{ "title": "Dolama Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/dolama-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 00:53:44", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Dolama Hastalığı, hastaların parmaklarının özellikle avuç içine dönük bölümünün ilk boğumunda meydana gelen iltihaba dolama adı verilir. Dolama hastalığı genel olarak küçük bir delinme veya yırtık nedeni ile elin içine giren virüslerin toplanması ve üreyerek çoğalmaları sonrasında, parmak boğumunda meydana gelen enfeksiyona verilen isimdir. Dolama hastalığının oluştuğu kısımda biriken iltihap nedeni ile parmak şişerek olası hareketine engel olur. Meydana gelen bu apsenin ve enfeksiyonun sebep olarak gösterildiği şişlik sonucunda parmakta dolama oluşurken parmak ucunda ise kan dolaşımı sağlanamaz ya da tıkanıklık meydana gelir ve bu yüzden parmakta kansızlığa neden olur. Tüm mikroplar arasında dolama hastalığına en fazla stafilokok adı ile bilinen mikrop neden olur. Ayrıca dolama hastalığının diğer bir çeşidi ise mantar enfeksiyonu nedeni ile oluşmaktadır ve bu rahatsızlık diyabet hastası olan kişilerin ellerini veya parmaklarını uzun süreli su içinde bekletmelerinden kaynaklanır. Mantar enfeksiyonu ağır ağır ilerleyen bir rahatsızlık olmasının yanı sıra oldukça inatçı olan bir hastalıktır. Bazı zamanlar mantar ve bakteri birlikte bulunmaktadır ve bu yüzden parmakta iltihap ve şişme daha yoğun yaşanır. Akut diye bilinen bir enfeksiyon, hastanın tırnağının çevresinden başlayarak epidermis bölgesinden geçmek suretiyle iltihaplanan kısımların at kısmına kadar işleyerek şiddetli ağrılara neden olan bir apse meydana gelmesine sebep olur. Genel olarak tırnak yapısının alt bölümü ile bitişik dip bölümündeki deri kabararak oldukça şiddetli acı vermesi sonrasında tırnak mutlaka etten ayrılabilmektedir.

Dolama hastalığı Parmakta bir kızarıklık meydan gelmesinin yanı sıra parmak boğumunda hissedilen şişlikle birlikte şiddetli bir acı oluşur ve parmak boğumunda oluşan şişlik üzerine bası yapıldığında hasta ileri derecede dalgalanma hissi ile sarsılır. Hastanın parmağının olası hareket olanağı oluşan şişlik nedeni ile en aza inmiştir. Şişlik içerisinde yer alan iltihap bazı durumlarda kendiliğinden boşalabilir. Fakat bu durum dikkate alınmazsa kemiklerde ileri derecede iltihaplanmalar meydana gelebilir. Bu duruma ise osteomiyelit enfeksiyon adı verilir, yani kemik iliği- kemik enfeksiyonu da denilmektedir. Bu yüzden hastaların vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalarında fayda vardır. Dolama hastalığı yalnızca el parmaklarıyla sınırlı kalmayarak ayak parmaklarında da dolama hastalığına rastlanabilir.

Şiddetli acıya neden olan dolama hastalığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurularak parmakta meydana gelen iltihap ve apse ilk olarak cerrahi bir operasyonla boşaltılarak temizlenmelidir. Bu cerrahi müdahale de parmağın tırnak ucuna kadar paralel veya tam tersi dik olarak kesilmektedir. Ancak paralel olarak kesilerek yapılan cerrahi müdahale daha çok tercih edilmektedir. Nedeni ise parmağın his kaybına uğramaması ve iz kalmaması adına tercih edilmektedir. Daha sonraki devrede uygulanan tedavinin başarılı olması adına hastaya kuvvetli ve düzenli bir antibiyotik tedavisine başlanarak gözetim altında tutularak iltihabın tamamen vücuttan atıldığından emin olununcaya kadar uygulanmalıdır.
" } ] }