{ "title": "Fmf Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/fmf-hastaligi.jpg", "date": "23.01.2024 06:54:33", "author": "merve gündoğdu", "article": [ { "article": "
Ailevi Akdeniz Ateşi (Fmf) Hastalığı Nedir, Ailevi Akdeniz Ateşi ya da Ermeni Hastalığı, çoğunlukla Ermeni, Yahudi, Türk ve orta Doğu Arap toplumlarında görülmekte olan irsi ve ateşli bir rahatsızlıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi olarak ya da Fmf hastalığı olarak bilinen ve tekrarlayan ateş, karın, göğüs ve eklem ağrısı nöbetleri geçirten bir rahatsızlıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı kalıtsal bir rahatsızlıktır. 1992 yılında bu rahatsızlığa yol açan bir gen ortaya çıkarılmıştır. Bu gen MEFV adı verilen bir gendir. Hastalıkla alakalı genetik bozukluklar 1997 yılında gösterilmiştir. Bu gen rahatsızlığın ortaya çıkışında %98 oranında etkili olmaktadır. Diğer bir sebep olan gen ya da genler henüz bilinmiyor.

Ailevi Akdeniz Ateşi (Fmf) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ailevi Akdeniz Ateşi rahatsızlığının isminden de anlaşılabileceği gibi 3 temel özelliği bulunmaktadır:
Fmf rahatsızlığı, vücudun çeşitli organlarında oluşan ve iltihaba benzer bir şekilde ortaya çıkmakla beraber de irsi bir hastalıktır ve tam olarak bu hastalığa neyin neden olduğu çözülemiyor. Fmf hastalığı işaretlerinin en başında karın ağrısını söylemek mümkündür. Karın ağrısı belirtisinin dışında, göğüs ağrıları, yüksek ateş, eklem ağrıları ve eklem şişliği ya da deri döküntüleri gibi hastalık işaretleri de baş göstermektedir. Bu belirtiler ile gelen ataklar birkaç gün süren ve kendiliğinden düzelerek yok olan ataklar halinde olmaktadır. FMF ataklarında karın ağrıları, ateş, ayak bileklerinde kızarıklık ve şişlik, nefes alırken göğüste batma hissi yaşama gibi şikâyetler olmaktadır. Karın ağrısı çok şiddetli yaşanır ve hastanın karnına dokunulması imkânsızlaşır. Ayrıca bu dönemde kabızlık ve sonrasında ishal görünmesi de mümkündür. FMF hastalığında ataklardan daha çok amiloidoz adı verilen ve birikip organda hasar yapan bir madde olup, gelişmesinden ve buna bağlı böbrek yetmezliği meydana gelmesinden korkulmaktadır. Amiloidoza bağlı olarak oluşmakta olan böbrek yetmezliğinde de böbrekten ciddi miktarda protein kaçağı oluşur ve ellerde, ayaklarda şişme oluşmaktadır. Tedavi esnasında verilmekte olan kolşisin hem atakların sıklık derecesini ve şiddetini azaltır hem de amiloidozin gelişmesini engeller. Bu hastalık çoğunlukla 5-15 yaş civarlarında işaret vermeye başlar ve seyrek olarak daha erken ve daha ilerleyen yaşlarda da başlayabilmektedir. 40 yaşını aşmış insanlarda FMF'in başlaması oldukça az rastlanılabilecek bir durumdur.

Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı tedavisi mümkündür bir hastalıktır. Bu tedavi ise rahatsızlığın genetik bir hastalık olması sebebiyle, hastalığın tamamen ortadan kaybolması şeklinde bir tedavi yöntemi değildir. Hastalığın oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmaya yönelik olup, bu amaçla kolşisin ilacı kullanılmaya başlanmıştır. Kolşisin, çiğdem adlı bitkiden elde edilen bir ilaçtır ve Türkiye'de Colchicum-Dispert ve Kolsin isimleriyle piyasada satışa sunulmaktadır. İltihabı sınırlandırıcı özellikleri sebebiyle gut ve behçet hastalığı gibi başka rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılan ilaçlardandır.
" } ] }