{ "title": "Guatr Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/guatr-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 12:55:52", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "
Guatr hastalığı, insan vücudunda boynun ön kısmında tiroit bezleri bulunur. Bu bezlerin iltihaplanma ya da kanser oluşumları dışında büyümesi guatr hastalığından kaynaklanmaktadır. Guatr hastalarında tiroit bezleri bazen ihtiyaçtan çok daha fazla hormon üretirken bazen ise çok az üretir. Guatr hastalığında belli bir ağrı sancı oluşumu söz konusu değildir fakat tiroit bezleri büyürse yutkunmada zorluk çekilebilir. Guatr hastalarında kimilerinde tiroit bezleri o kadar şişer ki bu dıştan da belli olur. Kimisinde ise çok fazla şişlik görülmez. Fakat hastalık kan ile yapılan hormon testlerinde belli olur.

Guatr hastalığı belirtileri nelerdir?
Guatr hastalığı nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi için dahiliye veya endokrin Uzman doktoruna muayene olmanız gerekir. Fiziksel muayene sonucunda boyun bölgesi kontrol edilir ve şişlik olup olmadığına bakılır. Elle hissedilmediği durumlarda kan testleri ve boyun ultrasonları yapılır. Yapılan ultrason da kanserli bir hücre olup olmadığı, nodüllerin olup olmadığı da kontrol edilmiş olur. Bu ultrason da nodül görüldüğü zaman buradan özel bir enjektör ile biyopsi yapılarak bir örnek alınır ve patolojik olarak incelenir ve kanser hücresi olup olmadığı incelenir.

Guatr oluşum sebepleri nelerdir?
Guatr tedavisi nasıl yapılır?

Guatr tedavisinde başlangıç aşamasında ilaç ile tedavi yapılır. Ama ilaç ile yapılan tedavi kalıcı bir tedavi değildir. Tam anlamı ile iyileşme sağlanamayabilir ya da tekrar etme olasılığı yüksektir. Özellikle bayanlar da ilaç ile tedavi olunduğunda ve hastalık düzeldiğinde dahi hamile kalmak hastalığın yüzde elli oranında tekrar etmesi demektir. Bu neden ile tam olarak kalıcı tedavi gerekir belli bir Zaman sonra. Kalıcı tedavi olarak da atom tedavisi ya da cerrahi tedavi yapılır.
" } ] }