{ "title": "Gizli Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/gizli-seker-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 06:35:49", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Gizli şeker hastalığı, Gizli şeker, tıp dilinde pre-diyabet olarak bilinen, diyabet öncesi anlamına gelmektedir. Diyabet öncesi bu dönemde kişi gizli şeker hastalığına yakalanmış kabul edilir. Bu durum şeker hastalığının öncesi önemli bir dönemdir. Şeker hastalığına dönüşmemesi için özel önlemler alınması gereklidir. Çünkü gizli şekeri olan kimse, şeker hastası olma ihtimali oldukça yüksektir. Şeker hastalığına yakala riski yüksek olan gizli şeker hastaları şeker hastalığından korunmak için, endokrin uzmanı tavsiye edeceği ilaçları kullanması gerekir ve bunun yanında sağlıklı beslenmesi, kilo vermesi, sürekli egzersiz yapması gereklidir. Gizli şeker hastası kişiler hayatlarında birtakım değişikliği gitmesi gerekli ve şeker hastalığına yakalanmaması için belli bir süre özen göstermesi gereklidir.

Gizli şeker hastalığı olan kişiler yaşam tarzlarına ve beslenmelerine dikkat edilmezse bir süre sonra diyabet Tip 2 şeker hastalığına yakalanmaktadır. Bunun için gizli şeker hastaları diyabet önleme programı yaparak beslenme ve yaşam tarzlarını değiştirerek, şeker hastasının korunmaları sağlanacaktır. Yine yapılan araştırmalarda, gizli şekere sahip olan kişiler, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılıkları da artmaktadır. Gizli şeker hastaları bunun için sürekli görevinde Uzman kardiyologlara başvurmaları gereklidir.

Gizli şeker hastalığı riskleri altındakiler, vücut ağırlığı normalin üzerinde ve 45 yaşında fazla olan kişiler gizli şekerin olup olmadığına test yaptırarak baktırabilirler. 45 yaş civarında olup vücut ağırlığınız normal ise test yaptırmak için yine de doktora başvurunuz yeterli olacaktır. Bunun yanında 45 yaşından daha düşük yaşlardaki yetişkinlerde ve şişman olan kimselerde, gizli şeker hastalığı bakımından bazı faktörler çok önemlidir. Bu faktörler kolesterol düzeyi, ailede kalıtsal diyabet, yüksek tansiyon ve 4 kilo üzeri bebek doğumu gerçekleşmesi gizli şeker hastalığından bahsedilmekte birlikte, devamlı kontrol altında bulunmaları gerekir. Bu kişiler gizli şeker belirtileri görülmemiş olsa bile yılda bir kez testi yaptırmaları kendi faydalarına olacaktır. Yine kan şekeri ölçümlerinde açlık kan şekeri 100 ile 125 miligram arasında bir oran çıkarsa, gizli şeker hastalığı için endokrin Uzman ile görüşmek gerekir. Bu gibi belirtiler gizli şeker hastalığından bahsedilir. Aşağıdaki durumlardan sürekli olarak yaşıyorsanız, yine test yapmanız fayda sağlayacaktır.

Gizli şeker hastalığının belirtileri, daha çok kişilerde yaygın olarak hiç olmadık şekilde açlık atakları, tatlı krizleri, sürekli tatlı yeme isteği, hamileyseniz kan şekerinde değişiklik ve bozulma son günlerde aşırı şekilde kilo verme veya kilo alma, gündüz çok uyuma isteği, ani sinirlenme ve öfkelenme, yine son zamanlarda gece terlemeleri, baş terlemeleri veya vücudun diğer bölgelerinde sık terleme yaşanması, ani yaşanan psikolojik değişmeler, aşırı yorgunluk, sıkıntı yaşama ve halsizlik, kalıtsal olarak anne baba ve kardeşlerde şeker hastalığının bulunması, çok sık idrara çıkma ve çok su içme gizli şekerin belirtileri arasında yer alan durumlardır. Bunlardan birkaçını kendinizde görüyorsanız, şekerinizi ölçtürmeniz faydalı olacaktır.

Gizli şeker hastası nasıl beslenmeli

Gizli şekeri olan kimse sağlıklı beslenmeli ve Uzman kişilerle hazırlanacak diyete kesinlikle uymaları gerekir. Diğer taraftan şeker hastalığına dönüşmemesi için, sürekli egzersiz yapmalıdır. Beslenme konusunda aşağıda vereceğimiz hususlara dikkat etmesi gerekir.
" } ] }