{ "title": "Dizanteri Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/dizanteri-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 10:40:23", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Dizanteri hastalığı, eski zamanlardan beri insanlarda görülen ciddi hastalıklardan biridir. Bu hastalığın şiddetlenmesinde en önemli rolü olan durum insanlarda bulaşıcı bir özelliğinin olmasıdır. Genel olarak salgın bir hastalık olan dizanteri hastalığı, kontrol altına alınmadığı zaman oldukça şiddetlenen ve kişide sorunlara neden olur. Genel olarak vücutta kalın bağırsak üzerinde meydana gelen bu hastalık kalın bağırsak üzerinde etkili olduğu için kalın bağırsak hastalığı olarak ele alınmaktadır. Dizanteri hastalığı en çok çocuklarda ve yaşlı insanlarda görülen bir hastalıktır. Hastalığın bu yaş gruplarında görülmesinin nedeni ise tabi ki bu insanlardaki bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Orta yaşlardaki insanların vücutlarının dayanıklı olması nedeni ile dizanteri hastalığından etkilenmeleri biraz daha zordur. Dizanteri hastalığının en çok tehlikeye neden olduğu kişiler ise bebeklerdir. Bebeklerin vücut hassasiyeti nedeni ile en küçük mikroplar bile sorun haline gelmektedir. Bu kişilerde dizanteri hastalığı kimi zaman ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Fakat günümüzde yapılan tedaviler sayesinde bu gibi hastalıklar nedeni ile meydana gelen ölümler oldukça azaltılmıştır. Dizanteri hastalığı, belirtilerini direk olarak meydana getirmektedir. Bu nedenle hastalığın teşhisi ve kişinin hastaneye gitmesi daha çabuk olur. Bu nedenle sizlerde en küçük belirtilerde bile doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Aksi durumda bu hastalık çok hızlı bir şekilde ilerleyecektir.

Dizanteri hastalığı ne gibi belirtiler gösterir?
Dizanteri hastalığına neden olan en önemli durum tabi ki kişinin hijyenidir. Genellikle hijyen problemi olan insanlarda dizanteri hastalığı meydana gelir. Buy nedenle gelişmemiş olan ülkelerde dizanteri hastalığı çok sık karşılaşılır. Dizanteri hastalığından etkilenmemek için vücut temizliği çok iyi yapılmalı ve içme suyunun temiz olanının kullanılması gerekmektedir. Bu durumun yanı sıra bir diğer nedeni olarak bulaşıcı etkisini söylemek mümkündür. Dizanteri hastalığı kalabalık ortamlarda (Okul, yurt, iş yeri) çok yaygın bir şekilde bulaşıcı özellik gösterir. Dizanteri hastalığı iki farklı şekilde görülmektedir. Bunlardan biri amipli dizanteri, diğeri ise basilli dizanteridir.

Amipli dizanteri: bu dizanteri hastalığında hastalık mikropları vücuda girer ve yaklaşık bir ay kadar bir süre sonra hasta üzerinde etkilerini göstermektedir. Amipli dizanteride kanlı ishal kesinlikle meydana gelmektedir. Her ne kadar farklı şekilde adlandırılsa bile dizanterinin her ikisi de aynı etkileri göstermektedir.

Basilli dizanteri: bu dizanteride ise mikrobun vücuda girmesinden en fazla bir hafta içerisinde sorun ortaya çıkar ve kişide hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bu hastalığın yayılmasında karasinekler baş rolü oynar. Hastada kanlı balgam ve kanlı ishal meydana gelebilmektedir.
" } ] }