{ "title": "Gut Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/gut-hastaligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 12:58:39", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Gut hastalığı, eski zamanlardan beri ismi çok duyulmuş olan tehlikeli bir hastalıktır. Genç ya da yaşlı olsa bile herkesi etkisi altına alabilen bu hastalık özellikle önceki zamanlarda birçok insanı etkisi altına alarak zor anlar yaşatmıştır. Gut hastalığı, dikkate alınmadığında insanlarda ölüme bile neden olabilmektedir. Fakat günümüzde gelişmiş olan tıp sayesinde bu hastalık çok daha kolay bir şekilde ortadan kaldırılabilmektedir. Fakat bunun için hastalığın erkenden teşhis edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu hastalık ne kadar ilerler ise o kadar zor bir şekilde tedavi edilmektedir. Gut hastalığı, vücuttan uzaklaştırılması gereken maddelerin atılamaması nedeni ile meydana gelmektedir. İnsan vücudu, istenmeyen maddeleri farklı işlemlerden geçirerek ürik aside çevirir. Ürik aside çevrilmiş olan bu maddeler, vücuttan atılamaz ve yavaş yavaş vücutta birikmeye başlar. Özellikle bacaklar ve ayaklarda biriken ürik asit, sürekli olarak üretilir fakat vücuttan atılamaz. Bu durumda biriken ürik asit, vücutta iltihaplanma sorunlarına neden olarak gut hastalığının oluşmasına neden olmaktadır. Gut hastalığı, bir nevi romatizmal bir hastalık olarak düşünülebilir. Fakat bu durum ara ara kişilerde meydana gelerek belirtileri ile kişileri zor durumlara düşürür. Özellikle ayaklarda başparmağın hemen yanında iltihaplanmalara neden olarak gut hastalığı etkileri ortaya çıkar. Tıp her ne kadar gelişmiş olsa bile, ilerlemiş olan gut hastalıklarında yapılacak çok kesin tedaviler bulunmamaktadır. Gut hastalığı yapılan araştırmalara göre erkeklerden daha çok kadınlarda etkilere neden olarak meydana gelir. Bu kişilerden özellikle 40 ile 60 yaş arasındaki kişilerde gut hastalığının çok daha fazla görüldüğü anlaşılmıştır.

Gut hastalığı neden olur?
Gut hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Gut hastalığının öncelikle net olarak teşhis edilmesi gerekmektedir. Teşhisin en net ve en iyi yolu tabi ki kan testleri ile kan içerisinde bulunan ürik asit miktarının ölçülmesidir. Günümüzde bu hastalığın net olarak bir tedavisi olmasa bile insanların kullandıkları bazı antibiyotik ilaçları bu gibi iltihapların oluşmasını engellemektedir. Fakat hastalık ilerlemiş ise daha çok ürik asidin neden çok üretildiğini ya da vücuttan atılamadığını araştırmak gerekmektedir. Bu şekilde kişinin gut hastalığı sorununa neden olan durumun ortaya çıkarılması ile sorun çok daha rahat bir şekilde çözülmektedir. Günümüzde yapılan tedaviler de bu yöndedir.

Gut hastalığının ne gibi belirtileri vardır?

Gut hastalığı, insanlarda ataklar şeklinde gelişen bir hastalıktır. Bu nedenle bazen bu hastalık herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Fakat ileri ki zamanlarda bu hastalık aniden ortaya çıkarak kişide vücudun bazı bölgelerinde şişliklere ve iltihaplanmalara neden olacaktır. Bu durumun yanı sıra kişinin eklemlerinde meydan gelen şişlikler ve ağrılar da ciddi olarak sorunlara neden olur. Bu durumda birçok kişi bu durumun romatizma hastalığı olduğunu düşünse bile durum daha farklıdır. Bu gibi durumlarda kesinlikle erken tedavi gerekmektedir. Bunun için en küçük şüphelerde bile kişinin Uzman bir doktora giderek genel muayenelerini olması gerekmektedir.
" } ] }