{ "title": "Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/gizli-seker-hastaligi-belirtisi.jpg", "date": "20.01.2024 03:49:59", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Gizli şeker hastalığı belirtileri görülen bireyin kan şekerinin normalden fazla olması fakat tip 2 diyabet teşhisi konacak denli çok olmaması manasına gelmektedir. Tip 2 diyabet teşhisi konan herkeste öncesinde gizli şeker meydana gelmektedir. Gizli şeker amaçlı uzmanlarca önerilen bir tedbir alınmazsa 10 seneden az bir zamanda (Birtakım kaynaklar bu vakti 5 yıl olarak da veriyor) tip 2 diyabete dönüşme oranı %30-40 içerisindedir.

Ancak saklı şekerin tip 2 diyabete dönüşmemesi dik şekerin yarattığı meselelerden kurtulmayı sağlamıyor.

Gizli şeker tip 2 diyabete dönüşmese dahi en başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok fazla miktarda önemli sağlık meselesine yöntem açabiliyor.

Gizli Şekerin Belirtileri Nelerdir?
Gizli şeker Neden Olur?

Açlık kan şekeri ölçümüyle anlaşılamayan, fakat yükleme testiyle belirlenmiş diyabeti, gizli (Latent) diyabet olarak da tanımlayan profesyoneller, \"Eğer sık idrar yolları enfeksiyonu geçiriyor ve rehabilitasyona nazaran yakınmalar düzelmiyorsa, vücudunuzda fazla yaralar ve mantar enfeksiyonu oluşuyorsa, yaraların iyileşmesinde gecikme, yiyecek sonrasında halsizlik, açken terleme, baş ağrısı, çarpıntı, bellek, konsantrasyon kaybı görünüyor ve bu arada çok tatlı yeme talebi duyuluyorsa saklı diyabet olabilirsiniz. \" diyor. Normal işleyişte tükettiğimiz gıdalarla iştirak eden şeker pankreasın salgıladığı insülin hormonu aracılığıyla hücrelere taşınır ve bu şeker enerji imalatında kullanılır. Hücreler enerji üretirken şekerin kocaman çoğunluğunu kullandığı amaçlı kanın içindeki şeker azalır ve böylelikle kan şekeri seviyesi savunmuş olabilir. Ancak bu işleyiş insülin direnci sebebiyle sekteye uğrarsa hücreler şekeri olması gerektiği kadar kullanmaz ve şekerin fazlası kanda birikmeye başlar. Bu vaziyet saklı şekeri oluşturur ve tip 2 diyabetin yöntemini açar. Pankreas bu açığı kapatmak ve hücrelerin daha çok miktarda şeker almasını sağlayabilmek amaçlı daha çok insülin salgılamaya başlar. İşte saklı şekerin \"gizli\" meydana gelmesinin nedeni budur. Daha çok üretilen insülin esasında dik olan kan şekerini gizler. Fakat bir zaman ardından pankreas fazlalaşan insülin gereksinimini karşılayamaz hale gelmektedir, kan şekeri uzunca zaman dik kalır ve saklı şeker tip 2 diyabete dönüşür.
" } ] }