{ "title": "Dudak Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/dudak-hastaliklari(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:41:57", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Dudak Hastalıkları, dudaklarda ortaya çıkan yara veya ülserli olan doku oluşumundan karakterize olmuş durum şeklinde ifade edilmektedir. Genellikle dudak hastalıklarının farklı türleri mevcut olmaktadır. Dudak hastalıkları \"herpes simplex\" virüsünden ele alınarak farklı kanser türlerine kadar söylenebilmektedir. Dudak hastalıklarının belirtileri çoğunlukla dudaklarda meydana gelen çatlama, kuruluk, yaralar, şişme, ağrı ve uyuşma şeklinde belirti göstermektedir. Ayrıca dudaklarda meydana gelen semptonların pek çok farklı sebebi mevcut olmaktadır. Genellikle meydana gelen bu semptonlara bağlı olarak dudak hastalıkları değişkenlik gösterebilmektedir. Hatta dudak hastalıklarının altında yatan hastalığın sebebine bağlı olarak meydana gelen belirtiler zaman içerisinde gelişebilir ya da tekrarlayabilir. Kişide gelişen bu belirtiler özellikle kuru ve soğuk havalarda, beslenme eksikliğinde, enfeksiyon durumunda veya ilaçların yapmış olduğu yan etkilerin sonrasında oluşabileceği gibi aynı zamanda genetiksel olarak da ortaya çıkmaktadır.

Dudak Çatlakları

Bu durum genellikle soğuk havalarda ya da kuru sıcak gibi çevresel etkilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan dudak çatlamaları şeklinde görülmektedir. Özellikle dudak çatlaklarında dikkat edilmesi gereken durum hem dilin hem de dudakların kesinlikle ıslatılmaması gereklidir. Çünkü dudakların ıslatılması daha fazla etkilenerek kurumasına sebep olmaktadır. Çoğunlukla dudak çatlaklarına sebep olan çevresel etkenlerden dolayı ortaya çıkan olumsuzluğun azaltılması hatta dudakların yumuşaması için nemlendirecek ürünlerin kullanılması çok daha faydalı olmaktadır.

Dudak Kanseri

Çoğunlukla bu hastalık kişinin sigara kullanımı, aşırı derecede güneş ışığına maruz kalınmasından dolayı ya da tütün çiğneme alışkanlığının olmasından kaynaklanan durumlarda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca dudak kanseri nadir olarak görülen bir hastalık çeşididir.

Kontakt Keilit

Kişinin dudağına tema setmiş olan herhangi bir kimyasal maddeden dolayı oluşan alerjik reaksiyon gösteren bir hastalıktır. Genellikle belirtisi dudaklarda meydana gelen şişlik, kızarıklık, kabuklanma ya da kimyasaldan kaynaklı olarak dudakların içi su dolu küçük kabarcıklar şeklinde yaralar ortaya çıkmaktadır. Böyle durumda mutlaka hekime danışılarak tedavi için önerilen kortizon ilaçları ile dudak nemlendiricisi kullanılmalıdır.

Dudakta Uçuk

En yaygın olan hastalık türüdür. Çoğunlukla uçuğun içerisi kan ile dolu olan kabarcık şeklindedir ve diğer adı da \"herpes\" olarak bilinmektedir. Genellikle kişinin dudağında uçuk çıktığı zaman asitli ve baharatlı olan besinlerden kaçınmalı ve tüketmemelidir. Özellikle hijyene çok önem verilmelidir. Uçuğun tedavisi için antiviral ilaçlar kullanılması çok etkili olacaktır.

Dudak Egzaması

Eğer dudağınızda meydana gelen egzama hastalığı söz konusu ise mutlaka dermatoloğa başvurularak istenilen testler yapılmalıdır. Ayrıca dudak egzaması olan kişi dudaklarına organik olmayan hiçbir maddeyi kullanmamalıdır. Özellikle makyaj malzemesi kesinlikle kullanması önerilmez.

Dudakta Aft Hastalığı

Bu hastalığın tedavisi oldukça kolay yapılmaktadır. Genellikle aft hastalığı stres, travma, aşırı dereceli aktif olan bağışıklık sistemi ve alerji problemlerinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Kişinin asit içerikli olan sebze ve meyveleri tüketmesi aft hastalığını daha kötü olmasına neden olabilir. Ayrıca kişide çinko, B12, demir ve folik asit eksikliğinden dolayı aft hastalığına yol açabilmektedir.

Dudak Kenarı Çatlağı

Bu durum genellikle kişide vitamin eksikliği, dişlerde meydana gelen sorunlar ve hem mantar hem de bakteriyel problemlere bağlı olarak gelişen hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle altında yatan sebep araştırılmalıdır. Dudak hastalıklarının tedavisinde çoğunlukla yağlı olan dudak balsamları ya da vazelin kullanımı önerilmektedir. Ayrıca dudaklara alerji yapacak olan diğer maddelerden kesinlikle sakınılmalıdır. Ancak çok ciddi olan dudak hastalıklarında önce prosedür koşullarına göre araştırılması ve gerekli olan testler uygulanarak hastalığın tanısı yapılmalı ve buna takiben tedavisi uygulanmalıdır. Bunun için dermatoloğa görünmeniz yeterli olacaktır.
" } ] }