{ "title": "Diyabet Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/diyabet-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 16:13:40", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Diyabet Hastalığı, çağımızın en önemli rahatsızlıktır. Halk dilinde şeker hastalığı olarak ifade edilen rahatsızlık pankreasın insülinin üretiminde yetersiz kalmasından kaynaklanır. Vücut için alınan besinlerden alınan şeker ve şeker özelliği taşıyan besin ögeleri hücrelere iletilmez. Böylece hücre ihtiyaç duyduğu şekeri alamayınca kanda şeker oranı normal değerin çok üstüne çıkar. Kanda yer alan şekerin çok artmasından kaynaklı olarak zehir özelliği göstererek tüm vücut hücrelerinin tahrip olmasına sebep olarak vücutta tahribat oluşturur.

Şeker ve İnsülin Dengesi

Vücut hücreleri sürekli olarak kan yoluyla şeker ihtiyacına ihtiyaç duyar. Bunun temel nedeni hücrenin yaşamını devam ettirmesi ve ihtiyacını olan şekeri sağlamaktır. İnsülin kan dolaşımında yer alan glukozu hücrelere taşımasından sorumludur. Hücre içerisinde yer alan glukoz hücrelerin yaşamını ve yenilemesini sağlar.

Diyabet Hastalığı Nasıl Meydana Gelir

Diyabet vücut için gerekli olan karbonhidratlar, protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Diyabet hastaları sürekli kan şekerinin yüksek olmasından kaynaklıdır. Diyabetin temelinde metabolik bozukluk ise kan yoluyla taşınan şekerin hücrelere taşınmasını sağlar. Normal şartlar altında besinlerden elde edilmekte olan karaciğer üzerindeki kana götürülmekte olan pankreas da sağlanan insülin yardımıyla bu hormonun hücre içine giren enerjiye dönüştürür. Diyabet hastalığı aslında glukozun hücre içine girmesi engeller. Bunun temel nedeni diyabet hastalığının hücrelerinin bu glukoz hormonlarını tanımamasıdır.

Diyabet Hastalarının Yapması Gerekenler

Yüksek diyabete sahip olanlar doktor tavsiyesiyle günlük şekerinin ölçülmesi sağlanmalıdır. Yapılacak ölçümler kayıt altına alınarak doktora düzenli olarak bilgi verilmelidir. Günlük öğünlere dikkat ederek ideal kilonun korunması gerekmektedir. Gün içerisinde alınan besinlerin belirli oranlarda ve belirli saatlerde alınmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gün içerisinde alınması planlanan besinlerin saat ve öğünleri kaçırılmamalıdır. Doktorun önermiş olduğu besinlerin dışında bir öğün ve besin alınmaması gerekmektedir. İçerisinde şeker olan hiçbir ürün alınmayarak tüketilmemelidir. Halk arasında yer alan ve kulaktan doğma bilgiler ile kesinlikle tüketilmemelidir.

Diyabetle Belirtileri Nelerdir?

Diyabetin bir kısım belirtileri mevcuttur. Diyabet hastalarında kan şekeri oranı oldukça yüksektir. Diyabet hastalarında genellikle halsizlik, iştahsızlık, sık idrara çıkma, susma gibi durumlar gözlemlenmekle. Kimi diyabet hastalarında vücutta oluşan yaralar geç iyileştiği gözlemlenmiştir. Bir ailenin içerisinde şeker hastaları bulunmakta ise sağlıklı kişinin diyabete yakalanma riski oldukça yüksektir. Bu riskle karşı karşıya kalan belli aralıklarla doktora başvurarak ilgili tahlilleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Diyabet hastası birisi kendisini yaşamının her döneminde kontrol altında tutmalıdır. Kan şekerini sürekli belirli bir oranda tutmalı yüksek şekerli besinlerden uzak tutmalıdır. Yaşamının her dönemi düzenli bir şekilde beslenmeyle geçmelidir. Gün içerisindeki şeker kontrolü düzenli yapmalıdır. Şekeri yüksek olan bir hasta vakit kaybetmeksizin şekerin azaltıcı besinler tüketmelidir. Hakeza şekeri yüksek olan biri yapılan ölçümlere bağlı olarak şeker azaltıcı besinler tüketerek şeker oranı dengelenmelidir. Hakeza beklenmedik şeker artışları ve azalmalarına bağlantılı olarak kesinlikle dikkatli olmalıdır. Eğer diyabet hastası bayılma ve hiçbir şeyi algılamıyorsa 112 acil servis aranarak hastaya müdahale edilmelidir. Diyabet hastaları ne olursa olsun rutin kontrollerini aksatmamalı eğer bir sıkıntı olursa doktoruna başvuruda bulunmalıdır.
" } ] }