{ "title": "Emes Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/emes-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:26:50", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Emes Hastalığı, Emes hastalığı bir beyin ile omurilik hastalığı olarak tıp literatürlerinde adlandırılmaktadır. Emes hastalığı çağımızın en sıkıntılı hastalıklarından biridir emes hastaları önce beyin ve omur ilik fonksiyonlarını kaybeder. Bunun temel sebebi ise omurilik üzerinde oluşan sert dokudan dolayı kaynaklanmıştır. Emes hastalarında beyni etkilemesinde dolayı görme, yürüme ve konuşma gibi eylemleri üzeri de olumsuz etki görülmektedir. Bu hastalık sıcak bölgelerde yaşayanlarda pek görülmez iken kutup gibi soğuk bölgelerde yaşamını sürdüren insanlarda daha fazla görülmektedir. Aslında emes hastalığı beynin vücut üzerindeki hükmetti uzuvların bilinçsizce hareketini engeller. Buda sosyal hayatta Emes hastası olan birinin yaşamını sürdürürken çevresi ile ciddi sıkıntılar yaşayacağı anlamına gelmektedir.

Emes hastalığı en çok kadınlarda, özellikle 19-41 yaş grubu yetişkin bireylerde, beyaz tenli insanlarda, soğuk iklim kuşağı ve ılıman bölgelerde, kalıtımsal olarak ailesinde emes hastalığı görülenlerde uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Hakeza Kuzey ülkelerinde çok daha fazla yaygın olan bu hastalık Ekvatora yani sıcak iklimli bölgelere geldikçe ciddi anlamda azaldığı gözlemlenmiştir.

Emes Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Emes hastalığı, hastalığın nükse ettiği merkezi sinir sisteminin bağımlı olduğu yer ve ektilere göre değişiklik göstermektedir. Emes hastalığı belirtileri insandan insana farklılık gösterdiği gibi emes hastası olan kişilerde farklı belirtiler de gözlemlenmektedir. Emes hastalığının en belirgin özelliği hissizliktir. Hakeza emer hastalarında koordinasyon zayıflığı, vücudun güçsüz düşmesi, karıncalanma, tirem, konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, karıncalanma, sürekli dengenin bozulması, kasların sertleşmesi, bağırsak hareketsizliğine bağlı kabızlık, mesane sorunları, hafıza kaybı, aşırı sıcak ve aşırı soğuğa karşı hissizlik, cinsel isteksizlik ve haz alamama, yürüyüş bozuklukları gibi belirtiler emes hastalığının belirtileridir. Emes hastalarının yaşadığı sorunları bu şekilde sıralayabiliriz. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde emes hastalarının başlıca sorunları bu kategoriler altında sıralanmıştır.

Emes Hastalığının Beyne ve Sinir Sisteminde Yarattığı Etkiler

Emes hastalığına yakalanan birinin haliyle sinirsel sisteminde bozulmalar gözlemlenir. Beyin vermiş olduğu emirleri vücutta yaptırım gücü uygulayamaz. Beynin mesajları sağlıklı bir şekilde almasını engeller. Beyin vermiş olduğu sinyalleri yerine getirmediğinden yorgun düşer. Beyin vermiş olduğu sinyal niteliğindeki emirleri mesajların rahatlıkla iletilmesi için miyelin denen yağlı bir maddeye çevirerek sinirler üzerinden gönderir ancak emes hastalarında bu sinir liflerini ileten mesajların emes, miyelemi parçaladığından dolayı bu lifler sertleşerek işlev göremez böylelikle beynin gönderdiği mesajlar iletilemez veya yanlış bölgeler bu mesajlar giderek vücudun farklı reaksiyonlar vermesini sağlar.

Emes Hastalarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çağın en büyük hastalıklarından biri olan emes hastalığı Uzman doktorların yapmış olduğu araştırmalarda kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Bu alanda uzmanlar aralıksız çalışmalar yapmışlardır. Bu araştırmaların neticesinde bir kısım terapiler ile bu hastalığın ilerlemesi durdurulmaya çalışılmıştır. Emes hastaların yemek ve içme eylemlerine dikkat ederek genel vücut sağlığını koruması gerekmektedir. Hakeza Uzman nezaretinde Fizyoterapi, Psikoterapi ve psikolojik yardımlar almalıdır. Hasta bu dönende sürekli izlenmeli ve sosyal çevresinde moral açısında destek almalıdır.

Emes hastalığı kimi bireylerde aileden geçen bir hastalık olduğu iddia edilse de doğrudan doğruya kalıtsal bir hastalık değildir. Uzmanların yapmış olduğu kimi çalışlar da ailenin ve sosyal çevrenin vermiş olduğu fazla eğitimden dolayı çıktığı dile getirilmiştir. Emes hastalarının kromozomlarından dolayı aile içinde aktarıldığı iddia ediliyorsa da yapılan araştırmalarda emes hastalarının yüzde 80 gibi bir oranda ailesinde daha önceden emesin görülmediği gözlemlenmiştir.

Emes Hastalarında Yapması Gerekenler

Emes hastalarının stresinden uzak durmalıdır. Uzmanlar stresin emesi etkiledi hususunda bir görüş beyan etmese de stresin etkilerinden uzak duran biri hayattan daha fazla lezzet alır. Emes hastaları fiziksel olarak aktivitelere oldukça önem vermelidir. Zamanı iyi değerlendirip enerjilerini korumalıdır. Yaşamı kolaylaştıran işlerle uğraşılması basit uğraşlardan lezzet almayı bilmelidir. Fizik egzersizlerini düzenli olarak yapmalıdır. Çözülmesi zor olan problemlerin üzerinden gelerek çevrenizdekileri şaşırtın. Hayal ve hedeflerine ulaşmak için elinden geleni yapmalıdır.

Emes hastası bir kişi olanı kabul etmelidir. Eğer başında böyle bir rahatsızlık varsa hayattan kendini soyutla mamalıdır. Çevresinden kaçmamalı bilakis olanla yetinmeli, kendine ve çevresindekilere yardımcı olarak umut ışığını ailesine ve onu sevenlere göstermelidir. Evet ben emes hastayım diyerek insanlardan kaçmak, birilerinin kalbini kırma, değerleriyle alay etmek, sürekli bunalım takılmak aslında bir hasta için kolay olandır. Zor olan hastayken çevresindekilere umut ışığı olmaktır. Zor olan bu hastalığa karşı azimle karşı durup inatla bir sonraki güneşin doğuşunu heyecanla beklemektir. Emes hastaları çevresine ve onu sevenlere umut ışığı olmalıdır.
" } ] }