{ "title": "Diş Eti Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/dis-eti-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 02:12:41", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Diş Eti Hastalıkları, Diş sağlığını korumak amacıyla uzmanlarca belirtilen ve diş için zararlı olarak nitelendirilmiş gıda maddeleri olan şekerli ve asitli besinler ile dişler üzerine yapışarak kalan, kolay temizlenmeyen maddelerdir. Diş eti hastalıklarından korumak amacıyla kısmen şekerli ve asit içeren besinlerin belirli bir düzeyde tüketmek diş sağlığımız açısından önemlidir. Diş hekimleri tarafından çürümeye, koku yayılımına ve diş eti hastalıklarına neden olan besin maddelerinin çokça tüketilmesinin diş eti hastalıklarına neden olacağı böylelikle çürük oluşumuna ve ağız kokusuna neden olacağı, hakeza diş etlerinde kanama gözlenceği sıkça dile getirilmektedir.

Diş Eti Hastalıklarından Korunmak Amacıyla Önerilmekte Olan Besin Şekilleri
Diş Eti Hastalıklarına Yakalanmamada Zararlı Olabilecek Besinler

Günümüzde artan hazır gıdalar her an elimizin altında bulunan abur cubur niteliktedir. Fabrikalarca üretilen Bisküvi, çikolata, şeker, kola gibi gıda maddeleri diş minesi ve diş etleri üzerine yapışarak diş üzerinde aşınmalara ve bu aşınmalara bağlı olarak çürüklerin oluşmasına neden olmaktadır. Hakeza diş etlerine yapışan bu besinler zamanla diş etlerinin yapısını bozarak dişlerin etlerinin kolay kanamasını, pembesi yapıda diş etlerinin kırmızı bir yapı haline gelmesini sağlamaktadır. Diş eti hastalıklarında diş yapısı ve diş etleri bu maddelerden dolayı kolaylıkla gücünü kaybederek dişler ile arasındaki bağlantıyı koparır. Böylelikle bu besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Çünkü diş etlerinin dişler ile ayrılması kanama ve yemek artıklarının buralara girerek daha fazla yayılmasına neden olacaktır.

Diş Eti Hastalıklarına Yakalanmamak Amacıyla Kullanılan Maddeler

Uzman hekimlerce diş ve diş dostu olarak bilinen ve sürekli hastalarına tavsiye edilen gıda maddelerinin başında protein içerikli ürünler gelmektedir. İnsan vücudunun temel yapı taşını oluşturan protein içerikli maddeler diş ve diş etlerinin sağlığının temelini oluşturur. Birçok kişi tarafından bilinmemekle birlikte diş sağlığının korunmasında peynir doğal bir antibiyotik mahiyetindedir. Çünkü şeker tüketildikten sonra bir miktar peynirin yenilmesi diş minesinde oluşabilecek çürümeler ile diş etinde gözlemlenen hastalıklara karşı yeğene koruyucudur. Aynı zamanda yer fıstığı içinde bulunan fosfat sebebi ile çerez türü yiyecekler içinde diş dostu olarak nitelendirilmekte olan bir besindir.

Diş Eti Hastalıklarına Yakalanmamak İçin Uzman Görüşleri

Uzmanlar sabah, öğlen ve akşam yemeklerinden sonra kesinlikle dişlerin fırçalanması gerektiğini diş ve diş eti hastalıklarına yakalanılmaması için sürekli olarak dile getirmektedir. Ayrıca yemekten sonra dişler fırçalanınca diş ipi ile de diş ve diş etleri arasında kalan yiyecek artıklarının temizlenmesi, diş etlerinin bakımı için düzenli bakteri giderici gargaraların kullanılması diş eti hastalıklarına yakalanmama açısından önem taşımaktadır. Ayrıca misvak gibi materyallerin diş sağlığını korumada doğal bir temizleyici olduğu çokça dile getirilmiştir. Küçük yaşlardan itibaren havuç gibi dişe faydalı olan proteinlerin diş sağlığını koruyacağını dile getirmektedirler. Hakeza diş etinde görülen beklenmedik kanamalar, kızarıklıklar ve beyazlaşmalardan dolayı Uzman diş hekimine başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }