{ "title": "Epilepsi Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/epilepsi-hastaligi(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:29:53", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Epilepsi Hastalığı, çağın devası tam olarak bulunamamış rahatsızlıklardandır. Epilepsi hastaları epilepik nöbetler geçirir. Geçirilen bu nöbetler beyinde bir kısım anormalliklerden kaynaklı oluşan bir rahatsızlıktır. Beyin nöronları üzerinde elektriksel aktiviteye bağlı olarak beyni hücrelerinin işlevini geçici olarak yapamayarak kilitlenme sonucunda oluşmaktadır. Hastalarda gözlemlenen epileptik nöbetler esnasında nöronlar aşırı derecede uyarılmakla görev yapamaz hale gelmesiyle bu nöbetler oluşur. Beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasından dolayı vücut üzerinde bölgesel olarak rahatsız edici nörolojik sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Örneğin bu nöbetlerde beyin lopları frontal lobda gerçekleşen korteks üzerindeki uyarmalar kaynaklı olarak kasılma durumu söz konusu olur. Görme korteksi üzerinde ışık parıltıları ile halüsinasyonların etkilendiği, duygusal korteks üzerinde duygu yoğunluğu yaşanıldığı, hakeza beyin hücreleri koku üzerinde etki ederek koku olma duyusunun da hissizlik oluşturur. Oluşan bu nöbetler bazen saniyeler içinde geçmekteyken bazen yorgun düşen hasta saatlerce bulunduğu yerde donakalır. Epilepsi hastalarının geçirmiş olduğu nöbetlerde bilinç kaybı gözlemlenmese de kimi hastalarda bilinç kaybı olarak hastalar bayılarak birdenbire yere düşer hastanın kişiliğini bilmeyen 3 kişi bu durumda panikleyerek ne yapacağını bilmese de hastayı yakından tanıyanlar epilepik nöbetlerde sakinliğini koruyarak hastanın erken bir şekilde rahatlaması ve ayağa kalkması için çalışmalar düzenler.

Epilepsi Hastalarında Nöbet Sıklığı

Epilepsi hastalığı maalesef toplumumuzda varlığını sürdürmektedir. Epilepsi hastalığı yapılan araştırmalar sonucunda her 1000 kişiden 6'sında görülmektedir. Epilepsi hastalığından nöbet geçirme oranı yaş bakımından değişiklikler gözlemlenmektedir. Bilimsel veriler ışığında 20 yaşında küçük gençlerde epiletik rahatsızlıkları geçirme oranı %1 iken 65 yaş üstü hastalarda buranın %3'ü bulduğu gözlemlenmiştir.

Epilepsi Hastalığının Oluşum Neden Olur?

Epilepsi rahatsızlığı birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın oluşmasında en fazla görülen neden ise beyinde oluşan urlar, menenjit hastalığı tarzında beynin enfisoynalar ile karşı karşıya kalmasıdır. Bir diğer oluşum sebebi ise kafaya alınan darbe sonucu oluşan travmalar ve beyin de bulunan kanallar üzerindeki damar tıkanıklığıdır. Bunların yanı sıra Alzheimer hastalığı, beyin dejenerasyonu, metobizlanın bozulmasından kaynaklı rahatsızlıklar epilepsi hastalığının oluşmasında etkili olan etmenlerdir. Daha açıklayıcı olarak beyin epilepsisinin izlenmesinde metabolik genetik bozuklukların takip edilmesi gerekmektedir. Hakeza uzmanlar anatomik oluşumlardan kaynaklı olarak metabolizma bozulduktan sonra epilepsi rahatsızlığının ortaya çıkmasında hem fikirlerdir.

Epilepsi Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur

Uzman hekimler nezaretinde hastalığın teşhisini tespit edilmesi için hastalığın başladığı günden bu tarafı olan olaylar anlatılmakla nöbetlerde yaşanırlar sıkıntılar dile getirilmelidir. Epilepsi hastaları normal hayatlarında hiçbir sıkıntı yaşamıyorken bu nöbetlerinde birtakım rahatsızlıklar yaşarlar. Bu nedenlerle hastalık yaşandıktan hemen sonra Uzman hekime başvuruda bulunmak gerekir. Bunun temel nedeni hastanın normal hayatında rahatsızlığının bulunmaması nedeniyle yapılacak tahlillerin sağlıklı çıkmamasıdır. Akabinde hasta Uzman hekimce Beyin MR çekilir ve EEG incelemesi ile yapılan tahliller bir bütün halinde değerlendirilir. Uzman hekim çekilen beyin emarında hastada görülebilecek beyin damarı tıkanıklığı, beyin uru, damarsal bozukluk ve sertleşmeler, travma sonucu gözlemlenen hasarlar incelenir. Bu incelemeler ile farklı bir rahatsızlık türü olup olmadığı tespit edilir hakeza epilepsi hastalığı olup olmadığı tanısının konula bilinmesidir. Uzan hekimce yapılan EEG sonrasında normallik tespit edilse de hasta nöbet geçirdikten sonra çekilen MR sonuçlarında beyin üzerindeki elektriksel aktivite görülmesi daha sağlıklı bir tanının konulacağı anlamına gelmektedir. Hakeza MR ve EEG grafi sonuçlarıyla birlikte bir kısım gen yapısını oluşturan harita dökümü yani hastanın kromozal yapısının tespiti amacıyla kan tahlilleri yapılabilir.

Epilepsi Hastalığında Epileptik Status Oluşumu

Epilepsi hastalığından epileptik status tıbbi olarak gerçekleşen acil bir durum kaynaklıdır bunun temel sebebi uzun süreli devam eden kasılmalar sonucunda beyine oksijen az gider. Böylesi bir durumda hasta oksijensiz kaldığından beyinde telafisi mümkün olmayan hasarlar ortaya çıkabilmektedir. Böylesi bir nöbet gören hasta vakit kaybetmeksizin acil servise kaldırılarak hastaya damardan antiepileptiklerle tedavi edilmeye başlanılmalıdır. Bu tedavi ancak acil servislerde doktor nezaretiyle gerçekleşmektedir. Bazı Epilepsi hastalıkları da gözlemlenen Epileptik Status kısa sürelidir. Böylesi bir durumla karşılaşan hasta üzerinde bilinç kaybı, kendini ifade edememe, kilitlenme ve iletişim kuramama gözlemlenmiştir. Böylesi bir rahatsızlık görüldüğü taktirde aile hastayı hastaneye kaldırmalıdır.

Epilepsi Hastaları Nöbet Geçirirken Yapılması Gerekenler

Epilepsi hastası baygınlık geçirerek yere düştüğü takdirde bu esnada yanında bulunan arkadaş veya ailesi sakin olmalıdır. Eğer nöbet başlaması ile hasta yere düştüyse nefes alması açısından hastanın dişleri arasında gömlek veya penye yardımı ile açılmaya çalışılır. Böylelikle kilitlen çene yumuşak bir obje ile açılmaya çalışılmalıdır.
Epilepsi Hastaları Nöbet Geçirirken Yapılmaması Gerekenler
Epilepsi Tedavisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu hastalığın tedavisinde antiepileptikler kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaç türleri üç gruba ayrılmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonucunda bir kısım yararlı ilaçlar üretilmiştir. Epilepsi hastalarında oluşan rahatsızlıkların üç grup halinde irdelenme durumu aslında hastalığın boyutuyla ilgilidir. Epilepsi hastalığı kimi durumlarda geçirilen nöbetler hafifken kimi nöbetler hastaların kendisini kolay kolay toparlayamaması anlamına gelmektedir. Epilepsi hastaları ne tür nöbet geçirirse geçirsin durum Uzman hekimlere bildirilmeli buna ilişkin MR ve ilaç tedavileri harfiyen Uzman doktor yönlendirmesi ile gerçekleştirilir.
" } ] }