{ "title": "Göz Taşı Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/goz-tasi-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 02:00:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Göztaşı hastalığı, vücudumuzda taş üreten organlar sadece böbreklerden, safra kesesinden oluşmaz. Bunların yanında tükürük bezleri, pankreas kanalı, gözyaşı bezleri de taş üreten organlardır. Göz taşı hastalığı işte göz yaşı bezinin ürettiği taşlar sonucunda oluşur. Gözyaşı yollarındaki ya da kesede meydana gelen taşlar gözyaşı taşı, göz kapakları içindeki dokuda oluşanlar konjonktiva taşları adını alır. Bu taşlar sarı ve beyaz renkte küçük taneciklerdir. Göz taşları hastalarda çeşitli sorunların yaşanmasına yol açar. Bu gözyaşı taşlarının oluşma sebebi genellikle altta yatan kronik inflamasyon ya da enfeksiyonlardır. Konjonktiva taşlarının oluşmasının ise kesin bir sebebi bulunmamaktadır. Ancak kuru göz, kronik trahom gibi vakalarda taş tespiti yapılmıştır. Bazı kişilerde ise göz taşı hastalığı yaşlanmanın etkisiyle ya da nedensiz idyopatik etkenlerden dolayı oluşabilir. Göz taşını hastalar derinde olursa, kesinlikle hissetmez. Ancak ince zarın delinmesi sonucunda taşın korneaya değmesi hastalarda gözde batmaya, yanmaya yol açar.

Göz taşı hastalığı nasıl belirtiler verir?

Gözyaşı taşının hastalarda herhangi bir yakınmaya yol açmadan oluşması söz konusudur. Bazı hastalarda konjonktivit, gözde yaşarmaya, lokal ağrıya, hissedilen kitleye neden olabilir. Ayrıca ciddi göz iltihaplanmasına, ikincil komplikasyonlara yol açabilir. Konjonktiva taşı ise hastaların çoğunda yakınmaya neden olmaz. Olan hastalarda ise gözde batma, irritasyon, yabancı cisim varmış hissi oluşabilir. Bu belirtiler sadece göz taşının içerideki ince zarı delerek korneaya temas ettiği zaman hissedilir. Özellikle alerjik yapısı olanlarda, göz nezlesi geçirenlerde, trahom olan kişilerde sıklıkla göz taşı hastalığı görülebilir.

Göz taşı hastalığı tanısı nasıl konulur?

Hastaların göz doktoru tarafından muayene edilmesi ve farklı yöntemlerle yapılan tetkikler sayesinde bu hastalığa tanı konur. Göz doktoru göz kapaklarını muayene sırasında ters çevirerek göz taşlarını rahatlıkla görebilir. Özellikle dakriosintigrafi denilen göz yaşı yollarını görüntüleme ya da USG yapılması göz taşı hastalığına kesin tanı konulmasını sağlar. Gözler oldukça önemli bir organımız olduğundan, en kısa sürede hastanın tedavisine başlanmalıdır.

Göz taşı hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hastadaki konjonktiva taşı olması halinde, herhangi bir şikâyeti bulunmuyorsa sadece korneada bir hasar oluşmaması açısından hastanın takip altında olması yeterli olur. Eğer hastayı rahatsız eden hafif derecedeki yakınmalar oluyorsa, yapay gözyaşı kullanımı ve pomatların kullanımıyla hastanın takip edilmesi gerekir. Hastalarda kornea hasarı ya da göz kapağı dokularını tehdit eden daha ilerlemiş vakalarda lokal anestezi altında taşlar cerrahi yolla temizlenerek kürete edilmektedir. Bu oldukça kolay bir işlemdir. Uyuşturulan göz kapağı ters çevrilerek, ucunda pamuk bulunan aletlerle göz taşları temizleniyor. Bu sayede göz taşı hastalığı kolayca tedavi edilebilir. Ancak göz taşları yeniden oluşabilir. Bu nedenle hastaların sürekli kontrol altında olmaları tavsiye edilir. Eğer taşlar büyümüş ve enfeksiyona yol açmışsa, bu durumda antibiyotikli göz damlaları tedavide yararlı oluyor.
" } ] }