdeşene aşırı stres sebep olmaktadır. Bunun yanında kimyasal maddeler, çok soğukta kalmak ya da çok sıcakta kalmak, güneşe fazla maruz kalmak, çeşitli hayvanlar, alerjiler, böcek ısırmaları vb. Bu rahatsızlıktan kurtulmanın yolu, doktorların önerdiği ilaçları kullanarak bu rahatsızlığı sonlandırabiliriz.

Sivilceler

Ergenlik zamanında deri altında yağ oranları artmaktadır ve yağ bezlerinde de bozulmalar meydana gelmektedir. Bunun sonucu olarak da iltihaplı şişmeler olmaktadır. Akneler özellikle yüz bölgemizde çıkmasıyla beraber sırtımızda, boyun bölgemizde ve omuzlarımızda da ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilmediği taktir de izlerin oluşmasına neden olacaktır. Bu durumda fiziksel görüntümüzü etkileyecektir. Aknelerin oluşmasını engellemek için doktor kontrolünde ilaçlar kullanmalıyız.
" } ] }